Odborníčka radí, či pomôže hladovka pri chudnutí

Jesť či nejesť? Otázka, na ktorú nie je jednoznačná odpoveď. Niektoré dámy veria, že pri hladovaní dokážu rýchlejšie zhodiť nadbytočné kilogramy. Riešenie v podobe neprijímania stravy však nie je cestou, ktorou sa vraj treba uberať. Viac o tom, ako vplýva hladovanie na organizmus hovorí v rozhovore pre Pravdu šéfka Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment® PharmDr. Katarína Skybová.

02.11.2021 13:00
zdravá strava, zdravé srdce Foto:
Detoxikačné kúry sú spúšťačom stresovej reakcie organizmu.
debata

Hladovanie alebo niekedy aj pôst sa spája s očistou organizmu. Kedy je hladovanie v rámci chudnutia bezpečné a kedy už predstavuje riziko?

Hladovka, pôst, detox. Často o nich počuť, no sú skutočne potrebné? Detoxikácia v pravom slova zmysle znamená zbavenie sa toxínov ako je alkohol, drogy či iné látky, ktoré telo poškodzujú. Toxínmi sa ale bežne, no nesprávne, označujú aj látky, ktoré vznikajú pri metabolizme nášho tela. Tie sú z tela kontinuálne vylučované pomocou detoxikačných orgánov ako je pečeň, obličky, koža, či v rámci tráviaceho traktu.

Čo konkrétne zaťažuje zažívanie?

Je bežné, že jeme príliš veľa jedla v zlom zložení a príliš často. To zaťažuje tráviaci trakt, priberáme na váhe a zarábame si na ochorenia ako obezita, diabetes a ďalšie. Aj napriek tomu nie je hladovanie, pôst či detox pre udržanie zdravia ani ideálnej hmotnosti potrebné. Našim odporúčaním je dlhodobo vyvážená a pestrá strava s vhodným zložením makronutrientov – tukov, sacharidov, bielkovín a mikronutrientov – vitamínov, minerálnych látok a s adekvátny množstvom kalórií.

Môže mať teda hladovanie aj pozitívny efekt na telo?

Rôzne očistné kúry či krátkodobé hladovanie môžu priniesť krátkodobý lepší pocit či úbytok na váhe alebo môžu byť akýmsi reštartom, začiatkom dlhodobého zdravého životného štýlu. No bez dlhodobej starostlivosti o zdravie nám samé o sebe zdravie neprinesú.

Aký je váš postoj k hladovaniu?

Našim klientom hladovanie neodporúčame. Pri redukcii hmotnosti upravujeme jedálniček tak, aby bol vyvážený a kvalitný so zníženým obsahom energie. No aj to nie príliš. Ideálne tempo redukcie hmotnosti je 0,5 – 1 kg za týždeň, kedy nepredstavuje pre organizmus ani psychiku výraznú záťaž. Takáto redukcia je udržateľná a vedie k správnym stravovacím návykom. Na rozdiel od hladovania, ktoré neprinesie so sebou zmenu životného štýlu, skôr jo-jo efekt. Cítiť počas dňa hlad je v poriadku, no mali by sme naň aj odpovedať a najesť sa. Ak chceme chudnúť, dôležité je jesť ľahké jedlá s nízkou energetickou denzitou a menšie porcie.

Pre koho nie sú vhodné hladovky?

Hladovky nie sú vhodné pre malé deti, dospievajúcu mládež, tehotné ženy, dojčiace matky, starých ľudí a všetkých, ktorí majú zdravotné problémy, ako napríklad diabetes mellitus, kardiovaskulárne ochorenia, ochorenia obličiek, pečene, psychiatrické ochorenia a iné.

shutterstock 437760343 Čítajte aj Aspoň polhodinu pohybu denne! Viete, čo všetko sa na vašom zdraví zmení?

Prečo je to tak?

Detoxikačné kúry sú spúšťačom stresovej reakcie organizmu, prostredníctvom detoxikácie nedochádza k vyriešeniu zdravotných problémov. Aj keď sa vďaka detoxikácii dá schudnúť, nastáva jo-jo efekt. Pri hladovaní prichádza k úbytku svalovej hmoty, tým sa znižuje bazálny metabolizmus a pri dlhšie trvajúcich hladovkách môže prísť k dehydratácii, či acidóze, čo sú pre zdravie nepriaznivé stavy. Dlhodobejšie hladovky by mali byť konzultované s lekárom a kontrolované.

Väčšina diét sa spája s obmedzovaním kalórií. Je pravda, že prílišné obmedzenie energetického príjmu spomaľuje metabolizmus?

Keď k nám príde klientka, ktorá prešla v nedávnom čase množstvom rôznych diét, hladoviek a podobne, vieme, že bude redukovať pomaly. Organizmus je pri nedostatočnej výžive v šetriacom režime. No je možná náprava, a to nábehom na pravidelnú kvalitnú výživu. Môže sa stať, že pár kilogramov pôjde v úvode hore, no potom organizmus začne reagovať na novú stravu pozitívne a začne nadbytočné kilogramy uvoľňovať. Vždy klientom odporúčame zaradiť aj pravidelný pohyb, ktorý celému procesu veľmi prospieva.

Aké sú výhody (krátkodobého) hladovania?

K výhodám patrí odľahčenie tráviaceho traktu. Pri zníženom príjme soli dochádza k odstráneniu zadržanej vody a pri obmedzenom príjme energie k redukcii podkožného tuku. Nevýhodou je, že pri hladovaní prichádza k úbytku svalovej hmoty, tým sa znižuje bazálny metabolizmus, organizmus tak na svoje fungovanie potrebuje menej energie a ľahšie následne priberie. Organizmus prechádza na šetriaci režim a pri dlhodobej nedostatočnej výžive dochádza k úbytku energie. Vzniká tiež jo-jo efekt po opätovnom nábehu na predchádzajúce stravovanie, tiež je hladovka záťaž pre organizmus aj psychiku a určite nie je „vodítkom“ k zdravému životnému štýlu. Z nášho pohľadu, aj zo skúseností, má hladovanie viac negatív ako pozitív.

Aký je váš názor na intermittent fasting, prerušované hladovanie ako jedného zo spôsobu chudnutia a udržateľnosti váhy po takom chudnutí?

Tento spôsob stravovania vyhovuje skôr mužom ako ženám. Jedná sa o osemnásť hodín pôstu a šesťhodinové okno denne, v rámci ktorého môžete jesť. Je to stravovanie, ktoré môžeme nazvať alternatívnym, nejde o bežný spôsob výživy a v mnohých prípadoch je aj veľmi ťažko udržateľný. Či je alebo nie je cestou k redukcii hmotnosti záleží od toho, ako vyzerá stravovanie počas šesťhodinového okna a koľko energie a v akom zložení živín prijmete. A samozrejme aj na tom, ako dlho sa takéto stravovanie podarí udržať. Lepšiu skúsenosť máme s pravidelným stravovaním v menších porciách s odľahčenou večerou. Pri tomto stravovaní k prerušovanému hladovaniu tiež prichádza, a to od večere po raňajky, čo znamená napríklad trinásťhodinový pôst od 18:00 hod. do 7:00 hod.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #hladovka #zdravé stravovanie #intermittent fasting #prerušovaný pôst

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....