Praktické rady, ako sa starať o zrak. Zbystrite pozornosť

Naše oči sú neustále vystavované podnetom, ktoré sa však v porovnaní s minulosťou odohrávajú do veľkej miery len na displejoch. Ako si teda v modernom svete ochrániť oči, aby ste nemuseli neustále siahať po silnejších dioptriách?

27.10.2021 06:00
oko, Snellenova tabuľka, zrak Foto:
Skúste jednoducho dve hodiny pred spaním dopriať očiam pokoj.
debata

Pravidlo 20 – 20 – 20

Ide o systém, ktorý pomôže vašim očiam zrelaxovať. Pretože ak pozeráte na monitor, alebo na obrazovku mobilu, prostredie sa mení, ale zaostrenie oka ostáva. Tým dochádza k ochabovaniu schopnosti preostrovania. Preto je vhodné aplikovať pravidlo, pri ktorom každých 20 minút sústredenej aktivity túto činnosť na 20 sekúnd prerušíte a preostrujete na predmet vzdialený minimálne 20 metrov. Vašim očiam to pomôže udržať sa v kondícii.

Pozor na zlé osvetlenie

O tom, že čítanie pri zlom svetle kazí oči, počul už asi každý. Pravda je však taká, že oči sa v takomto prostredí nekazia, ale sa presiľujú. Ak niečo preťažujete príliš dlho, môže sa to pokaziť. Rovnako aj zrak. Preto si pri čítaní, ale aj iných činnostiach vždy dostatočne posvieťte. Štandardom sú napríklad žiarovky okolo 2700 Kelvinov, čo znamená príjemne teplú bielu farbu, ktorá nedráždi oko.

Dajte si obklady

Ak si ráno umývate tvár len v teplej, alebo v studenej vode, zmeňte to. Skúste si umyť oči studenou, potom teplou vodou. Tento postup zopakujte desaťkrát. Je to tepelná masáž pre vaše oči, ktorá ich prebudí a pomôže im zregenerovať. Veľmi dobrý spôsob, ako si pomôcť pri udržiavaní očí v dobrej kondícii.

nohy, chôdza, schody Čítajte aj Tipy, ktoré vám zlepšia zdravie do jednej minúty

Dajte očiam oddych

Skúste jednoducho dve hodiny pred spaním dopriať očiam pokoj. Nezásobujte ich modrým svetlom, ani príliš jasným svetlom z obrazovky mobilu a počítača. Oči nie sú uspôsobené na to, aby neustále pozerali na zdroj svetla. Preto minimálne pred spaním využite možnosť vnímať svet inak ako cez ploché obrazovky mobilov a tabletov.

Pravidelné prehliadky

Zlý zrak by si mal všimnúť aj obvodný lekár pri bežnej prehliadke. Ak už máte diagnostikovaný problém, nepodceňujte pravidelné návštevy očného lekára. Návšteva optiky a zmeranie dioptrií nestačí. Oko môže mať rôznorodé ochorenia, ktoré ak sa podarí zachytiť skôr, je možné vyhnúť sa zhoršeniu zraku. Preto určite nepodceňujte odborný pohľad na vaše oči.

Správna výživa

Oči sú rovnako ako všetky ostatné orgány závislé na živinách, ktoré telu dodáte. Zdravá a vyvážená strava je základom. Oči sa potešia vyšším dávkam betakaroténu. Ten sa nachádza nielen v mrkve, ale aj vo farebných ovocných plodoch alebo zelenine. Príkladom sú batáty, šalát, špenát, rajčiny, marhule aj brokolica.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zrak #osvetlenie #obrazovka #suché oči #modré svetlo #dioptrie #zaostrenie

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...