Šípky dokážu zázraky s telom aj vašou pleťou: 5 vecí, ktoré by ste mali o nich vedieť

Kedysi sa zvykli zbierať na školách a jednotlivé triedy medzi sebou súťažili, ktorá nazbierala viac kilogramov. Na tieto časy už mnohí z nás zabudli, alebo ich vôbec nezažili. Jedno sa však nemení.

22.10.2021 09:00
shutterstock 1153677271 Foto:
Šípky majú protizápalový účinok.
debata (2)

Šípky, o ktorých je od začiatku reč, sa kedysi zbierali pre svoj liečivý a zdravotný benefit, ktorý sa im nedá uprieť ani dnes. Práve naopak, možno ešte častejšie sa využívajú v doplnkovej výžive, medicíne, ale dokonca aj kozmetickej produkcii.

Čím sú šípky výnimočné?

Šípky sú hodnotné pre množstvo vitamínov, minerálnych látok a flavonoidov. V šípkach sa nachádzajú vitamíny C, A, B1, B2, B6, B9, E, K, minerálne látky ako fosfor, horčík, draslík, mangán, vápnik, sodík a železo.

Ako dokážu telu pomôcť?

Pravidelnou konzumáciou extraktu zo šípok je možné znížiť hladinu cholesterolu v krvi, krvný tlak a tiež udržať optimálnu hladinu glukózy. Ich vysoký obsah „céčka“ v kombinácii s ostatnými vitamínmi a minerálmi je výdatnou pomocou pre imunitný systém pri nachladnutí a chrípke. Prítomnosť lykopénu dodáva šípkam červenú farbu a vedecké štúdie dokázali, že má protirakovinové účinky a znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Šípky majú tiež protizápalový účinok.

šípkový džem Čítajte viac Čarovné recepty zo zdravých šípok

Šípky pomôžu aj kráse – ako?

Majú regeneračné vlastnosti – najmä vo forme oleja, ktorý stimuluje tvorbu kolagénu v pokožke, pomáha proti pigmentovým škvrnám a ošetruje suchú a svrbiacu kožu. „,“ vymenoval RÚVZ.

Ako ich konzumovať (používať)?

Zber šípok sa odporúča po prvých mrazoch, alebo keď začnú mäknúť. Zo šípok sa okrem čaju dá pripraviť aj sirup, olej, masť, tinktúra, džem či omáčka, ktorých uplatnenie sa už potom rôzni. Po domácky si môžete pokojne aj olejovú tinktúru na pleť, masku, zábal, no tradičnejšia je skôr voľba šípkového čaju (zo sušených plodov) či napríklad spomenutý džem (recept nájdete napríklad aj na Varecha.pravda­.sk).

Vedeli ste tiež, že…
Sú účinné napríklad pri problémoch so zápalom a krvácaním ďasien. Pôsobením karotenoidov a flavonoidov, ktoré obsahujú, nám pomôžu tlmiť bolesti pri chronickej artritíde alebo bolesti spôsobené rôznymi poraneniami. Pre svoj močopudný účinok sú vhodné pri zápale močového mechúra.

VIDEORECEPT so šípkami: Jelenie ragú

Video
Máte radi divinu? Viete urobiť dobré ragú?

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Jelenie ragú na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #Telo #čaj #vitamín C #kozmetika #vitamín #cholesterol #protizápalová #šípky

+ Humor nech vás neopúšťa a to za každých okolností.
V práci všetko zvládnete ľavou zadnou, nemáte sa čoho...

+ Odložte všetky monitory a nechajte dnes svoje oči do sýtosti oddýchnuť.
Príležitosť na zlepšenie finančnej...