Aspoň polhodinu pohybu denne! Viete, čo všetko sa na vašom zdraví zmení?

Pravidelný pohyb a dostatok spánku posilňujú imunitný systém, čím sa znižuje riziko viacerých infekcií, medzi nimi aj infekciou ochorením COVID-19.

18.10.2021 07:00
shutterstock 437760343 Foto:
Pravidelný pohyb, malých aj veľkých, podporuje imunitu.
debata

Ľudia by nemali zabúdať na dodržiavanie zdravého životného štýlu. „Fyzická aktivita má význam v prevencii mnohých rozšírených chronických ochorení a priaznivo vplýva aj na obranyschopnosť organizmu. Pozitívne účinky fyzickej aktivity na zdravie sa prejavujú najmä za predpokladu, že je vykonávaná pravidelne, s dostatočnou intenzitou a dlhodobo,“ uviedla pre médiá hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková.

Kde, ako a koľko?

Odborníci radia venovať sa pravidelnému pohybu denne aspoň polhodinu. Ideálny je pritom pohyb na čerstvom vzduchu. Pobyt v prírode má totiž množstvo benefitov, okrem podpory fyzického zdravia prináša aj podporu psychike a vo všeobecnosti posilňuje imunitný systém. Jedným z benefitov pohybu na čerstvom vzduchu a v prírode je kyslík, ktorý telo dostane. „Pre zachovanie dlhodobo dobrého zdravia je veľmi dôležitý,“ upozorňujú odborníci.

V chladnejšom počasí je ideálne venovať sa menej náročným fyzickým aktivitám. Lepšia je prechádzka ako beh či exteriérové cvičenie – platí to však pre tých, ktorí na pohyb vonku zvyknutí nie sú. Ak patríte do druhej skupiny, pokojne pokračujte s kardio a cvičebnými aktivitami aj v októbri či novembri. Pri činnostiach, počas ktorých sa telo zahreje a spotí, však nezabúdajte ani na kvalitné oblečenie či napríklad ochranu dýchacích ciest (pomocou šálu, kukly na behanie).

Čo zaberie pre začiatočníkov?

Aj menšie úpravy životosprávy majú svoj význam. Vhodná je napríklad krátka ranná rozcvička, prechádzanie sa počas telefonovania, namiesto výťahu môžu ľudia radšej chodiť častejšie po schodoch a aspoň v niektoré dni je dobré vymeniť prepravu dopravným prostriedkom za prechádzku či jazdu na bicykli.

beh, žena, tréning, bežec, bežkyňa Čítajte viac Hodina behu predĺži človeku život o... Tu je jasný prepočet, ktorý prekvapí

„Spomeňte si na pohybovú aktivitu, ktorá vás v minulosti bavila a ktorá je adekvátna aj vzhľadom na vaše súčasné fyzické možnosti. Snažte sa využívať a rozhýbať svalstvo, pri pohybe by sa vám mal aspoň mierne zrýchliť pulz a dych,“ uviedla Račková.

Nielen aktivita, ale aj oddych!

V neposlednom rade je však veľmi dôležité dopriať telu aj patričný oddych a relaxáciu. To platí pre pravidelných športovcov, ale aj vo všeobecnosti. Tí, čo sa venujú športu na pravidelnej a častej báze, musia telo dostatočne regenerovať. Len tak dokážu posilnenú imunitu udržať v dlhodobo funkčnom stave.

Popri relaxácii, ktorej súčasťou môže byť napríklad jogové cvičenie, meditácia, teplá vaňa s pridaním uvoľňujúcich a relaxačných solí do kúpeľa, nesmieme podceňovať ani pravidelne spánok. Dlhodobý nedostatok spánku znižuje prirodzenú obranyschopnosť tela, preto odborníci pripomínajú potrebu vhodného spánkového režimu. Ak spíme málo, sme zraniteľnejší, tvrdia odborníci. Myslite na to a snažte sa telu zabezpečiť pravidelný spánok v rozmedzí 7 až 8 hodín. Ak máte problémy so zaspaním, môžete skúsiť prírodné prostriedky na upokojenie organizmu, ale napríklad aj kúpeľ s magnéziovou soľou či upokojujúce bylinkové odvary zhruba hodinu pred spaním.

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #cvičenie #zdravie #imunita #pohyb #spánok

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...