Máte nezdravý vzťah k jedlu? Točia sa vaše myšlienky neustále okolo toho, čo zjete?

Niekoľko dobrých tipov, aby ste si k jedlu vybudovať zdravý vzťah.

06.10.2021 10:30
žena, jedlo, stres, dilema, zdravá strava Foto:
Počítanie kalórií môže negatívne ovplyvniť vzťah človeka k jedlu.
debata

Zdá sa vám, že vaše myšlienky sa stále „točia“ okolo jedla? Sledujete zloženie potravín, počítate prijaté kalórie, kontrolujete samú seba, či nejete čosi „zakázané“. Všetky tieto kroky sú v poriadku – jesť zdravo, nepriberať a cítiť sa po jedle dobre chceme všetci. Problém nastáva, ak vašu hlavu počas dňa najviac zamestnáva práve spomenuté jedlo a všetko sa točí okolo neho.

Čo pomôže? Niekoľko dobrých tipov, aby ste si k jedlu vybudovať zdravý vzťah:

Nepotrebujete povolenie

Väčšinou sú to zákazy a obmedzenia, ktoré vedú k zložitému a neskôr až nezdravému vzťahu k jedlu. Zákazy na jednej strane často vedú k túžbe a žiadostivosti. Z dlhodobého hľadiska môžu obmedzenia dokonca viesť k poruchám príjmu potravy, ako je záchvatové prejedanie sa. Na druhej strane, hodnotenie potravín svojím slovníkom ako „povolené“ a „zakázané“ rýchlo vedie k pocitom viny. Ak nemáte vážne zdravotné problémy, jedzte „normálne“ – nepotrebujete špeciálne povolenie, ak si doprajete bryndzové halušky, čokoládu či vyprážaný syr – samozrejme, ak je to v únosnej miere a popri kalóriách máte zaistený aj ich výdaj.

školák, dieťa, raňajky, jedlo, strava, deti Čítajte viac Instantné kaše a cereálie ako raňajky pre dieťa? Áno či nie?

Prestaňte počítať

Počítanie kalórií môže negatívne ovplyvniť vzťah človeka k jedlu. Počet prijatých kalórií nehovorí nič o tom, aké výživné je jedlo, ani o tom, či je pre vás dobré. Aby ste si vytvorili uvoľnenejší vzťah k jedlu a potravinám, namiesto toho, aby ste venovali pozornosť kalóriám, zamerajte sa na výber potravín – voľte tie, ktoré sú pre telo prospešné a dodávajú vám potrebnú energiu. Ak poznáte svoje telo, viete, čo pre vás znamená vyvážený príjem a výdaj – doprajete si niečo „navyše“, potom sa jednoducho bez pohybovej aktivity nezaobídete… Rovnica je jednoduchá a nedá sa oklamať.

plank, planking, tréning, žena, cvičenie Čítajte viac Ako často cvičiť plank, aby začal miznúť brušný tuk?

Dávajte pozor na emócie spojené s jedlom

Občas nejeme preto, lebo sme hladní, ale preto, že sme smutní… Alebo v strese siahneme po čomkoľvek, len aby sme telu na chvíľu uľavili. Ide o emocionálne jedenie – na začiatku sa nám nezná nič zlé na tom, ak si počas stresujúcej úlohy zahryzneme do čokoládovej tyčinky… Ale práve takéto zaháňanie stresu jedlom sa môže stať niečím, čo telo začne „vyžadovať“ a to naozaj nástojčivo. Ak máte sklony k takémuto prejedaniu sa, začnite v danej krízovej chvíli venovať pozornosť tomu, čo skutočne potrebujete. Je to rozhovor s priateľom, prechádzka na čerstvom vzduchu, dobrá hudba, oddych…?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #kalórie

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...