Ako zatočiť s cukrom a schudnúť?

Neodolateľná chuť na sladké môže mať viacero skrytých príčin, ktoré v konečnom dôsledku komplikujú našu snahu rýchlo sa zbaviť nadbytočných kilogramov cukru. Odborníci prichádzajú s návodom na to, ako sa popasovať s cukrom v strave a úspešne schudnúť.

25.09.2021 13:00
žena, sladkosti, nadváha Foto:
Opäť vás prenasleduje chuť na sladké?
debata

Keď menej znamená viac

Autorky knihy o cukre Carol Prager a Samantha Cassetty upozorňujú, že sladká zložka potravín môže byť jednou z hlavných príčin priberania na váhe. Snahou známych spisovateliek však nie je úplne vylúčiť cukor z jedálneho lístka, ale obmedziť ho na takú úroveň, pri ktorej sa dosahujú kvalitné výsledky pri zhadzovaní kilogramov z telesnej váhy. V knihe s názvom Sugar Shock, v slovenčine „Cukrový šok“, vysvetľujú výhody obmedzenia sacharidov v strave. Samozrejme, cukor patrí popri tukoch a bielkovinách k základným mikroživinám. Aj z tohto dôvodu nie je vhodné ho úplne vylúčiť zo stravovacieho plá­nu.

Koľko cukru je tak akurát?

Podľa autoriek spomínanej publikácie sa máme držať starého zlatého pravidla v oblasti konzumácie cukru. Muži by mali v snahe schudnúť znížiť jeho príjem na 36 gramov denne, čo predstavuje asi 9 čajových lyžičiek. Ženy sú v porovnaní s opačným pohlavím na tom o čosi horšie. Odborníčky im odporúčajú prijímať cukor na úrovni 25 gramov, čo je 6 čajových lyžičiek cukru. Ide však o takzvaný pridaný cukor, ktorý nie je súčasťou bežných jedál, a to napríklad v podobe cukru do kávy či čaju, sacharidov v sladkostiach a iných maškrtách.

žena, beh, šport, zranenie, tréning, bolesť Čítajte aj Nárazové cvičenie a rýchle schudnutie? Je to zlá cesta plná úskalí. Poznáte ich?

Pozor na návyky, zakolíšu s náladou

Čo však robiť v prípade, ak je túžba po sladkom taká silná, že prevalcuje každú snahu o odopretie si nejakej dobroty? Odpoveď sa skrýva vo viacerých stravovacích návykoch, ktoré nás doslova ženú k tomu, aby sme po sladkostiach a cukre navyše predsa len siahli. Jednou z kľúčových príčin neodolateľnej chuti na sladké jedlo je zníženie hladiny tejto látky v krvi. Hypoglykémiu môže spôsobiť konzumácia jedál s nízkym obsahom bielkovín, ktoré s cukrom síce nemajú nič spoločné, ale zvyšujú pocit sýtosti a stabilizujú hodnoty cukru v krvi. Podobne sú na tom aj takzvané zdravé tuky. Ide väčšinou o omega-3 mastné kyseliny, ktoré spomaľujú napríklad vstrebávanie prírodných, jednoduchých cukrov z ovocia. V prípade, že sa chcete zbaviť túžby po sladkom jedle a zároveň zostať sýty, môžete si zvoliť zaujímavú kombináciu bielkovín a tukov. Proteíny a zdravé tuky obsahujú vo veľkom množstve orechy, ktoré je vhodné kombinovať aj s ovocím. Zahnať „sladkú“ chuť dokážu napríklad aj grilované kuracie prsia s cícerom. Prvý druh potraviny obsahuje vyše 20 g bielkovín na 100 gramov hmotnosti a druhé jedlo patrí do kategórie strukovín s obsahom kvalitných sacharidov.

Nežnejšia polovička to má s chuťami ťažšie

Chuť na sladké sa vraj ozýva častejšie u žien ako u mužov. Môžu za to ženské pohlavné hormóny progesterón a estrogén. Pri nízkych hladinách týchto látok dochádza k obmedzovaniu fungovania kľúčových mozgových hormónov, a to serotonínu, dopamínu a norepinefrínu, čo spôsobuje výrazne väčšiu túžbu po cukre. Znížené hodnoty ženských hormónov stoja tak aj za nespavosťou, malátnosťou, bolesťami hlavy, únavou a miernou depresiou. Pomôcť môžu v tomto prípade látky zvané izoflavóny, ktoré napodobňujú fungovanie estrogénu. Ich bohatým zdrojom sú predovšetkým potraviny vyrobené zo sóje.

Trik so soľou skutočne zaberá

Skvelým pomocníkom v súboji s cukrom sú viaceré osvedčené triky. Jedným z nich je aj vytvorenie takzvaného kontrastu so soľou. Vo všeobecnosti je známe, že cukor a soľ vytvárajú protichodné chute. Pridanie soli do jedla tak môže prirodzene zintenzívniť aj jeho sladkosť, a to bez toho, aby sa do jedla pridával ďalší cukor. Podobne to funguje u väčšiny koláčov, do ktorých dávame štipku soli. Slaná chuť v danom prípade zvýrazní tú sladkú. Ďalším skvelým trikom je vynechanie cukru, ktorý do seba dostaneme počas dňa v sladených nápojoch. Kolové nápoje, ale aj sladené minerálne vody neprimerane zvyšujú hladinu cukru v krvi. Ten, ktorý nedokáže telo využiť vo forme energie si uchováva na horšie časy a vidieť to môžeme napríklad na svojej postave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #sladkosti #zdravé stravovanie #cukor #zdravý jedálniček #cukor v krvi

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...