Vďaka triku so žuvačkou chudneme rýchlejšie

Kombinácia dvoch vecí, ktoré z bezpečnostných dôvodov na prvý pohľad nepatria k sebe. Vedci na základe mini výskumu tvrdia, že žuvačka pomáha pri zhadzovaní nadbytočných kilogramov. Ak žujeme počas chôdze, výdaj energie sa vraj mnohonásobne zvýši. Ako je to možné?

22.09.2021 06:00
nohy, chôdza, schody Foto:
Ideálnym časom na prechádzku je ráno alebo krátko po večeri.
debata

Upokojuje nervy a osviežuje dych

Okrem týchto schopností prichádzajú vedci s ďalšou netradičnou funkciou tejto potraviny. Žuvačka podľa nich pri chôdzi zvyšuje spaľovanie kalórií. Odborníci si zobrali na mušku päťdesiat účastníkov výskumu v pomere 1:1 muži a ženy. Ich úloha bola jednoduchá, ale na druhej strane zvláštna. Každý z nich mal žuť žuvačku počas pätnásťminútovej chôdze a rýchlo rozpustný cukrík počas rovnako stanoveného času pri tomto druhu pohybovej aktivity. Žuvačka vyšla zo súboja o spaľovanie kalórií víťazne. Výskumná vzorka ľudí vďaka žuvaniu prešla pri chôdzi väčšiu vzdialenosť, mala vyšší počet krokov a rýchlejšie tempo. Pozitívne účinky sa odzrkadlili aj na rýchlejšom srdcovom tepe a výdaji energie.

Nejde o prvý výskum so žuvačkami

Už v minulosti sa vedátori snažili prísť na to, ako dokáže malý kúsok tejto chutnej „gumy“ zlepšiť trávenie či dokonca pomáhať pri chudnutí. Niekoľko malých štúdií potvrdilo, že žuvačky stoja za rýchlejším pocitom sýtosti, a to za predpokladu, ak ich používajú muži, ktorých netrápi cukrovka druhého typu. Chuť do jedla zároveň potláča u obidvoch pohlaví rovnako. Podľa nutričnej poradkyne Brooke Rosenfeld chôdza sa pri zhadzovaní nadbytočného tuku výrazne podceňuje. Ako tvrdí, tento druh pohybu nám pomáha udržiavať si stabilnú hmotnosť a posilňuje aj celkové zdravie. „Ukazuje sa, že zároveň znižuje riziko vzniku chronických chorôb, posilňuje kosti, zlepšuje rovnováhu i náladu,“ vysvetľuje odborníčka na výživu. K týmto tvrdeniam sa pripájajú aj ďalší odborníci a vysvetľujú, že ideálnym kardio tréningom je dvadsať minút chôdze každý deň.

žena, beh, šport, zranenie, tréning, bolesť Čítajte aj Nárazové cvičenie a rýchle schudnutie? Je to zlá cesta plná úskalí. Poznáte ich?

Triky, ktoré zaberajú

Hoci sa môže spomínaná kombinácia zdať neškodná, v niektorých prípadoch toto tvrdenie celkom neplatí. Pri žutí totiž môžeme prehĺtať väčšie množstvo vzduchu, a to sa môže prejaviť v podobe zažívacích ťažkostí. Samozrejme, ide o zanedbateľné množstvo prípadov a výhody žuvania žuvačky v spojení s chôdzou ich zďaleka prevyšujú. Vo všeobecnosti platí, že žuvačky obmedzujú chuť do jedla a vďaka ich pravidelnému používaniu sa vyhýbame nutkaniu neustále konzumovať veľké dávky sladkostí. Okrem toho údajne stabilizujú chute. Redukujú teda túžbu dopriať si v krátkom čase príliš slané alebo veľmi sladké jedlo. Zahnať hlad však pomáha aj kombinácia žuvačky a pitia vody.

Je to ako s hudbou

Vedci sa tak domnievajú, že žuvanie žuvačky počas chôdze synchronizuje pohyb tela so srdcovou frekvenciou. Dochádza tak k zrýchľovaniu srdcového tepu čo spôsobuje, že sa začíname pohybovať o čosi rýchlejšie. V prípade, že žuvačka nám príliš „nevonia“ staviť môžeme aj na iné zrýchľovače srdcového tepu. Niekoľko štúdií potvrdilo, že do kroku pri chôdzi si pridáme pri počúvaní rezkej hudby. Ideálnym časom na prechádzku je ráno alebo krátko po večeri. V prípade zlého počasia postačí aj chôdza namieste a na podobný účel, hoci o čosi náročnejší, poslúži aj chodenie po schodoch v bytovom dome.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #chudnutie #chôdza #žuvačka #žuvanie #tep #spaľovanie kalórií

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...