Nárazové cvičenie a rýchle schudnutie? Je to zlá cesta plná úskalí. Poznáte ich?

Tréningy, či už počas teplých letných dní alebo počas bežných dní, by mali mať jeden spoločný ukazovateľ, a tým je pravidelnosť.

21.09.2021 13:00
žena, beh, šport, zranenie, tréning, bolesť Foto:
Nešportuje nárazovo, hrozia zranenia.
debata

Práve uplynulé teplé mesiace mohli niektorých ľudí nakopnúť k pravidelnému športovaniu a iným, žiaľ, ich aktivity zobrali aj posledné ilúzie. Prečo? Môže to byť napríklad partia, ktorá sa vyberie na bicyklovú túru. Sú medzi nimi pravidelne cvičiaci aj necvičiaci. Tí, aby nezaostávali a nenarobili si hanbu pred kamarátmi, idú na doraz a často nad rámec svojich kondičných možností. Nepočúvajú svoje telo a možno ani neprijímajú dostatočné množstvo tekutín, čo je pri vysokých teplotách mimoriadne dôležité. Na druhý deň z postele nevstanú. Dôvodom sú ubolené svaly, v horšom prípade svalová horúčka a v úplne najhoršom zranenie.

plank, žena, tréning, cvičenie, postava Čítajte viac Nie nudný, ale zázračný! Plank môžete obmieňať na mnoho spôsobov - pozrite si videá a trénujte

"Tréningy, či už počas teplých letných dní alebo počas bežných dní, by mali mať jeden spoločný ukazovateľ, a tým je pravidelnosť. Človek by sa mal rozhodovať podľa toho, čo je schopný realizovať a v akej kondícií sa nachádza. A celý postup, ktorý platí za normálnych okolností, je potrebné prispôsobiť aktuálnym teplotám,“ hovorí tréner Ľuboš Gsch, ktorého odporúčania si prečítate aj na stránke pohyb.sk.

Nárazové cvičenie, ako napríklad v lete bicyklová túra, turnaj v plážovom volejbale pod priamym slnkom, splav rieky, prípadne intenzívny tréning na „rýchle schudnutie“, má niekoľko úskalí. Okrem svalovice či svalovej horúčky, môže prísť aj k sklamaniu a zanevreniu na športovanie, ako také.

"Nárazové cvičenie má okrem všeobecných úskalí aj niekoľko menej známych. Vplyvom nepravidelného pohybu a veľkého nasadenia dochádza často k zraneniam – natiahnutie svalu, natrhnutie. Okrem výraznej svalovice a únavy je z môjho pohľadu zranenie väčšia hrozba,“ hovorí Ľuboš Gsch.

tréner  Ľuboš Gsch
Osobný tréner a špecialista na tvarovanie postavy Ľuboš Gsch. Autor: archív Ľ. G.

Podľa jeho slov je pri športe dôležitá aktuálna kondícia, stupeň trénovanosti a pripravenosti na záťaž. A to v rámci silového tréningu aj pri kondičnej záťaži. "Nemyslím si, že existuje nejaká konštanta, od ktorej by sme sa mali odvíjať. Treba začať rozumne, v rámci svojich možností.“ Ak chcete začať cvičiť a neviete ako alebo koľko si toho „naložiť“ a ako dosiahnuť svoj cieľ, určite sa obráťte na profesionálov.

"Nárazové cvičenie má okrem všeobecných úskalí aj niekoľko takých, ktoré nie sú až tak známe. Tie môžu byť mnohokrát nebezpečnejšie. Vplyvom nepravidelného pohybu a veľkého nasadenia dochádza často k zraneniam – natiahnutie svalu, natrhnutie. Okrem výraznej svalovice a únavy je z môjho pohľadu zranenie väčšia hrozba,“ hovorí Ľuboš Gsch. Podľa jeho slov je pri športe dôležitá aktuálna kondícia, stupeň trénovanosti a pripravenosti na záťaž. A to v rámci silového tréningu aj pri kondičnej záťaži. "Nemyslím si, že existuje nejaká konštanta, od ktorej by sme sa mali odvíjať. Treba začať rozumne, v rámci svojich možností.“ Ak chcete začať cvičiť a neviete ako alebo koľko si toho „naložiť“ a ako dosiahnuť svoj cieľ, určite sa obráťte na profesionálov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #chudnutie #Ľuboš Gsch #trénovanie

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...