Zažite výhody otužovania. Ideálne je začať práve na jeseň

O výhodách otužovania sa každý rok píše hlavne v zime, keď majú ľadové medvede svoju hlavnú sezónu. Avšak ponoriť sa do diery v ľade je pre nováčika často tak nepredstaviteľná výzva, ako odbehnúť maratón bez prípravy priamo z gauča. Navyše to môže byť aj nebezpečné. Jeseň je však na štart ideálne obdobie.

18.09.2021 06:00
otužovanie, žena, sprcha Foto:
Jednoducho neprestaňte chodiť k vode.
debata

Sezóna sa skončiť nemusí

Toto leto nám doprialo kúpania v prírodnej vode dostatok. Tajchy, jazerá a priehrady boli plné do posledných augustových dní. S príchodom studenších nocí sa však pomaly chladne, no dni sú stále horúce. Preto je na mieste začať s otužovaním prirodzene. Telo si zvykne na vodu, ktorá poklesla o dva tri stupne omnoho rýchlejšie, ako keď ho vystavíte teplotnému šoku. Jednoducho neprestaňte chodiť k vode. Tá môže mať počas slnečnej jesene okolo 15 – 18 stupňov, čo je príjemne chladné, ale nie nebezpečné. Telo si pomaly začne zvykať a vy začnete využívať pozitíva otužovania.

Neprekonávajte rekordy

Otužovanie nie je šport, v ktorom sa získavajú medaile, ale utužuje sa ním zdravie. Preto sa nesnažte ostávať vo vode rovnako dlho ako ostrieľaní borci, ktorí už majú na svojom konte niekoľko zimných sezón. Otužilci ostávajú v ľadovej vode aj počas mrazov obvykle 15 – 20 minút, čo by však pre nováčika znamenalo podchladenie a vážne zdravotné riziko. V takom prípade totiž imunita poklesne a namiesto radosti z endorfínov vás po hodinách triašky môže postretnúť aj zápal priedušiek. Nehanbite sa vyjsť z vody prvý. Ideálom je začať pobytom vo vode v dĺžke 2 – 3 minúty počas celej prvej sezóny.

Ovládnite svoj dych

Nad chladnou vodou nezvíťazíte a ani sa o to nesnažte. Byť hrdinom nemusí skončiť dobre. Preto sa ako prvé zamerajte na správny dych. Začnite zhlboka a pomaly dýchať ešte na brehu. Do vody vojdite súvisle a dych neprerušujte. Studená voda vie doslova vyraziť dych, ale ak sa správne rozdýchate a budete plynule dýchať, stret s chladom zvládnete nielen elegantnejšie, ale aj príjemnejšie.

otužovanie, žena, sprcha Čítajte aj Čo sa deje s telom pri otužovaní? Nie vždy je chlad zdravý

Ponorte si aj ramená

Mnoho začiatočníkov ostáva ponorených len po hrudník. Avšak to je chyba, za ktorú zaplatia neustálou zimou. Ponorte si do vody aj ramená. Vtedy aktivujete mechanizmus na tele, ktorý stiahne povrchové cievy a uchráni teplo pre vnútorné orgány. Prestanete tak cítiť chlad, naopak, vo vnútri začnete pociťovať teplo.

Nepoužívajte neoprény

Mnohí začiatočníci si nimi chránia telo, aby zmiernili dopady chladu. Avšak tým si vyradia z činnosti dôležité senzory – ruky. Začiatočníci by sa nemali riadiť časom, ale svojim telom. Ak vám začnú tuhnúť prsty, je čas vyjsť z vody. Ak ich však máte v neopréne, cítiť to nebudete. A to môže byť následne pre organizmus zradné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jeseň #otužovanie #dýchanie zhlboka #kúpanie #studená sprcha #studená voda

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...