Zatočí vajcová diéta s kilami alebo skôr so zdravím?

Vyvoláva úškrnky na tvári a mnohí ľudia pri tomto druhu stravovania neveriacky krútia hlavou. Vajíčková diéta nevyzerá na prvý pohľad príliš lákavo. Otázkou zostáva či sa vďaka nej chudne a či škodí zdraviu.

11.09.2021 13:00
vajíčko - vajce Foto:
Vajíčka majú nízku kalorickú hodnotu, obsahujú kvalitné bielkoviny, tuky i sacharidy.
debata

Rýchle zhadzovanie tuku zaručené, ale…

Ide o diétny program ako každý iný, len má o čosi horšiu povesť. Neprajníci ju spájajú s hladovaním, zvyšovaním cholesterolu a nedostatkom pestrosti v strave. Na druhej strane však stoja ľudia, ktorí si ju nevedia vynachváliť. Vajíčková diéta je klasický program na chudnutie, ktorí sa osvedčil v minulosti najmä u ľudí, ktorí sa potrebovali za krátky čas zbaviť podkožného tuku. Využívali ju športovci v kulturistike a fitness. V súčasnosti, hoci sa používa minimálne, prichádza vo viacerých pestrých obmenách a sľubuje kvalitné výsledky pri zhadzovaní nadbytočného tuku. Spomínaná diéta počíta s nízkym obsahom kalórií. Vychádza tak zo základnej rovnice chudnutia, pri ktorej musí byť príjem energie nižší ako jej výdaj.

Málo kalórií, veľa bielkovín

Vajíčka majú nízku kalorickú hodnotu, obsahujú kvalitné bielkoviny, tuky i sacharidy. Všetky tieto látky patria ku kľúčovým makroživinám, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie tela. Každá živina však pôsobí inak a, samozrejme, má aj odlišné využitie. Bielkoviny označované populárnejším názvom proteíny sa podieľajú na budovaní svalovej hmoty, regenerácií buniek a tkanív. Sacharidy sú zdrojom energie pre svaly a mozog. Vďaka ním sa hýbeme a vládzeme rozmýšľať. Podobne sú na tom tuky s tým rozdielom, že sú zdrojom vitamínov D, A, K a E.

Potešia kosti, zmiernia depresiu

Nutričná špecialistka z Michigane State University Kelle Ploweová tvrdí, že vajcia sú ideálnym zdrojom kvalitných živín. „Telu dodávajú bielkoviny, cholín, vitamín D, luteín a nízke množstvo sacharidov. Nízka hladina cukrov môže spôsobovať, že sme častejšie hladní,“ upozorňuje aj na nedostatky tohto stravovacieho plánu. Spomínaný cholín patrí do skupiny vitamínov B a v tele sa podieľa na látkovej premene tukov vrátane cholesterolu. Vitamín D potrebujeme na pevné kosti, ale tiež dobre pôsobí v rámci prevencie depresie a úzkostných nálad. Luteín je antioxidant, ktorý je kľúčový pri ochrane zraku a zaujímavé je, že ho obsahujú aj oči.

Zlatá stredná cesta

Skromná popularita vajíčkovej diéty súvisí najmä so strachom z častej konzumácie jedál z varených vajec. Pravdou je, že tento stravovací plán je založený na jedení troch jedál, z ktorých každé zahŕňa vajce. Tvorcovia tohto jedálnička sa však snažia prilákať viac záujemcov o diétu a prinášajú aj jej rôzne variácie. Vajíčkovú diétu tak môžeme kombinovať s grilovanými kuracími prsami, rybou, dusenou zeleninou. Vynechávajú sa škrobové prílohy ako sú zemiaky, ryža a cukor.

žena, koláč, kalórie , ovocie, zdravá strava, tréning Čítajte aj Čo vieme o kalóriách v strave a v tele?

14 dní a tuk je preč?

Veľkej obľube sa teší najmä štrnásťdňová vajíčková diéta. Každý deň sa konzumuje jedno jedlo s vareným vajcom. Bielkoviny sa ďalej môžu dopĺňať z chudého kuracieho mäsa a rýb. Odporúča sa zelenina ako brokolica, špenát, listová zelenina. Z ovocia sú povolené citrusové plody. Zaujímavá je aj kombinácia tejto diéty s grapefruitom. Ten sa má pridávať ku každému jedlu, ktoré obsahuje varené vajce alebo proteíny z chudého mäsa.

Extrémne kombinácie

Odborníci upozorňujú, že jedenie vajec bez dopĺňania iných zdrojov bielkovín, tukov a sacharidov je pre organizmus nebezpečné. Aj z tohto dôvodu neodporúčajú pokútne diéty, ktoré rátajú iba s konzumáciou vajec po dobu niekoľkých dní. Niektorí „špecialisti“ na výživu spomínajú aj takzvanú lekársku vaječnú diétu. K jednému kusu vajca uvareného na tvrdo sa konzumuje krajec chleba, a to maximálne trikrát denne. Tento druh diéty sa môže doplniť o ovocie a zeleninu. K odporúčaným nápojom, patrí voda, čierna káva a čaj bez cukru.

Len pre silné nátury

Okrem toho existuje aj keto vaječná diéta. Ketóza je stav, ktorý vzniká pri nízkom príjme sacharidov. V takomto prípade sa energia čerpá z tukov. Spomínaný variant vajíčkovej diéty počíta teda aj konzumáciou živočíšneho masla alebo syra. Nevýhodou tohto typu stravovania môže byť zvýšenie cholesterolu, pokles energie a problémy s trávením, keďže vajíčka neobsahujú látku typickú pre zeleninu a ovocie, vlákninu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #chudnutie #zdravé stravovanie #bielkovinová diéta #zdravý jedálniček #vajíčková diéta

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...