Problémy s duševným zdravím sú čoraz pálčivejšie, treba o nich hovoriť

Občianske združenie (OZ) IPčko spúšťa kampaň Bodkočiarka. Zameriava sa na význam duševného zdravia, hovorí o možnostiach pomoci a o prevencii v tejto oblasti.

13.09.2021 13:00
smútok, žena, doma, nostalgia, psychiater,... Foto:
Ak potrebujete pomoc, nečakajte pridlho.
debata

Zakladateľ a programový riaditeľ OZ IPčko a tiež psychológ Marek Madro poukázal na to, že len za prvých šesť mesiacov tohto roka uskutočnili 4054 komunikácií, v ktorých sa odborníkom ľudia zdôverili, že uvažujú nad samovraždou. Ďalších 1336 rozhovorov sa realizovalo pri pokuse o ukončenie života.

Zdôraznil, že tím dobrovoľníkov – psychológov je ľuďom hľadajúcim pomoc k dispozícii nonstop a bezplatne na troch linkách pomoci. Pomoc môžu nájsť na Krízovej linke pomoci, na webe IPčko.sk a Dobrej linke prostredníctvom chatu, e-mailu, videa a bezplatného čísla 0800 500 333.

Posolstvo kampane Bodkočiarka spočíva v tom, že je tvorená z bodky, ktorá symbolizuje koniec, a čiarky, ktorá znamená pokračovanie. Bodkočiarka je podľa tvorcov dokonalé spojenie týchto významov. Považujú ho za symbol nádeje, odhodlania a pokračovania ísť ďalej pre ľudí, ktorí sa pokúsili o samovraždu. „Znamená, že ich život sa neskončil, pokračuje ďalej, pretože na nich záleží a existuje šanca začať znova,“ zdôraznili.

debata chyba
Viac na túto tému: #duševné zdravie

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...