Kde robíme najväčšie chyby pri chudnutí?

Zdravá strava a dostatok cvičenia. Ak nestačí ani táto kombinácia faktorov, ktoré bojujú proti nadváhe a obezite, niečo nie je v poriadku. Odborníčka na diéty tvrdí, že za pomalým zhadzovaním kilogramov stoja nenápadné stravovacie zlozvyky.

10.09.2021 11:00
zdravá strava, ovocie, zelenina, orechy, výživa Foto:
Dosahovaniu trvalých výsledkov pri chudnutí bráni podľa nedávneho výskumu populárna práca z domu.
debata

Ktoré k nim patria?

„Videla som už mnoho ľudí, ktorí sú frustrovaní z toho, že cvičia a dobre sa stravujú a aj napriek tomu sa u nich nedostavujú požadované výsledky pri chudnutí. Aj keď mnoho z nich vie čo má jesť, problém je pri zavádzaní stravovacích návykov do stavovania. Takýmto problémom je napríklad to, keď sa niekto síce kvalitne stravuje, ale celý svoj život konzumuje jedlo v strese alebo veľmi rýchlo,“ vysvetľuje niektoré z dôvodov spomaleného chudnutia pre portál eatthis.com odborníčka na výživu americkej Akadémie výživy a dietetiky Roxana Ehsani. Zmenu hmotnosti smerom k nižším hodnotám na váhe zbadáme podľa nej až v prípade, keď odstránime zo svojho stravovania síce nenápadné, ale zato negatívne stereotypy.

Priberáme aj z práce z domu

Dosahovaniu trvalých výsledkov pri chudnutí bráni podľa nedávneho výskumu populárna práca z domu. Štúdia ukázala, že čoraz viac ľudí pracujúcich na takzvanom home office si nedopraje prestávku na obed. Väčšina z opýtaných potvrdila, že jedlo síce na obed konzumujú, ale zároveň pritom sledujú úlohy na monitore počítača. Niektorí z respondentov si vybudovali takéto zvyky nielen počas obeda, ale už aj pri raňajkách alebo neskôr, pri večeri. Roxana Ehsani varuje, že absencia prestávky na jedlo môže v konečnom dôsledku priniesť viac škody ako osohu. „Znižuje to našu produktivitu, náladu a vedie to k tomu, že sa prejedáme. Toto spôsobuje priberanie na váhe,“ zdôrazňuje.

Toto nezjem a ani tamto jedlo

K najväčším zlozvykom, ktoré sú spojené so zbavovaním sa nadbytočného tuku patrí aj vynechávanie jedál. Ide o trochu pokrivené dodržiavanie pravidla, že príjem energie musí byť nižší ako výdaj. Potrebnú rovnicu sa však v snahe rýchlo schudnúť snažia niektorí nadšenci zvládnuť práve vypúšťaním jedál zo stravovacieho plánu. Podľa spomínanej výživovej špecialistky však takýto prístup ničí hnací motor chudnutia, ktorým je náš metabolizmus. Látková výmena totiž zodpovedá za rýchlosť spracovania všetkých živín vrátane tukov. Znižovanie kalorickej hodnoty na minimum sa tak môže negatívne podpísať pod fungovanie metabolizmu. „Mali by sme pochopiť, že musíme jesť dostatok kalórií, aby bol náš metabolizmus aktívny, pričom vynechávanie jedál ho môže spomaliť,“ varuje.

žena, koláč, kalórie , ovocie, zdravá strava, tréning Čítajte aj Čo vieme o kalóriách v strave a v tele?

Rýchlo, ale s jo-jo efektom

Rovnako upozorňuje aj na rýchle a pokútne diéty. Hoci môžu na prvý pohľad vyzerať zdravo, opak je pravdou. Ide napríklad o častú konzumáciu jedného druhu polievky, diéty z krabičiek alebo rôznych katalógov. Odborníci nepopierajú, že tieto diéty vedú k strate hmotnosti. Jedným dychom však treba dodať, že existuje vysoká pravdepodobnosť návratu k pôvodnej váhe po skončení takejto diéty. V neprospech zdravého chudnutia však hrá aj chvatné jedenie. Podľa Roxany Ehsani trvá asi dvadsať minút, kým mozog zaregistruje, že máme plný žalúdok.

Bezlepkové? Nie pre každého

Na pulty obchodov sa z času na čas dostávajú aj produkty, ktoré sú určené pre úzku skupinu ľudí. Ide napríklad o bezlepkové potraviny. Vyrábajú sa výlučne pre ľudí, ktorí majú ťažkosti s trávením bielkoviny zvanej lepok. I napriek tomu však po týchto potravinách siahajú niektorí ľudia vo viere, že sa im podarí schudnúť. Odborníci upozorňujú, že v súčasnosti neexistuje žiaden vedecký dôkaz, ktorý by domnienku o chudnutí, ku ktorému by prispeli bezlepkové potraviny. Navyše, ide často o upravované potraviny, ktoré môžu mať niekedy vyššie množstvo energie než očakávame.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravé stravovanie #zdravý životný štýl #zlozvyky #zdravé chudnutie #chyby v stravovaní

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...