Čo hovorí prieskum? Takýto je vzťah slovenských detí k zdravému životnému štýlu a stravovaniu

Rýchle tempo životného štýlu odvracia pozornosť od nástrah, ktoré so sebou prináša.

13.09.2021 11:00
deti, obed, jedáleň, strava, výživa Foto:
Na stravovacie návyky vplýva okrem domáceho prostredia vo veľkej miere aj vzdelávanie na školách a jedlo podávané v školských jedálňach a bufetoch.
debata

Skutočne zdravá škola o.z. sa rozhodlo realizovať prieskum, ktorého výsledky a zistenia budú nápomocné k budovaniu vzťahu k vyváženej a kvalitnej strave.

Na stravovacie návyky vplýva okrem domáceho prostredia vo veľkej miere aj vzdelávanie na školách a jedlo podávané v školských jedálňach a bufetoch. Cieľom prieskumu je pomáhať školám a sprevádzať deti na ceste k lepšiemu pochopeniu, ako jedlo a náš vzťah k nemu, môže prispievať ku kvalitnému a udržateľnému životu.

Prieskum sa realizoval začiatkom roka 2021 naprieč celým Slovenskom, zbierali sa dáta od žiakov z celého Slovenska tak, aby výsledky čo najlepšie reprezentovali slovenské deti vo veku od 11 do 18 rokov.

Video

Čo ukázali výsledky prieskumu?
Deťom sa upevňovanie zdravia spája najmä so športom, prechádzkami, zdravom stravovaní ako aj v jedení ovocia a zeleniny. Prieskum ukázal, že tieto aktivity deti aj reálne najčastejšie dodržiavajú. No neuvedomujú si prepojenie medzi pozeraním televízie na úkor trávenia času vonku.

dieťa, strava, zdravá strava, tanier, zelenina Čítajte viac Deti majú jesť "dúhu"! Čo robiť, ak isté potraviny odmietnu?

Najväčší problém robí deťom minimalizácia konzumácie priemyselne spracovaných potravín, fast foodu, sladkostí, sladených nápojov a dodatočné dosoľovanie jedál, nedostatočná konzumácia strukovín a tiež konzumácia v zhone.

Ak majú deti problémy s identifikáciou zdravých elementov v stravovaní, ide hlavne o proteínové doplnky, špeciálne stravovacie režimy ako sú diéty, či určenie rozumnej miery konzumácie mäsa.

Z prieskumu vyplynulo, že deti, ktoré nevedeli presne identifikovať zdravé a nezdravé stravovacie návyky ich aj majú o niečo horšie ako deti, ktoré ich identifikovať vedeli. Potvrdzuje to fakt, že vzdelávanie o jedle je nesmierne dôležité, a malo by byť prirodzenou súčasťou výchovno – vzdelávacieho procesu.

Veľkým potešením bolo zistenie, že veľká väčšina detí prejavila záujem o aktivity na škole podporujúce zdravý životný štýl a stravovanie. Väčší záujem majú deti, ktoré už teraz vedia viac o vyváženej strave a zdravej výžive ako tie ostatné.

Znalosti, ktoré deti počas vyučovania získavajú o faktoroch ovplyvňujúcich zdravie, alebo aktivity, ktorými škola podporuje zdravý životný štýl svojich žiakov, rovnako tak aj jedlo, ktoré školské jedálne ponúkajú na obedy, desiatu či v bufetoch, pomáhajú vytvárať kultúru zdravého, udržateľného a plnohodnotného stravovania a zároveň budovať zdravé návyky detí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #stravovanie detí

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...