Pociťujete neustály hlad? Toto je vo vašom stravovaní zle nastavené!

Každá vaša snaha o chudnutie a zdravé stravovanie stroskotá na pocite prázdneho žalúdka? Večer a v noci na vás dolieha hlad, ktorý neviete ovládnuť a nakoniec pochová aj všetky vaše kalorické výpočty? Možno robíte niektorú z chýb, ktorú ak eliminujete, hlad sa z vášho života vytratí. Aspoň ten, ktorý nedokážete ovládať.

05.09.2021 07:00
jedlo, strava, výživa, potraviny, ovocie,... Foto:
Tuku sa netreba vyhýbať.
debata

Jedávate málo bielkovín

Možno ste už počuli, ako sú bielkoviny dôležité pre pekné a svalnaté telo. Celkom dobre však pomáhajú ovládnuť chuť realizovať nočné nálety na chladničku. Štúdia na 14 dobrovoľníkoch ukázala, že konzumenti 25% kalórií z bielkovín, po dobu 12 týždňov, zaznamenali až o 50% nižšiu túžbu po neskorom nočnom občerstvení. V porovnaní so skupinou, ktorá mala bielkovín počas dňa menej.

Málo spíte

Počas spánku samozrejme neotvárate chladničku. A čím, viac spíte, tým menšia je šanca, že si niečo zobnete. No spánok na telo však pôsobí aj počas bdelosti. Dostatok spánku faktor pri kontrole chuti do jedla, pretože pomáha regulovať ghrelín, hormón stimulujúci chuť do jedla. Ak spíte málo, telo má pocit, že nemá dostatok energie, ktorú ohlasuje únavou a hladom. Ľahnúť si v strede dňa nemôžete a tak sa snažíte uspokojiť aspoň hlad. Pritom je problémom práve absentujúci oddych.

žena, koláč, kalórie , ovocie, zdravá strava, tréning Čítajte aj Čo vieme o kalóriách v strave a v tele?

Máte málo tukové jedlá

Tuku sa netreba vyhýbať a z nízkotučných jedál sa ešte nikto nestal štíhlym. Vždy uprednostníte zdravé rastlinné tuky a tie vám zabezpečia, že nebudete pociťovať nával vlčieho hladu. Tuk totiž hrá dôležitú úlohu pri spomaľovaní trávenia a zvyšovaní produkcie hormónov podporujúcich pocit plnosti.

Pijete málo vody

Možno ste už počuli, že hlad je len prezlečený smäd. Telo však môže skutočne pocit smädu zamaskovať do hladu. Dostatočná hydratácia však zredukuje aj neustále pojedanie. Výskum ukázal, že 2 šálky vody pred jedlom znamenalo zjesť až o 600 kalórií menej. Tak prečo sa pri hlade najprv nenapiť? Možno vás chuť na jedlo prejde úplne. Alebo minimálne menej zjete.

Nemáte dostatok vlákniny

Vláknina je látka, ktorá vyvoláva pocit sýtosti a pomáha udržiavať hlad pod kontrolou. Ak máte málo vlákniny, vaše telo bude uvoľňovať viac hormónov podporujúcich chuť do jedla. No to nie je práve to, čo sa vám večer hodí. Preto si obohaťte jedálny lístok o ovocie, zeleninu, orechy, semená, strukoviny a celozrnné potraviny. Hlad vás už tak ľahko nepremôže.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pitný režim #spánok #zdravé stravovanie #vláknina #stravovacie návyky #bielkoviny #tuky

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....