Bezpečná hladina alkoholu u tehotných žien neexistuje! Pitie by malo byť tabu

Detí s fetálnym alkoholovým syndrómom (FAS) sa rodí stále viac.

02.09.2021 13:00
tehotenstvo, alkohol, vývinové poruchy Foto:
debata

Konzumácii alkoholu sa nevyhýbajú ani tehotné ženy. Upozorňuje na to najnovšia štatistika Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), ktorá sa zameriava na škodlivý vplyv alkoholu na zdravie obyvateľov SR. Centrum ju zverejnilo na svojom webe.

„Z celkového počtu pôrodov 56 596 v roku 2019 bolo 205 prípadov rodičiek, ktoré užívali alkohol aj počas tehotenstva,“ informovalo NCZI s tým, že najviac takýchto rodičiek bolo vo vekových skupinách 18 až 19 rokov, 20 až 24, ale aj vo veku 40 až 44 rokov.

deti, škôlka Čítajte viac Kedy je dieťa pripravené navštevovať materskú školu?

Odborníci tvrdia, že bezpečná hladina alkoholu u tehotných žien neexistuje. „Alkohol prechádza placentou a krvou do plodu, a keďže ten ho nedokáže odbúrať, jeho koncentrácia je po dvoch až troch hodinách dokonca vyššia ako u matky,“ pripomína Národný portál zdravia.

Detí s fetálnym alkoholovým syndrómom (FAS) sa rodí stále viac. Prejavuje sa trvalým poškodením mozgu, dysmorfickými znakmi, poruchami rastu, vnímania i správania a intelektuálnymi aj emocionálnymi problémami.

Podľa lekárov by alkohol mal byť počas tehotenstva pre budúce matky absolútne tabu. Najčastejšími prejavmi FAS sú malá hlava, úzke očné štrbiny, plochá stredná časť tváre, nízky chrbát nosa, problémy so svalovým tonusom, obmedzená pohyblivosť kĺbov, vrodené srdcové chyby, poškodenie sluchu a zraku a rázštep pery a podnebia.

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #alkohol

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...