Funguje či nie?
Diéta. Slovo, za ktorým sa má údajne skrývať pekná postava. Výsledok tvrdej driny a odriekania však neprináša podľa nových zistení vždy vytúžené výsledky. Štúdie ukazujú, že držanie diéty spôsobuje v budúcnosti omnoho väčší nárast hmotnosti než by sme očakávali. Drastické zníženie príjmu kalórii spôsobuje úbytok svalovej hmoty, znižuje sa hustota kostí a ubúda aj sila. Svalovina je akýmsi motorom ľudského tela. Slúži na spaľovanie tuku a rovnako bráni aj ukladaniu nového. Svaly sa osvedčujú najmä pri znižovaní množstva viscerálneho tuku. Ide o druh tukového tkaniva, ktorý obaľuje vnútorné orgány a spôsobuje vzhľad nafúknutého brucha.
Kontroverzné potraviny
Okrem výrazných zmien v stravovaní, ktoré skôr spôsobujú priberanie ako chudnutie, je dôležitý aj výber správnych jedál. V presvedčení, že takzvané „light“ alebo ľahké potraviny prispievajú k znižovaniu hmotnosti si viac-menej nepomáhate. Pre takzvané ľahké potraviny je typické, že obsahujú nižšie množstvo najmä živočíšneho tuku. Medzi tradičné jedlá s nízkym obsahom tuku patria niektoré nízkotučné syry, jogurty a ďalšie mliečne výrobky. Spomínaný výskum preukázal, že aj ľudia, ktorí konzumovali najmä tento druh jedla mali rovnako veľké riziko nadváhy ako tí, ktorí sa nevyhýbali tučnejším potravinám. Aj v tomto prípade však odborníci upozorňujú, že najvyššiu kvalitu a výživovú hodnotu majú takzvané zdravé tuky, ktoré sa nachádzajú v rastlinných olejoch, avokáde, semenách rastlín, orechoch a mastných morských rybách.
Na chudnutie si doprajte čas za stolom
Viete, že pri rovnakom jedení môžete priberať viac? V tomto prípade tiež ide o kus vedy. Ľudia, ktorí sedia pri jedení majú podľa výskumov väčšiu pravdepodobnosť pribrať menej kilogramov ako tí, ktorí konzumujú jedlo v stoji či počas chôdze. Grécki vedci upozorňujú, že pri sedení si nielen vychutnáme jedlo, ale lepšie spracujeme aj v ňom obsiahnuté živiny. Pri chôdzi či rýchlom jedení sa do tela uvoľňuje viacej kortizolu. Ide o takzvaný stresový hormón, ktorý bráni organizmu v rýchlom chudnutí. Naopak, pomalšia konzumácia potravy prispieva k produkcii hormónov, ktoré vyvolávajú pocit zasýtenia.
Čítajte aj Tučná? Chudá? V tomto veku sú už ženy so svojím telom spokojnéJesť či nejesť popoludní a večer?
Holandskí vedci sa zaoberali vplyvom popoludného hladovania na chudnutie. Účastníkov výskumu sa pýtali na to, či konzumujú jedlo aj po návrate z práce, približne po štvrtej hodine. Výskum ukázal, že ľudia, ktorí jedli pravidelne aj podvečer mali lepšiu šancu zhodiť nadbytočné kilogramy. Naopak, najmenej úspešní boli tí, ktorí maškrtili v noci a tesne pred spaním.
Chudnutiu pomáhajú aj psychologické pomôcky
Pocit pokoja a kontroly nad jedlom totiž môže vyvolať aj nákup na celý týždeň dopredu. Na jednej strane sa zbavíme stresu z každodenného nakupovania a na strane druhej získame prehľad o tom koľko toho za týždeň skonzumujeme. Plná chladnička a plánovanie jedla počas siedmich dní v konečnom dôsledku spôsobuje rýchlejšiu stratu hmotnosti. Niektoré štúdie upozorňujú aj na vplyv televízie na priberanie. Podľa nedávneho výskumu ľudia, ktorí redukovali čas strávený pri televízore z piatich hodín na polovicu tohto času spálili v prieme o ďalších 120 kilokalórií viac ako pred tým. Hoci sa môže zdať, že ide o zanedbateľné množstvo minutej energie, opak môže byť pravdou. V priebehu roka totiž môžeme už len vďaka tomu schudnúť zopár kilogramov a vďaka pohybu ešte čosi navyše.