Prečo priberáme aj pri „chudnutí“?

Zaručeným diétam či radám od kolegýň na znižovanie hmotnosti treba dať definitívne zbohom. Vedci prichádzajú so sériou skutočných tipov na to ako sa konečne zbaviť nadbytočného podkožného tuku. Trik však nie je v hladovaní či drastických stravovacích návykoch.

25.08.2021 11:00
chudnutie, kilogramy, diéta Foto:
Viete, že pri rovnakom jedení môžete priberať viac?
debata

Funguje či nie?

Diéta. Slovo, za ktorým sa má údajne skrývať pekná postava. Výsledok tvrdej driny a odriekania však neprináša podľa nových zistení vždy vytúžené výsledky. Štúdie ukazujú, že držanie diéty spôsobuje v budúcnosti omnoho väčší nárast hmotnosti než by sme očakávali. Drastické zníženie príjmu kalórii spôsobuje úbytok svalovej hmoty, znižuje sa hustota kostí a ubúda aj sila. Svalovina je akýmsi motorom ľudského tela. Slúži na spaľovanie tuku a rovnako bráni aj ukladaniu nového. Svaly sa osvedčujú najmä pri znižovaní množstva viscerálneho tuku. Ide o druh tukového tkaniva, ktorý obaľuje vnútorné orgány a spôsobuje vzhľad nafúknutého brucha.

Kontroverzné potraviny

Okrem výrazných zmien v stravovaní, ktoré skôr spôsobujú priberanie ako chudnutie, je dôležitý aj výber správnych jedál. V presvedčení, že takzvané „light“ alebo ľahké potraviny prispievajú k znižovaniu hmotnosti si viac-menej nepomáhate. Pre takzvané ľahké potraviny je typické, že obsahujú nižšie množstvo najmä živočíšneho tuku. Medzi tradičné jedlá s nízkym obsahom tuku patria niektoré nízkotučné syry, jogurty a ďalšie mliečne výrobky. Spomínaný výskum preukázal, že aj ľudia, ktorí konzumovali najmä tento druh jedla mali rovnako veľké riziko nadváhy ako tí, ktorí sa nevyhýbali tučnejším potravinám. Aj v tomto prípade však odborníci upozorňujú, že najvyššiu kvalitu a výživovú hodnotu majú takzvané zdravé tuky, ktoré sa nachádzajú v rastlinných olejoch, avokáde, semenách rastlín, orechoch a mastných morských rybách.

Na chudnutie si doprajte čas za stolom

Viete, že pri rovnakom jedení môžete priberať viac? V tomto prípade tiež ide o kus vedy. Ľudia, ktorí sedia pri jedení majú podľa výskumov väčšiu pravdepodobnosť pribrať menej kilogramov ako tí, ktorí konzumujú jedlo v stoji či počas chôdze. Grécki vedci upozorňujú, že pri sedení si nielen vychutnáme jedlo, ale lepšie spracujeme aj v ňom obsiahnuté živiny. Pri chôdzi či rýchlom jedení sa do tela uvoľňuje viacej kortizolu. Ide o takzvaný stresový hormón, ktorý bráni organizmu v rýchlom chudnutí. Naopak, pomalšia konzumácia potravy prispieva k produkcii hormónov, ktoré vyvolávajú pocit zasýtenia.

vrásky, žena, zrkadlo, kozmetika, starostlivosť, štyridsiatnička Čítajte aj Tučná? Chudá? V tomto veku sú už ženy so svojím telom spokojné

Jesť či nejesť popoludní a večer?

Holandskí vedci sa zaoberali vplyvom popoludného hladovania na chudnutie. Účastníkov výskumu sa pýtali na to, či konzumujú jedlo aj po návrate z práce, približne po štvrtej hodine. Výskum ukázal, že ľudia, ktorí jedli pravidelne aj podvečer mali lepšiu šancu zhodiť nadbytočné kilogramy. Naopak, najmenej úspešní boli tí, ktorí maškrtili v noci a tesne pred spaním.

Chudnutiu pomáhajú aj psychologické pomôcky

Pocit pokoja a kontroly nad jedlom totiž môže vyvolať aj nákup na celý týždeň dopredu. Na jednej strane sa zbavíme stresu z každodenného nakupovania a na strane druhej získame prehľad o tom koľko toho za týždeň skonzumujeme. Plná chladnička a plánovanie jedla počas siedmich dní v konečnom dôsledku spôsobuje rýchlejšiu stratu hmotnosti. Niektoré štúdie upozorňujú aj na vplyv televízie na priberanie. Podľa nedávneho výskumu ľudia, ktorí redukovali čas strávený pri televízore z piatich hodín na polovicu tohto času spálili v prieme o ďalších 120 kilokalórií viac ako pred tým. Hoci sa môže zdať, že ide o zanedbateľné množstvo minutej energie, opak môže byť pravdou. V priebehu roka totiž môžeme už len vďaka tomu schudnúť zopár kilogramov a vďaka pohybu ešte čosi navyše.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #strava #stravovanie #stravovacie návyky #zdravý životný štýl #zdravé chudnutie

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...