Vraj spomaľuje starnutie
Zápal v tele neveští nič dobré. Na prvý pohľad o ňom nemusíme vôbec vedieť a prejaví sa až vo forme bolesti kĺbov, kardiovaskulárnych ťažkostí a v krajných prípadoch aj rakoviny. Vtedy prichádza na pomoc tryptofán, ktorý je známy najmä svojimi pozitívnymi účinkami na tráviaci systém. Nie nadarmo sa hovorí, že zdravie a krása sa skrýva práve v črevách.
Čo je to za zázrak?
Tryptofán zaraďujeme medzi esenciálne aminokyseliny. Ide o látky, ktoré si ľudské telo nedokáže samé vyrobiť. Spomínaná zlúčenina je základným stavebným prvkom dôležitého hormónu, ktorý bežne poznáme pod názvom serotonín. Ide o hormón, ktorý sa podieľa na prenose nervových vzruchov. Serotonín sa označuje aj ako hormón dobrej nálady a vo všeobecnosti sa jeho nedostatok spája s poruchami spánku, skleslou náladou a depresiou.
Výskum hovorí aj o účinkoch na krvinky
Podľa popredného vedca z Medical College v Georgii Sadananda Fulzeleho výskum na myšiach potvrdil, že znížená hladina tryptofánu v ich organizme vedie k nízkej produkcii červených krviniek. A práve táto zložka krvi je kľúčová na prenos kyslíka do každej jednej bunky organizmu. Ak je červených krviniek dostatok, dochádza k produkcii látok prospešných pre ľudský organizmus. Patria sem najmä hormóny podporujúce náladu a spánok, a to spomínaný serotonín a melatonín.
Čítajte aj Prírodné zdroje vitamínu D. Poznáte ich všetky? Nie je to len slnkoNa tomto princípe funguje dlhovekosť
Vedci si myslia, že tryptofán sa štiepi na menšie molekuly, ktoré v podstate ovplyvňujú každú funkciu ľudského tela. Horšie fungovanie telesných orgánov sa v konečnom dôsledku podpisuje pod rýchle starnutie. Odborníci na výživu sú tak presvedčení, že hladina tryptofánu v tele je kľúčová pre udržanie dlhovekosti. Výborným zdrojom spomínanej látky je najmä plnotučné kravské mlieko. Starší ľudia, ktorí majú z konzumácie mlieka zažívacie ťažkosti môžu zvoliť iné potraviny bohaté na tryptofán. Patria k nim jogurty, syry a ďalšie mliečne výrobky. Podobne sa nachádza aj v morčacom a menej v kuracom mäse. Zaujímavé je, že práve tmavšie časti kuracieho mäsa obsahujú viac tejto živiny. Podľa portálu healthline.com hladinu tryptofánu v tele dokáže zvýšiť aj konzumácia vajíčok. Zabúdať netreba na to, že vajcia sa pýšia aj vysokým obsahom vitamínu D, ktorý je dôležitý pre obranyschopnosť organizmu a dobrú náladu.
Aj pre vegánov
Z rastlinných zdrojov tryptofánu dominuje listová zelenina, ale aj nenápadná bylina žerucha. Na svoje si v tomto smere prídu aj tí, ktorí si radi pochutnávajú na orechoch a semenách rastlín. Najviac tejto živiny sa nachádza v arašidoch, slnečnicových, ale aj obľúbených tekvicových semenách. V prípade, že si doprajete na raňajky za misku ovsených vločiek počítajte s prísunom viac než 100 mg tryptofánu, pričom jeho odporúčaná denná dávka sa pohybuje v rozmedzí 500 – 1500 mg.