Ktorá látka je kľúčom k mladosti?

Bojuje proti akné, vyniká v prevencii cukrovky, srdcových chorôb a prispieva k dlhovekosti. Ide len o zlomok vlastností zlúčeniny zvanej tryptofán. V ktorých potravinách ju nájdeme a ako pôsobí na telo?

24.08.2021 15:00
syr, laktóza, mliečne výrobky Foto:
Výborným zdrojom tryptofánu je plnotučné kravské mlieko.
debata

Vraj spomaľuje starnutie

Zápal v tele neveští nič dobré. Na prvý pohľad o ňom nemusíme vôbec vedieť a prejaví sa až vo forme bolesti kĺbov, kardiovaskulárnych ťažkostí a v krajných prípadoch aj rakoviny. Vtedy prichádza na pomoc tryptofán, ktorý je známy najmä svojimi pozitívnymi účinkami na tráviaci systém. Nie nadarmo sa hovorí, že zdravie a krása sa skrýva práve v črevách.

Čo je to za zázrak?

Tryptofán zaraďujeme medzi esenciálne aminokyseliny. Ide o látky, ktoré si ľudské telo nedokáže samé vyrobiť. Spomínaná zlúčenina je základným stavebným prvkom dôležitého hormónu, ktorý bežne poznáme pod názvom serotonín. Ide o hormón, ktorý sa podieľa na prenose nervových vzruchov. Serotonín sa označuje aj ako hormón dobrej nálady a vo všeobecnosti sa jeho nedostatok spája s poruchami spánku, skleslou náladou a depresiou.

Výskum hovorí aj o účinkoch na krvinky

Podľa popredného vedca z Medical College v Georgii Sadananda Fulzeleho výskum na myšiach potvrdil, že znížená hladina tryptofánu v ich organizme vedie k nízkej produkcii červených krviniek. A práve táto zložka krvi je kľúčová na prenos kyslíka do každej jednej bunky organizmu. Ak je červených krviniek dostatok, dochádza k produkcii látok prospešných pre ľudský organizmus. Patria sem najmä hormóny podporujúce náladu a spánok, a to spomínaný serotonín a melatonín.

vitamín D, déčko, potraviny, ryba, losos, vajíčka, syr Čítajte aj Prírodné zdroje vitamínu D. Poznáte ich všetky? Nie je to len slnko

Na tomto princípe funguje dlhovekosť

Vedci si myslia, že tryptofán sa štiepi na menšie molekuly, ktoré v podstate ovplyvňujú každú funkciu ľudského tela. Horšie fungovanie telesných orgánov sa v konečnom dôsledku podpisuje pod rýchle starnutie. Odborníci na výživu sú tak presvedčení, že hladina tryptofánu v tele je kľúčová pre udržanie dlhovekosti. Výborným zdrojom spomínanej látky je najmä plnotučné kravské mlieko. Starší ľudia, ktorí majú z konzumácie mlieka zažívacie ťažkosti môžu zvoliť iné potraviny bohaté na tryptofán. Patria k nim jogurty, syry a ďalšie mliečne výrobky. Podobne sa nachádza aj v morčacom a menej v kuracom mäse. Zaujímavé je, že práve tmavšie časti kuracieho mäsa obsahujú viac tejto živiny. Podľa portálu healthline.com hladinu tryptofánu v tele dokáže zvýšiť aj konzumácia vajíčok. Zabúdať netreba na to, že vajcia sa pýšia aj vysokým obsahom vitamínu D, ktorý je dôležitý pre obranyschopnosť organizmu a dobrú náladu.

Aj pre vegánov

Z rastlinných zdrojov tryptofánu dominuje listová zelenina, ale aj nenápadná bylina žerucha. Na svoje si v tomto smere prídu aj tí, ktorí si radi pochutnávajú na orechoch a semenách rastlín. Najviac tejto živiny sa nachádza v arašidoch, slnečnicových, ale aj obľúbených tekvicových semenách. V prípade, že si doprajete na raňajky za misku ovsených vločiek počítajte s prísunom viac než 100 mg tryptofánu, pričom jeho odporúčaná denná dávka sa pohybuje v rozmedzí 500 – 1500 mg.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #sérotonín #trávenie #zápal #mladosť #stravovacie návyky #tryptofán #melanín

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...