Sledujete chrbát u detí až v puberte? Môže byť neskoro

Pretrvávajúce bolesti chrbta i hlavy môžu prezrádzať o dospievajúcich deťoch problém, ktorý patrí do rúk odborníka. Správne sedenie preto treba u svojich ratolestí pozorovať už od ranného detstva.

22.08.2021 07:00
chrbtica Foto:
Netreba zabúdať na výber ergonomického nábytku.
debata

Pozor na sedenie na stoličke doma i v škole

Správny postoj, ukladanie nôh a vykrivovanie chrbta. Signály, ktoré prezrádzajú, že deti môžu mať v puberte problém s chrbticou. Fyzioterapeutka Katarína Hanuliaková zo spoločnosti IntimFyzio pre Pravdu vysvetľuje, že na dieťa treba dohliadať už v rannom detstve a v prípade potreby podniknúť potrebné opatrenia na nápravu spomínaných ťažkostí. „Na správny sed treba dohliadať odmalička. Dieťa sa pri štandardnom vývoji samé dostane do sedu okolo deviateho mesiaca. Sed by mal byť pekne vzpriamený a dieťa je potrebné sledovať aj pri hre. Rozhodne by nemalo mať kyfotický chrbátik a nemalo by sedieť v tzv. dvojitom „W“, teda medzi pätičkami,“ vysvetľuje Hanuliaková. Ako tvrdí, ide o signály patologického sedu, pri ktorom treba vyhľadať pomoc fyzioterapeuta.

Keď sa dieťa učí ako sedieť na stoličke

Ďalším obdobím, v ktorom môže dochádzať k deformovaniu chrbtice je obdobie okolo dvoch rokov dieťaťa. Práve vtedy sa naše ratolesti učia ako aktívne sedieť na stoličke. Rodičia by mali sledovať ich polohu sedu aj za stolom. Kľúčovým pre vývoj chrbta je však prvý stupeň základnej školy. „Vtedy dieťa začína oveľa viac sedieť a je nútené byť viac-menej statické niekoľko hodín v škole a potom aj doma pri domácich úlohách.“ V tomto čase dochádza zároveň k obmedzovaniu prirodzeného pohybu, pričom dieťa je potrebné nenásilne upozorňovať na správne sedenie. „V danom prípade je však dôležitá aj rola učiteľa. Ideálne je zabezpečiť, aby malo hneď od začiatku ergonomické podmienky,“ odporúča Hanuliaková.

žena, sedenie, chrbát, bolesť, počítač Čítajte aj Tri varovné signály, ktoré hovoria - málo športujete

Všetko je o učení a cviku

Podľa riaditeľky Centra zdravého sedenia Kateřiny Zaydlarovej dlhodobé sedenie je pre telo náročné, a preto je vhodné vedieť sa na jeho držanie sústrediť a sedieť správne. „V nezdravých pozíciách trpí chrbtica a kardiovaskulárny systém. Obzvlášť u detí sa naviac oveľa skôr dostaví únava a nedokážu sa ohnuté za stolom sústrediť. Preto by malo byť pre rodičov samozrejmosťou zaistiť, aby sa deti venovali úlohám a štúdiu v zdravej polohe,“ hovorí Zaydlarová. Ako zdôrazňuje, rodičia by mali začať uvažovať nad kúpou vhodného ergonomického nábytku, a to už keď si dieťa začne za stolom kresliť, tvoriť alebo sa hrať s plastelínou. „Hneď od začiatku treba dieťa učiť na zdravé návyky, prispôsobovať nábytok jeho výške, aby bolo telo v správnej polohe. Kolienka, panva a lakte by mali byť v 90 stupňovom uhle, k čomu výrazne dopomôže polohovateľný stôl aj stolička,“ vysvetľuje odborníčka.

Aby nebolo neskoro

Pomoc fyzioterapeuta vyhľadávajú rodičia väčšinou v čase, keď má dieťa chronické bolesti chrbta a na to nadväzujúce bolesti hlavy. Odborníci najčastejšie vidia u tínedžerov chybné držanie tela, skoliózu, diastázu, ploché nohy alebo poruchy koordinácie a koncentrácie. Výbornou prevenciou je dostatok pohybu, budovanie vzťahu ku športu, fyzické aktivity na čerstvom vzduchu, a to na ihriskách, v lesoparkoch. Skvelým pomocníkom v boji proti bolestiam chrbtice je aj lozenie či šplhanie na zábradlia a, paradoxne, aj na stromy. Okrem toho tiež netreba zabúdať na výber ergonomického nábytku, ktorý musí pasovať na typ postavy a veľkosť dieťaťa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sedenie #ergonomické pomôcky #nesprávne sedenie #zdravé sedenie #bolesti chrbta #bolesti hlavy

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....