Budíte sa ráno unavená? Dôvodov môže byť niekoľko, pozor na alkohol aj stres

Aj vy sa budíte v niektoré dni viac unavená ako inokedy a tento pocit vás potom prenasleduje počas celého dňa. Príčin môže byť niekoľko. Ale najprv by ste sa mali pozrieť na zúbok tým najklasickejším.

20.08.2021 13:00
spánok, posteľ, nespavosť Foto:
Príliš skoro ste sa zobudili, cítite sa unavená? Možno je problémom, že ste večer predtým pili alkohol či kávu.
debata

Leto je často obdobím posedávania vonku s priateľmi. Tam vybehnete na jeden koktejl, tu si doma otvoríte s kamarátkami či partnerom fľašu vína alebo si dáte kávu, aby ste zostali svieža pri konverzácii na rodinnej oslave, ktorá sa pretiahla do noci.

Nuž, ale práve to môže byť váš najväčší problém. Viacero štúdií totiž preukázalo, že konzumácia kávy alebo alkoholu tesne pred spaním spôsobuje únavu. Paradoxne, často nemusíte mať problém so samotným zaspávaním, ale preberiete sa omnoho skôr než je u vás zvykom, prípadne sa budíte unavení a bez nálady.

Alkohol či káva sa podpisuje nad týmito skorými prebudeniami, ale tiež nad nepokojným spánkom, ktorý neumožní nášmu telu oddýchnuť si tak, ako by potrebovalo.

Druhým dôvodom tiež môže byť práca neskoro do noci, prípadne stimulačné aktivity tesne pred uložením sa do postele. Opäť síce platí, že sa vám možno podarí rýchlo zaspať (lebo únava nepustí). Samotnému spánku však chýba patričná kvalita a ráno sa budíte unavená, niekedy s ďalšími myšlienkami na prácu, ktoré ste neuzavreli predtým, než ste si ľahli.

Je teda určite dobré voliť pred samotným spaním určitú pauzu, počas ktorej sa nebudete sústreďovať na aktivity, ktoré príliš zamestnávajú váš mozog. Odborníci tiež radia nepozerať napríklad hororové filmy alebo niečo, čo vo vás vyvoláva nadšenie, napätie alebo stres.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #únava #spánok #zobudenie sa

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...