Žiarivý úsmev bez zafarbených zubov? Odborníčka radí ako na to

Fajčenie, víno, ale aj niektoré druhy potravín dokážu meniť farbu zubov. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že je preto potrebné vyhýbať sa niektorým druhom jedál, nemusí to tak striktne byť. Zatiaľ čo cigariet a alkoholu sa odporúča vzdať, farebného ovocia, zeleniny a niektorých druhov čajov nie. Dôležitá je však ich forma a častosť konzumácie. Pri ich konzumácii je potrebné zachovať mieru a rovnováhu. Diplomovaná dentálna hygienička, člen Asociácie dentálnych hygieničiek Slovenska Martina Školnová v rozhovore pre Pravdu rozpráva ako sa nevzdať zdravých potravín a zároveň si zachovať krásny a zdravý úsmev.

16.08.2021 11:30
žena, úsmev, biele zuby, zrkadlo, zubár Foto:
V zásade môžeme z dentálneho hľadiska konzumovať všetky potraviny.
debata

Ktoré potraviny a nápoje zafarbujú zuby, alebo spôsobujú zmenu zafarbenia zubov?

Medzi najčastejšie konzumované nápoje, ktoré spôsobujú sfarbenie na zuboch sú tmavé a zelené čaje, káva, džúsy, ovocné koktaily, červené víno, čučoriedky a ostatné farebné bobuľové ovocie, mrkva, bataty, cvikla (pri častej konzumácii vo väčšom objeme u klientov s erozívnou sklovinou). Ďalej sú to niektoré omáčky, napríklad kari alebo sójová a worchestrová omáčka. Osobitnú kategóriu tvorí sfarbenie zubov v dôsledku pôsobenia tabaku u fajčiarov. Prevažná väčšina spomínaných potravín a nápojov predstavuje pre ľudský organizmus bohatý zdroj vlákniny, vitamínov a minerálov, preto ich netreba z jedálnička vynechávať.

Čo teda odporúčate?

Skôr odporúčame sústrediť svoju pozornosť na kvalitu a štruktúru svojej skloviny. Ak je povrchová vrstva zubov, teda sklovina hladká, bez pórov, nie je predpoklad, ani dôvod, prečo by sa malo farbivo z potravín alebo nápojov zachytiť na jej povrchu, za predpokladu, že po konzumácii farebnej potraviny alebo nápoja prepláchneme dutinu ústnu čistou vodou. Hlavným dôvodom sfarbovania zubov po konzumácii farebných potravín a nápojov je pôsobenie kyselín z týchto potravín a nápojov, ktoré pri dlhej expozícii (dlhé pojedanie, popíjanie malých dúškov dlhší čas) spôsobia uvoľnenie minerálov Ca, F, P, Zn (vápnik, fluór, fosfor, zinok) zo skloviny zubov.

Čiže zuby sa tak stávajú zraniteľnejšie?

Povrchová vrstva zubov sa stáva mäkká, porózna, neskôr aj citlivá. Teda ideálny podklad na zachytenie uvoľňovaného farbiva z potravín a nápojov pri ich konzumácii. Medzi kyselinotvorné zložky potravín a nápojov patria taníny a triesloviny v čajoch, káve, víne, ovocí, ovocných šťavách, koktailoch, výživách. Ale aj cukry, glukóza, fruktóza a oxidy, napríklad CO2 (oxid uhličitý). Preto je nevyhnutné pôsobenie týchto kyselinotvorných zložiek skrátiť na čo najkratší čas, ústa po konzumácii prepláchnuť čistou vodou a sklovinu ošetrovať pri čistení zubov kvalitnými zubnými pastami a gélmi s obsahom minerálov Ca, F, P a Zn.

Ktoré potraviny alebo nápoje nemajú vplyv na zmenu zafarbenia či kazivosť zubov?

Tu je odpoveď veľmi jednoznačná. Čistá voda je najlepšou alternatívou ako z hľadiska hydratácie, tak z hľadiska zachovania prirodzeného sfarbenia zubov. Minerálne vody nesýtené (bez oxidu uhličitého), neochutené (bez pridaného sladidla), neželezité sú tiež vhodnou alternatívou z hľadiska sfarbenia a zachovania prirodzenej štruktúry skloviny. Ako vhodný nápoj sa nám môže zdať aj mlieko, nakoľko je biele, obsahuje minerálne látky, ale tu je dôležité si uvedomiť, že obsahuje aj cukry (laktózu). To platí aj pre materské mlieko, aj to obsahuje 7,1g laktózy na 100 ml zrelého materského mlieka.

Takže cukry sú veľmi škodlivé pre zuby.

Ako som uviedla, cukry pôsobia v dutine ústnej ako kyseliny, pri kyslom pH dochádza ku demineralizácii (odbúravaniu Ca, F, P, Zn) skloviny, ktorá sa stáva mäkkou a poróznou, ideálne prostredie pre pôsobenie kariogénnych baktérií (spôsobujúce zubný kaz). Cukry sú navyše zdrojom energie pre tento druh baktérií. Preto aj po konzumácii materského, či iného mlieka treba zuby, aj zúbky dieťatka opláchnuť čistou vodou a pristupovať ku mlieku ako ku jedlu. Chceli by sme ešte upriamiť pozornosť na ovocie, zeleninu a hlavne na zvolenú formu týchto potravín počas konzumácie. Z dentálneho hľadiska je oveľa vhodnejšie konzumovať ovocie a zeleninu v celku, odhrýzať ich. Ako konzumovať v mixovanom stave (výživy, príkrmové taštičky, ovocno zeleninové koktaily).

zub, zuby, zubár Čítajte aj Odborníčka radí: Pozrite sa deťom na zúbky

Prečo je lepšie hrýzť ovocie či zeleninu ako ich piť mixované?

Pri hryzení vzniká trenie a čiastočné zotieranie povrchu zubov od povlaku, navyše sa hryzením stimuluje produkcia slín. Sliny plnia dôležitú očisťujúcu funkciu v dutine ústnej. Naopak, pri konzumovaní mixovaného ovocia a zeleniny sa oveľa intenzívnejšie uvoľňujú kyseliny, taníny, triesloviny a mixovaný obsah je oveľa lepivejší a priľnavejší ku povrchovej vrstve skloviny a intenzívnejšie spôsobuje jej demineralizáciu a stáva sa karioprotektívnym (podporujúcim vznik zubného kazu), a to napriek bohatej nutričnej hodnote pre organizmus.

O zuby sa treba starať aj výberom správneho jedálnička. Aké sú základné zásady zdravého stravovania pre zachovanie žiarivého úsmevu?

V zásade môžeme z dentálneho hľadiska konzumovať všetky potraviny, ktoré sú prospešné pre organizmus ako celok. Ale je vhodné, vyhýbať sa častej konzumácii sladkých potravín a hlavne nápojov, ktoré majú vo svojom zložení cukry, kyseliny (askorbová, fosforečná), oxidy (CO2) a farbivá. Z dentálneho hľadiska je dôležité vyberať si potraviny nielen zo zreteľom na zloženie a nutričné hodnoty, ale dôležitá je aj zvolená forma danej potraviny. Odporúčame celistvé potraviny, vyžadujúce hryzenie pri konzumácii, nakoľko stimulujeme tvorbu slín v dutine ústnej.

A čo zloženie potravín?

Pre zdravé zuby je potrebné, aby potraviny obsahovali predovšetkým vápnik, fluoridy a fosfor. Takými potravinami sú orechy, mandle, kešu, arašidy, vlašské orechy, fazuľa, šošovica, pohánka, hrach, brokolica, kapusta a ryby. Pre zdravie zubov je dôležitá aj kyselina listová, ktorá sa nachádza predovšetkým v listovej zelenine, keli, chrene, paradajkách, karfiole. Zdrojom vápnika sú mliečne výrobky, jogurty, tvrdé syry, ale aj semená ako sezam, mak, chia semienká. Aby telo dokázalo využiť vápnik a zabudovať ho do kostného a zubného tkaniva, je dôležitý aj dostatočný prísun vitamínu D, čiastočným zdrojom je aj slnečné žiarenie, v potravinách ho nájdeme v losose, tuniaku, sleďoch, sardinkách, v oleji z treščej pečene, vaječnom žĺtku. Fluoridy majú nezastupiteľnú funkciu pri ochrane skloviny pred kyselinami, spomínanou demineralizáciou. Fluór môžeme nájsť v niektorých minerálnych vodách, čajoch, morských rybách, morských riasach alebo v pšene.

Z toho vyplýva, že pre zdravie zubov je dôležitá pestrá strava.

Pre zdravie našich zubov je dôležité pravidelné stravovanie s dostatočným prísunom čistej vody, strava doplnená o surovú zeleninu a ovocie, ktoré pri hryzení stimulujú tvorbu tak potrebnej sliny. V strave by sme sa mali vyhýbať sacharidom (cukrom), skrytým cukrom, škrobom (zemiakové lupienky) a kyselinám. Najzásadnejší je však súbeh správneho výberu potravín a nápojov s pravidelnou individuálnou starostlivosťou o svoju dutinu ústnu. Ak nemáme k dispozícii zubnú kefku, dobrú službu vie poskytnúť aj žuvačka bez cukru, ktorá dokáže čiastočne zotrieť povlak z povrchu zubov a stimulovať tvorbu slín, ktoré dokážu neutralizovať kyseliny a tak zabrániť demineralizácii skloviny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zubná hygiena #dentálna hygiena #biele zuby #zubná sklovina #biely úsmev

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...