Podporte svoje myslenie a kreativitu. Tieto činnosti vám upgradujú mozog

Sú doslova ako aktualizácie operačného systému vo vašej hlave. Vďaka nim podporíte tvorivosť, inovácie a svoju hlavu premeníte na liaheň dobrých nápadov. A čo je najdôležitejšie, vyhnete sa aj pliage 21. storočia, vyhoreniu.

14.08.2021 07:00
víno, ženy, kamarátky, oslava, žena, alkohol Foto:
Sociálne väzby vytvárajú základ pre nové nápady.
debata (1)

Nájdite si čas na tvorivosť

Žijeme dobu, kedy na nič nemáme čas. Lenže Kendra Cherry, odborníčka na vzdelávanie tvrdí, že napriek časovému nedostatku, je pre ľudský mozog dôležité nájsť si denne čas na tvorivosť. Začnite maľovať, písať, spievať, skladať básne, strúhať sošky z dreva. Robte čokoľvek tvorivé a uvidíte, ako to vášmu mozgu a mysleniu v konečnom dôsledku prospeje.

Nájdite si vášeň

Môže to byť čokoľvek mimo práce. Šport, história, encyklopédie, pokojne aj záhradkárčenie. Niečo, pri čom úplne prehodíte výhybku vášho života a váš mozog sa dostane do úplne iného systému myslenia. Podľa Kendry Cherry je to základ, ako vytvárať neustále nové mozgové spojenia a neostať len na tých, ktoré používate prakticky neustále. A to je základ kreativity a sviežeho myslenia.

Komunikujte s inými

Pandémia koronavírusu tejto rade spravila škrt cez rozpočet, je dôležité budovať si sociálne kontakty a nielen cez sociálne siete. Je pravdou, že všetky veľké nápady vznikli v konečnom dôsledku v hlave jednotlivca, ale práve sociálne väzby vytvárajú základ pre nové nápady. Mozog totiž potrebuje sociálne väzby ako soľ.

home office, žena, práca, raňajky, radosť Čítajte aj V ktorom veku sú ľudia najšťastnejší? Veda poskytuje zaujímavý pohľad

Doprajte si oddych

Je to ako pri cvičení. Nedá sa robiť HIIT bez prestávky. Nedajú sa robiť nekonečné opakovania cvikov bez prestávok. Tak je to aj s myslením. Neustále vypätie neznamená progres, ale vyčerpanie a prípadne zranenie. Tomu sa v pojmoch psychiky hovorí vyhorenie. Kendra Cherry preto odporúča pravidelne počas dňa venovať pozornosť činnostiam opačným, ako je vaše pracovné nasadenie. A hneď budete mať skvelé nápady.

Odstráňte negatívne myšlienky

Problémom je, že celá spoločnosť je v súčasnosti postavená na negatívnych emóciách. Preto samotné oslobodenie sa od negatívnych informácií bude váš mozog vnímať ako dovolenku. Skúste si jednoducho nepustiť do hlavy veci, ktoré sa vás netýkajú, sú negatívne a neviete ich ovplyvniť. Okamžite budete mať omnoho viac priestoru na čerstvé nápady a kreativitu.

Skúste tvorivý denník

Denník nápadov je skvelý spôsob, ako sa spätne zamyslieť nad tým, čo ste kedysi považovali za dobrý nápad. Píšte si doň aj tie najuletenejšie nápady. O pár týždňov, mesiacov, či rokov, s novými poznatkami aj faktami sa k nápadom môžete vrátiť a zrealizovať ich. Alebo vás inšpirujú k niečomu novému. Zápisník tvorivosti využíva mnoho vedcov, manažérov aj umelcov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #oddych #kreativita #tvorivosť #hobby #vyhorenie #záľuby

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...