Pri chudnutí pomáhajú bielkoviny
Mäso, vajíčka, mliečne výrobky na jednej strane a strukoviny vrátane sóje na strane druhej. Prvú skupinu spomínaných potravín tvorí živočíšny zdroj bielkovín. Druhá skupina sa skladá z jedál, ktoré majú kvalitné rastlinné proteíny. Bielkoviny sa skladajú z menších častí aminokyselín. Takmer všetky z nich vieme nájsť v mäse. Ak chceme zabezpečiť príjem všetkých potrebných aminokyselín z rastlín, potrebujeme kombinovať viaceré druhy strukovín či semien rastlín. Medzi najobľúbenejšie proteínové potraviny patria kuracie prsia a ich rastlinný náprotivok zvaný tofu. Odborníci našli pri skúmaní týchto dobrôt isté rozdiely a poznajú odpoveď na to, ktorá z nich je zdravšia.
Ako je na tom kuracina
Kuracie prsia sú ideálnym zdrojom živočíšnych proteínov. Na 100 gramov hmotnosti majú úctyhodných viac ako 20 g bielkovín. Pomer tuku je minimálny, a to na úrovni len 3,5 g. Pre zaujímavosť, iné časti kuraťa majú vyšší obsah tuku. Aj z tohto dôvodu majú inú chuť a sú šťavnatejšie. Chudé kuracie mäso obsahuje takisto vysoké množstvo vitamínov radu B, ktoré pomáhajú zlepšovať metabolizmus tukov a sacharidov. Vitamíny zo skupiny B majú teda nezastupiteľnú úlohu pri zrýchľovaní látkovej výmeny a v konečnom dôsledku aj pri chudnutí. Okrem toho bojujú proti únave a urýchľujú zotavovanie po náročnom tréningu. K lepšej výkonnosti prispieva aj minerál železo, ktorý pomáha pri tvorbe krvi.

Nezameniteľná chuť a skvelý výživový profil
Tofu je obľúbenou sójovou pochúťkou určenou nielen pre vegánov či vegetariánov. Doprajú si ho i „všežravci“ pre jeho nezameniteľnú a typickú chuť. Pripomína chuť syra, je však šťavnatejšie a s výrazne nižším obsahom tuku. Tofu je bežnou súčasťou ázijskej gastronómie. Vyrába sa zo sójových bôbov a pripravuje sa restovaním, dusením, ale napríklad aj grilovaním. Približne stogramová porcia tofu sa chváli asi 8 gramami bielkovín a polovičným obsahom tuku. Energetická hodnota spomínanej potraviny sa pohybuje na úrovni necelých 80 kilokalórií. Milovníci tofu sa potešia aj obsahu minerálnych látok ako sú železo, vápnik, zinok, horčík a draslík. Vápnik zlepšuje pevnosť kostí. Horčík zmierňuje svalové napätie, uľavuje kŕčom po tréningu. Draslík je elektrolyt, ktorý pomáha tomu, aby svaly fungovali správne. Rovnako sa podieľa na udržiavaní rovnováhy tekutín v ľudskom tele.
Odborníčka podporuje tofu
„Konzumácia tofu je dobrým spôsobom ako zaradiť bielkoviny do nášho života bez toho, aby sme konzumovali mäso,“ vysvetľuje výživová poradkyňa Jessica Stamm z Kalifornie. Podľa nej táto rastlinná potravina podporuje vďaka vláknine trávenie a reguluje hladinu cukru v krvi. Vďaka jemnej chuti sa môže používať vo viacerých jedlách bez toho, aby zmenilo ich chuť. „Tofu je vynikajúce, ak chceme pridať extra bielkoviny a vápnik napríklad do smoothie,“ pokračuje Jessica Stamm. Okrem toho sa skvele kombinuje so živočíšnymi zdrojmi bielkovín.
Kura verzus tofu
Niet pochýb o tom, že obidve potraviny obsahujú veľa kvalitných makro a mikroživín. Kuracie prsia i tofu sú skvelých zdrojom proteínov, vitamínov a minerálnych látok. Kuracina má však podstatne viac bielkovín ako tofu, čo ju stavia do pozície zdravších potravín. Ani tofu sa však nemá za čo „hanbiť“. Hoci má kuracie mäso menší obsah tuku, tofu obsahuje viac takzvaného zdravého tuku. Sójová maškrta má mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny. Pre lepšiu predstavivosť, prvé spomínané tuky obsahuje aj avokádo a druhú skupinu tukov majú rastlinné oleje, orechy a semená rastlín. Zdravé tuky sú nevyhnutné pri správnom chudnutí a nepochybne zlepšujú aj celkový cholesterolový profil. Kuracie mäso má viac nasýtených tukov a cholesterolu. Pokiaľ ide o „nadvládu“ vitamínov B, dominujú kuracie prsia. Viac zinku, horčíka, vápnika obsahuje však tofu. Na rozdiel od kuracieho mäsa má navyše aj vlákninu, ktorá okrem lepšieho trávenia odstraňuje škodlivé látky z tráviaceho traktu.