5 aktivít, ktoré podľa vedy okamžite znížia stres

V súčasnej dobe je na nezaplatenie mať poruke tipy, ako znížiť hladinu stresu rýchlo a na počkanie. Žiadne dlhé meditácie, týždne príprav, alebo razantné zmeny. Do pár minút dobré hormóny vytlačia z krvi tie stresové a vy sa okamžite začnete cítiť lepšie. Stačí si ich len osvojiť.

03.08.2021 09:00
pracujúca žena, stres Foto:
Stresové situácie vie veľmi dobre vyriešiť vlastná myseľ.
debata

Objímte niekoho

Ideálne, ak máte nablízku niekoho, koho milujete. No objatie funguje aj v tom prípade, že objímate človeka, ktorý vám je aspoň sympatický. A čo sa začne diať v náručí inej osoby? Ako prvá sa vylučuje oxytocín, ktorý vyvoláva vyššiu úroveň šťastia a tým znižuje stres. Oxytocín tiež spôsobuje zníženie krvného tlaku a znižuje stresový hormón noradrenalín. To môže vyvolať až pocit relaxácie. Stres je preč.

Maľujte

Deti milujú maľovanie a preto majú minimum stresu v živote. Dlhodobá štúdia zistila, že hladiny úzkosti klesajú u ľudí, ktorí vyfarbujú zložité geometrické vzory. To robí z umeleckého maľovania perfektný východiskový bod na znižovanie stresu. Ak nemáte plátno a štetec, alebo nemáte umelecké nadanie, kúpte si omaľovánky pre dospelých a farbičky. S prvými ťahmi sa začnete cítiť veľmi rýchlo lepšie, šťastnejšie a pokojnejšie. A stres úplne vypustíte z hlavy.

láska, žena, šťastie Čítajte aj Kedy sú ženy v živote najšťastnejšie? Období je viac

Nájdite si predmet vďaky

Stresové situácie vie veľmi dobre vyriešiť vlastná myseľ. Štúdie ukazujú, že vďační ľudia sa tešia lepšiemu duševnému zdraviu, menšiemu stresu a lepšej kvalite života. Ako to aplikovať do praxe? Ak sa vás zmocňuje hnev, nervozita a stres, jednoducho si zapíšte niekoľko vecí, za ktoré ste v živote vďační. Uvidíte ako rýchlo sa začnú diať doslova zázraky.

Cvičte

Rozhýbte sa. Nemyslíme, že sa namiesto na poradu máte vybrať do posilky. Stačí vybehnúť schodmi, prejsť sa, spraviť zo 30 kľukov, pokojne aj v kancelárii. Fyzická aktivita, najmä ak sa značne zaťažíte, začne produkovať endorfíny. Prírodné opiáty, s ktorými bude svet krajší. Navyše sú omnoho silnejšie ako stresový kortizol, takže ho vytlačia na perifériu záujmu.

Dajte si žuvačku

Podľa viacerých štúdií žuvanie žuvačky pomôže človeku v relaxácii a uvoľnení. Preto dokáže podporovať pohodu a znižovať stres. Ide o super rýchly nástroj na odventilovanie stresu, ktorý funguje instantne a je rýchlo dostupný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oxytocín #cvičenie #vďačnosť #objatie #endorfíny #žuvačky #Omaľovánka pre dospelých

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...