Dehydrovaná pokožka je typickým problémom leta

Zásobenie tela vodou v horúcich letných dňoch nestačí. Citlivý ženský organizmus si vyžaduje hydratáciu nielen zvnútra, ale i zvonku. Ako zostať vo forme tak, aby netrpela pokožka?

01.08.2021 07:00
shutterstock 1675856287 Foto:
Pleť potrebuje vodu, v horúcom počasí ešte viac.
debata

Voda sa stráca aj pri sprchovaní

Podľa uznávanej dermatologičky Michele Green z New Yorku, ak je pokožka správne hydratovaná dokáže vykonávať svoju prirodzenú ochrannú funkciu. Koža ako najväčší orgán ľudského tela je prirodzenou bariérou proti akýmkoľvek vonkajším vplyvom. „V prípade, ak je narušená štruktúra a celistvosť pokožky, je náchylná na praskanie. Z tohto dôvodu je ľahším vstupným miestom pre rôzne stresory a patogény,“ vysvetľuje odborníčka na kožné choroby. Medzi najznámejšie spôsoby rýchlej dehydratácie pokožky patrí používanie horúcej sprchy, saunovanie, konzumácia slaných jedál, popíjanie alkoholických nápojov a fajčenie.

Ako zbadáme, že máme suchú pokožku?

Dehydrovaná a suchá pokožka nie sú totožné pojmy. „Suchá pokožka má menší počet žliaz, ktoré produkujú mastné zložky, a to na tvári i tele. Naopak, dehydrovanej koži chýba len voda,“ poukazuje na spomínané rozdiely Corey Hartman pre portál prevention.com. Pokožka, ktorá má nedostatok tekutín nemusí byť šupinatá alebo drsná na dotyk. V tomto prípade je však menej pružná a pôsobí menej elasticky. Suchá pokožka je na prvý pohľad matná, bez lesku a vytvárajú sa na nej šupiny z odlupovanej kože.

piný režim - návaly tepla - horúčavy Čítajte aj Pitný režim v lete? Vyhnite sa ľadovým nápojom. Lekárka vysvetľuje, prečo

Čo odvodňuje kožu a čo jej pomáha?

Hoci by sa mohlo na prvý pohľad zdať, že časté vystavovanie pokožky vode jej pomôže pri hydratovaní, opak je pravdou. Najväčším nepriateľom kože sú z tohto pohľadu horúce sprchy a kúpele. „Horúca sprcha a kúpele povzbudzujú k vylučovaniu vody z kože,“ podčiarkuje Michele Green. Najlepším spôsobom ako sa pri sprchovaní vyhnúť strate vody z pokožky je používanie krátkej a vlažnej sprchy. Za týchto okolností zostane v hlbokých vrstvách kože viac vlhkosti. K výborným trikom ako si zachovať dostatok tekutín v koži je aj používanie zvlhčovača vzduchu v spálni, pretože suchý vzduch negatívne pôsobí na kvalitu kože.

S drsným čistením tela i tváre radšej opatrne

Netreba zabúdať, že kožu odvodňuje príliš časté a nešetrné čistenie. Následkom toho je vysušenie, popraskanie vrchných častí pokožky. Na čistenie pleti je vhodné používať jemné kozmetické prostriedky určené prioritne na citlivú pleť. Príliš časté umývanie pokožky, napríklad tváre, nemusí byť na prvý pohľad znakom zdravého životného štýlu. Na vrchnej časti kože tváre je prirodzená bariéra s mikroorganizmami, ktoré zvlhčujú pokožku. Po každom čistení tváre je potrebné použiť ľahký hydratačný krém, ktorý doplní stratenú vlhkosť kože. Skvelým trikom na udržanie hydratovanej pokožky je aj to, ak sa po osprchovaní neutrieme úplne dosucha.

Pokožku pomáhajú zvlhčovať viaceré výživné látky

Najznámejšími sú kyselina hyalurónová a glycerín, ktoré viažu vodu vo vrchných vrstvách pokožky. K takzvaným zmäkčovadlám pleti patria rôzne ceramidy a mastné kyseliny. Tieto látky pomáhajú udržiavať prirodzenú bariéru pokožky, čo vedie k zlepšeniu jej vzhľadu a elasticity. Okrem týchto prípravkov často používame na ochranu najväčšieho telesného orgánu minerálne oleje, vazelínu či včelí vosk, ktoré vytvárajú dokonalú vrstvu na pokožke a bránia tak strate vody. Hydratačné masky, pleťové vody či krémy na tvár by mali okrem toho obsahovať napríklad aloe vera, vitamíny E, C, ale aj extrakt z ovsa. Aloe vera osviežuje a hydratuje pleť. Vitamín E označovaný aj ako elixír mladosti odstraňuje voľné radikály a chráni pred starnutím. Podobné antioxidačné účinky má aj vitamín C, ktorý dokáže navyše rozžiariť pokožku a dodať jej potrebnú sviežosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dehydratácia #pleť #suchá pokožka #sprchovanie #horúca sprcha #hydratácia pleti

+ Ak potrebujete odbornú pomoc, obráťte sa na odborníka.
Plňte si svoje sny nech to stojí čo to stojí, peniaze...

+ Hydratácia a zdravé stravovanie zvýšia vašu energiu a pohodu.
Investujte do seba, dlhodobé výnosy prekonajú...