Prírodné zdroje vitamínu D. Poznáte ich všetky? Nie je to len slnko

Vitamín D je významný z hľadiska podpory imunity, obrany organizmu pred vírusovými ochoreniami, zlepšuje náladu a jeho dostatočne vysoká hladina sa ukazuje aj ako pomocník pri prekonávaní COVID-19. Preto je určite dobré poznať možnosti, ako si ho doplniť a kde ho získať okrem suplementov z lekárne.

29.07.2021 09:00
vitamín D, déčko, potraviny, ryba, losos,... Foto:
Potraviny s vysokým obsahom vitamínu D.
debata

Slnko

Vitamín D je prvok, ktorý si naše telo vie vyrobiť samo. Potrebuje však k tomu základné vstupné ingrediencie. Hlavnou zložkou je slnko. Vďaka ultrafialovým lúčom si telo vytvorí vitamín D z cholesterolu, ktorý sa nachádza v pokožke. Na dostatočné hladiny by mala stačiť pobyt na slnku v trvaní aspoň 15 minút trikrát do týždňa. V bežných krátkych nohaviciach a rukávoch. Čím viac pokožky však slnku vystavíte, o to lepšie.

Losos

Okrem slnka existujú aj priame zdroje vitamínu D, pri ktorých dokonca ušetríte telu prácu s jeho výrobou. Dobrým príkladom je losos. Sto gramov tejto ryby obsahuje približne 66% dennej odporúčanej dávky vitamínu D.

Vaječné žĺtky

Vajíčka sú výborným zdrojom bielkovín, energie a aj vitamínu D. Hoci v tomto prípade ide skôr o doplnkové jedlo. Priemerne jeden žĺtok totiž obsahuje len zhruba 5% dennej odporúčanej dávky vitamín D. Z vajíčok sa teda k stopercentnému pokrytiu nedostanete. Ale ak si budete robiť napríklad olovrant k slneniu na pláži, vajíčka budú skvelý doplnkový a chutný zdroj vitamínu D.

láska, žena, šťastie Čítajte aj Kedy sú ženy v živote najšťastnejšie? Období je viac

Tuniak v konzerve

Ľahko dostupný a chutný zdroj vitamínu D. Ak preto neviete, čo si dať na večeru, konzerva tuniaka so šalátom a celozrnným chlebom môže byť skvelé spestrenie jedálneho lístka. Sto gramov konzervovaného tuniaka obsahuje približne 34 % odporúčanej dennej dávky vitamínu D. No ak si toto jedlo skombinujete aj s inými zdrojmi, tak určite nebudete mať v krvi nízke hladiny déčka.

Huby

Ide prakticky o jediný kvalitný a rastlinný zdroj vitamínu D. Je však nutné upozorniť, že musí ísť o huby ktoré vyrástli v lese a stretli sa so slnečným žiarením. Sto gramov húb prevyšuje dennú odporúčanú dávku vitamínu D. Avšak huby dodávajú vitamín D2, ktorý nemusí byť tak účinný ako vitamín D3, ktorý je produkovaný živočíchmi. Na druhej strane je určite lepší ako žiadny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #vitamín D #UV žiarenie #doplnky výživy

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...