Odborníčka radí: Pozrite sa deťom na zúbky

Generácia bez kazu. Aj takýto cieľ má rovnomenný názov projektu Asociácie dentálnych hygieničiek v Slovenskej republike. Jeden z modulov tohto programu sa zaoberá starostlivosťou o ústnu hygienu počas tehotenstva a, samozrejme, aj na jej vplyv na ešte nenarodené dieťatko. Vedeli ste napríklad, že kaz u budúcej mamičky môže ohroziť aj zdravie plodu? Viac prezrádza v rozhovore pre Pravdu prezidentka asociácie a autorka projektu, diplomovaná dentálna hygienička Anna Sloviaková.

26.07.2021 11:00
zub, zuby, zubár Foto:
Je nutné viesť rodiča k dočisťovaniu zubov u detí.
debata

Na čo sa zameriava modul Budeš mamička – vieš chrániť svoje dieťatko?

Počas tehotenstva dochádza v tele ženy k hormonálnym zmenám, ktoré zvyšujú riziko ochorenia ďasien. To má negatívny vplyv na zdravotný stav dieťatka. Práve preto je starostlivosť o zuby a ďasná počas tehotenstva mimoriadne dôležitá. Je veľmi dôležité, aby tieto informácie boli známe. Najlepšie ešte pred plánovaním tehotenstva. Tento modul je zameraný na motiváciu budúcich mamičiek. Poukazujeme na vplyv orálneho zdravia na celkové zdravie organizmu a vývoj plodu.

Prečo je dôležitá dentálna hygiena zvlášť pre tehotné ženy?

Po otehotnení v organizme prebiehajú hormonálne zmeny, ktoré ovplyvňujú stav jednotlivých orgánov a tkanív. Zvýšená hladina estrogénov v tehotenstve môže mať za následok chorobné zmeny, ako sú zápaly a bujnenie ďasien. Ďasná začervenajú, opúchajú, sú citlivé na dotyk, často býva prítomný i zápach. Zápal môže byť spôsobený zubným kameňom, nedostatočnou hygienou a kazmi. Celú situáciu môže negatívne ovplyvňovať hlavne únava, dávivý reflex, zvracanie. Budúca mamička, ktorá má kazy a krvácajú jej ďasná je riziková. Potrebuje mať informácie o tom, že môže ohroziť vývoj nenarodeného dieťa.

Čo môže spôsobiť budúcej mamičke a dieťatku nesprávna hygiena ústnej dutiny?

Infekcia v dutine ústnej je jeden z teranogénov (chemický faktor prostredia vyvolávajúci vznik vrodenej poruchy), ktoré vyvolávajú zmeny, odchýlky a abnormality od správneho vývoja dieťaťa. Zlá dentálna hygiena počas tehotenstva spôsobuje nízku pôrodnú váhu dieťatka predčasný pôrod, ochorenie ďasien, ktoré môže spôsobiť až stratu zuba. Budúca mamička musí vedieť, že zubný kaz a zápal ďasien nie sú dedičné ochorenia, že sú to infekčné prenosné ochorenia, ktorými matky, ale aj iný rodinný príslušník, môže dieťa nakaziť. Mala by byť informovaná, prečo je dôležitá sanácia chrupu do pôrodu. Ak pri kŕmení dieťatka olizuje lyžičku, cumlík, fľašu, bozkáva dieťa na ústa, môže prenášať do úst dieťatka baktérie a priamo tak ovplyvňovať zloženie bakteriálnej flóry v ústach dieťaťa.

Na čo všetko je potrebné sa zamerať pri dentálnej hygiene v tehotenstve?

Dôležité je, aby počas tehotenstva aspoň dvakrát navštívila ambulanciu dentálnej hygieny. Návšteva zubného lekára a dentálnej hygieničky ešte pred počatím je úplne ideálny postup. V tehotenstve sa prejavia a zhoršia problémy, ktoré boli zanedbané pred otehotnením. Je potrebné, aby mala informácie ako vie budúca matka ovplyvniť ústne, celkové zdravie svoje a budúceho dieťaťa. Približne v šiestom týždni tehotenstva sa vytvára základ pre mliečny a trvalý chrup, preto treba klásť dôraz na vyváženú stravu, potrebný vitamín D a fluoridy najlepšie v prírodnej forme (ryby, zelený čaj). Takto zabezpečí správne rozdelenie vápnika do zubov a kostí.

žena, voda, pitie, flasa Čítajte aj Chcete prežiť leto v zdraví? Dávajte si pozor na tieto signály tela

Počas tehotenstva sa mení vnímanie chutí, často si viac ako obvykle vyberajú tehotné ženy kyslé a sladké potraviny. Čo to môže spôsobiť?

Výber kyslých a sladkých potravín podporuje množenie baktérii. Pri nedostatočnej hygiene sa tvorí a ukladá na povrchu zubov priľnavý, tuhý povlak. Je tvorený baktériami a hlavnou zásobárňou energie pre tieto baktérie je cukor, ktorý prijímame v sladkostiach, sladených nápojoch, ovocí, ale aj v chlebe, pečive a iných potravinách. Baktérie premenia cukor zo stravy na kyseliny. Takto vzniknuté kyseliny naleptávajú a odvápňujú zubnú sklovinu. Veľmi dôležité je, aby bola mamička správne motivovaná – inštruovaná, aby bola zvolená správna zubná kefka, kladený dôraz na správnu techniku čistenia a tlak. Vybratá správna medzizubná pomôcka s inštruktážou použitia. Ideálne sólo očisťovanie.

Aké najčastejšie úkony sa v rámci dentálnej hygieny robia tehotným ženám?

V prvom alebo druhom trimestri dentálna hygienička skontroluje ďasná a zuby, odstráni zubný kameň a povlaky zo zubov, ošetrí povrch zubov podľa potreby. Počet stretnutí je ovplyvňovaný stavom tvrdých a mäkkých zubných tkanív a úrovňou dentálnej hygieny. Okrem ošetrenia mamička získava informácie o správnej starostlivosti o zuby a ďasná.

S čím dokáže pomôcť dentálna hygienička?

Dentálna hygienička poradí s výberom zubnej kefky, správnej techniky čistenia, podľa potreby odporučí aké pomôcky ústnej hygieny má mamička používať. Dozvie sa aké dôležité je zloženie potravy nielen pre ňu, ale aj pre dieťatko, pretože strava výrazne ovplyvňuje vývoj a mineralizáciu zubov. V treťom trimestri dentálna hygienička opäť skontroluje stav zubov a ďasien, podľa potreby odstráni povlaky a zubný kameň. Na tomto sedení mamičke dentálna hygienička odovzdáva informácie o tom, ako sa starať o dutinu ústnu dieťatka v prvých mesiacoch po narodení. Po spoločnej snahe sa dúfam dočkáme budúcej generácie bez kazu.

V rámci projektu Generácia bez kazu máte ešte ďalšie tri moduly. Na čo sa zameriavajú?

Modul – Mama, otec poďte so mnou! sa zameriava na motiváciu a inštruktáž detí od tretieho do šiesteho roku. Už jeho názov hovorí o tom, aby s touto skupinou detí boli súčasne inštruovaní aj rodičia. Je zbytočné navštevovať samostatne deti v škôlke, keď nie je spolupráca s rodičom. Efekt bez spolupráce rodiča mizne. Je nutné viesť rodiča k dočisťovaniu zubov u detí. V treťom module s názvom Strážime šestku je zahrnutá skupina deti od šiesteho roka. Tam sa zameriavame na prerezanie šiesteho stáleho zuba a čistenie medzizubných priestorov. U vysokého percenta detí je prerezaný šiesty – stály zub v susedstve pokazeného mliečneho zuba až do výmeny, dentície, teda do dvanásteho roka života. Poukazujeme na retenciu povlaku. Posledný modul nesie názov Veď a chráň! Do tohto modulu chceme zahrnúť všetkých zdravotníkov, lebo len dobre motivovaný zdravotník vie viesť a chrániť svojho pacienta. Zaujímavé informácie o našom projekte môžete nájsť aj na našom webe www.adhs.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #dentálna hygienička #zubný kaz #dentálna hygiena #starostlivosť o zuby

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....