Zdriemnutie počas dňa. Škodí, alebo pomáha. Tretí bod vás prekvapí

Pozná to každý. Ešte je len obed, ale vy máte pocit, že už je minimálne polnoc. Ledva udržiavate oči otvorené a vaša mentálna kapacita hlási výpadky. V tomto rozpoložení je lepšie oddať sa sieste, ako sa trápiť a premáhať. Poobedný spánok má totiž niekoľko zaujímavých benefitov.

25.07.2021 09:00
Spánok - práca - únava Foto:
Spánok počas pracovných hodín dokáže zlepšiť výkon aj pozornosť. Ale na laptope to neskúšajte.
debata

Pookrejete

Málo ľudí vlastne vie, ako správne driemať po obede. Spánok by mal byť rýchly a intenzívny. Preto sa odporúča spávať 15 až 30 minút. Rozhodne nie dlhšie. Pri dlhšom schrupnutí by mozog upadol do hlbokého spánku a vy by ste sa zobudili unavení. Ideálne je si siestu naplánovať v čase medzi 13. 00 s 15.00 hodinou. Pre telo je to najvhodnejšie.

Lepší spánok v noci

Traduje sa, že kto si zdriemne cez deň, horšie zaspí v noci. Opak je pravdou. Krátke zdriemnutie počas dňa telo príjemne vyladí a do večera sa ešte stihne unaviť tak, aby ste bez problémov zaspali. Poobedný spánok však zníži stres, takže v žilách vám nakoniec večer koluje omnoho menej kortizolu, ako keď si neschrupnete. Preto budete spať pokojnejšie.

láska, žena, šťastie Čítajte aj Kedy sú ženy v živote najšťastnejšie? Období je viac

Zdravšie srdce

Ak chcete dlhšie, žiť, neukracujte sa o popoludňajší spánok. Tak by mohla znieť rada, pod ktorú by sa podpísal aj doktor Christopher Lindholst. Podľa jeho zistení totiž vyplynulo, že ak si zdriemnete aspoň trikrát týždenne, v rozmedzí 10 – 30 minút, znížite riziko kardiovaskulárnych ochorení o 37 %. A to už je celkom zaujímavé číslo. Výmenou za príjemne strávené chvíle po obede.

Viac dobrých nápadov

Výsledky z magnetickej rezonancie potvrdili, že po obednom zdriemnutí prichádza búrka nápadov. Mozog dokáže v polovici dňa rýchlo premazať všetky negatívne veci z doobedia. Pritom si oddýchne, uprace emócie a je pripravený začať fungovať na omnoho vyššej frekvencii, ako to bolo pred zdriemnutím. Preto ak riešite pracovný problém, tak si pokojne pospite. Berte to ako súčasť hľadania riešenia.

Najefektívnejšie zdriemnutie je po káve

Ak chcete z poobedného zdriemnutia vyťažiť maximum energetickej vzpruhy, dajte si pred ním kávu. Teplý nápoj vám pomôže zaspať. A súčasne nástup kofeínu trvá približne 20 minút. Čas, ktorý potrebujete na krátky oddych. Po prebudení sa budete cítiť sviežejší a ešte vás bude poháňať aj kofeín. Je to ako dva v jednom na efektívne myslenie a povzbudenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oddych #kofeín #sústredenie #káva #poobedná siesta #kvalitný spánok #krátky spánok

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...