Odborníčka: Rady na používanie opaľovacieho krému, 2. časť

Natieranie prípravkov, ktoré chránia kožu pred spálením si nenechávajte až na pláž či kúpalisko. Stačí pätnásť minút na priamom slnku a koža volá o pomoc. Hoci sa o krémoch na opaľovanie píše pravidelne, nové trendy ukazujú, že prehnané slnenie už nie je módnym trendom. Navyše, nie každý vie ako vlastne fungujú opaľovacie krémy. Viac o tom ako ich používať a čo znamená SPF faktor vysvetľuje v rozhovore pre Pravdu špecialistka pre dermoporadenstvo siete lekární Dr. Max Veronika Blahová.

22.07.2021 09:00
leto, telo, úsmev, pláž, klobúk, slnko Foto:
Vodeodolnosť opaľovancích krémov je dôležitý parameter.
debata

Každý hovorí o SPF faktore, čím vyšší tým lepší. Ale ako vlastne funguje táto ochrana, koľko minút a čo znamená SPF faktor?

SPF, sun protection factor, predstavuje číslo, ktorým označujeme ochranu kože pred slnkom. V lekárni máme zvyčajne tie vyššie faktory, 30 a 50/50+, ktoré poskytujú vysokú a veľmi vysokú ochranu kože. Kožu a kožné bunky chránia na viac ako 96 %, ale len v prípade, že použijeme dostatočné množstvo. Ak prípravku použijeme menej, aj SPF je nižšie a tým pádom aj ochrana kože. Niekedy sa to rátalo aj na minúty, výška SPF sa násobila s minútami, ktoré na slnku strávime bez začervenania. Dnes sa takýto prepočet považuje za zastaralý a veľmi nepresný.

Ako správne používať ochranný krém, olej, telové mlieko či opaľovaciu hmlu, aby sme maximálne mohli využiť jej benefity? A je chybou, keď sa nakrémujeme napríklad až na kúpalisku a nie už doma v tieni?

Áno, treba sa natierať skôr, aby sme zabezpečili, že sa filtre dostanú na správne miesto a tam zabezpečili ochranu kože. Takže, ak sme na dovolenke, natrime sa ešte na hoteli a až potom sa vydajme na pláž. Ak by sme sa natreli až na tej pláži, máme prvých cca 15 minút pokožku nechránenú a môžeme sa spáliť. Veľmi dôležité je dodržiavanie správneho dávkovania. Kozmetické firmy uvádzajú dávkovanie 2mg/cm2 kože. Na koži máme vytvoriť súvislú vrstvu opaľovacieho produktu. Na jedno natretie treba asi 30 gramov krému. Je to pomerne dosť, ale len pri tomto dávkovaní je koža chránená v tej výške ako je uvedené na obale produktu.

Väčšina krémov je odolná voči vode, ale i napriek tomu zrejme dochádza k ich zmývaniu. Aké základné pravidlá je potrebné dodržiavať pri používaní krému? Zrejme nestačí raz natrieť a už to neriešiť celý deň?

Vodeodolnosť produktu je dôležitý parameter, keďže ich často využívame práve vo vode. Vydržia 2 – 3 dvadsaťminútové kúpele. Ak sme vo vode dlhšie, potrebujeme sa natrieť znovu. Platí to aj, keď vyjdeme z vody a pokožku osušíme uterákom a teda časť opaľovacieho krému zotrieme. Žiadna ochrana nie je na celý deň, natretie pravidelne opakujeme, každé 2 – 3 hodiny.

žena, opaľovanie, opaľovací krém, leto Čítajte viac Odborníčka: Rady na správne opálenie, 1. časť

Ktoré časti tela sú teda najviac citlivé na spálenie a je vhodné kombinovať krém s nižším SPF faktorom na telo a vyšším na tvár?

Za najcitlivejšie považujeme miesta, ktoré viac trčia do priestoru, a to nos, uši, odhalené plecia, priehlavky nôh, muži plešinu a ženy cestičku vo vlasoch. Ideálne je ich ošetriť viac, napr. aj tyčinkou s SPF. Nohy sa zvyčajne opaľujú ťažšie a zrovna tie by sme chceli mať tmavšie. Tam by sme si nižší faktor zvoliť mohli, bezpečnosť je však prvoradá.

Ako zistíme, že nás spálilo slnko? Väčšinou si to všimneme až večer doma, keď sčervenie koža. Sú aj iné varovné signály, ktoré nás upozorňujú na to, že slnka je v danom momente priveľa?

Niekomu koža sčervenie hneď, niekto si to môže všimnúť až neskôr. Prevencia je lepšia ako naprávanie nerozvážneho opaľovania. Zostávajme v tieni a nosme svetlé oblečenie, ktoré toľko nepriťahuje slnko. Opaľuje aj pod mrakom a v horách, kde je teplota nižšia, ale sme k slnku bližšie, preto to nepodceňujme a chráňme sa opaľovacími krémami aj tam. Extra pozornosť venujme detskej pokožke. Deti do troch rokov by sa opaľovať nemali vôbec! Detská pokožka je citlivejšia, tenšia a má väčší sklon k spáleniu.

Ako máme ošetrovať pleť po opaľovaní a ako zmierniť spálenie pokožky?

K spáleniu pokožky by prísť ani nemalo. Vyššie spomínané rady a krémy s SPF ochránia kožu pred bolestivým spálením. Ak sa tak stane, pokožku schlaďme vodou, studeným obkladom a prípravkami s panthenolom. Tie sa predávajú ako spreje, mlieka alebo gély. Pomáha aj smotana alebo jogurt z chladničky. Po opaľovaní je potrebné ošetriť pokožku produktom označeným ako after sun. Je to telové mlieko, ktoré obsahuje hydratačné a upokojujúce zložky. Takýto prípravok kožu upokojí, doplní hydratáciu, ktorú sme stratili opaľovaním a predĺži účinok opálenia. Kožu zregeneruje a zabráni tomu, aby sme sa ošúpali. Pokožku tváre jemne vyčistíme a nanesieme hydratačnú masku alebo hydratačný krém. Doplnia hydratáciu a zabránia tvorbe vrások.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #opálenie #ochrana pred slnkom #SPF #UV žiarenie #opaľovací krém #spálenie #UV #UVA #UVB

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...