Odborníčka: Rady na správne opálenie, 1. časť

Niekto je na slnku zopár minút a získa krásnu hnedú pokožku, iný zase bronz chytá aj polovicu letnej sezóny. Opaľovanie je súčasťou letných dovoleniek. Prináša so sebou nielen príjemné kozmetické zmeny, ale aj riziká. Viac o nich hovorí v rozhovore pre Pravdu špecialistka pre dermoporadenstvo siete lekární Dr. Max Veronika Blahová.

21.07.2021 09:00
žena, opaľovanie, opaľovací krém, leto Foto:
Koža je náš najväčší orgán a jeho funkcia je chrániť nás.
debata

Čo hrozí ľuďom, ktorí podceňujú opaľovanie sa na slnku počas leta?

Slnko je zdrojom viacerých typov žiarenia. Negatívny vplyv na pokožku má však len ultrafialové žiarenie. Delíme ho na UVA (dlhovlnné) a UVB (krátkovlnné). UVB spôsobuje spálenie pokožky, začervenanie, v ťažších prípadoch pľuzgiere a s nimi spojenú bolestivosť a horúčku. UVA na pokožke necítime, preniká do nižších vrstiev kože a tam je zodpovedné za poškodzovanie kožných buniek a DNA reťazcov. To vedie k zmenám, ktoré sú zodpovedné za tzv. fotoaging – predčasné starnutie a rakovinu kože, hlavne melanóm. Počet takýchto pacientov narastá každým rokom. Ako efektívne sa považuje používanie opaľovacích produktov, ktoré kožu chránia pred spálením, starnutím – vráskami a pigmentovými škvrnami a poškodzovaním.

Niektorí ľudia (asi s výraznejším pigmentom) tvrdia, že nepotrebujú ochranu pred slnkom, rýchlo sa opália a ignorujú krémy na opaľovanie. Je ich opálenie vôbec nejakým druhom ochrany pred škodlivými slnečnými lúčmi?

Melanín – hnedé kožné farbivo slúži na ochranu kože pred poškodením vplyvom slnečného žiarenia. Čím je pokožka tmavšia, tým je odolnejšia. Kým sa tak ale stane, môže dôjsť k poškodeniu kožných buniek. Preto je ochrana kože dôležitá aj pre ľudí s tmavším typom pokožky. Keď sme pri opaľovaní, niekomu to, jednoducho povedané, ide ľahšie a niekomu zase ťažšie.

Závisí to zrejme od fototypu danej osoby. Aké poznáme a čím sa líšia?

Rozlišujeme šesť základných fototypov. Prvý je najsvetlejší. Patria sem ľudia s veľmi svetlou pokožkou, ryšavými vlasmi a svetlými očami. Opaľujú sa do červena a veľmi ľahko sa spália aj pri bežnom pobyte vonku. Musia si dávať najväčší pozor, používať krémy s SPF 50+ a vyhýbať sa najsilnejšiemu slnku, a to od 11:00 – 15:00 hodiny. V druhej skupine sú napríklad blonďaví ľudia, ktorí sú tak isto náchylní na spálenie. Nasledujú južné typy s olivovou pokožkou, ktorá je pomerne dobre odolná voči spáleniu a posledný fototyp sú černosi. Majú kožného pigmentu najviac, spáliť sa však môžu tiež.

piný režim - návaly tepla - horúčavy Čítajte aj Pitný režim v lete? Vyhnite sa ľadovým nápojom. Lekárka vysvetľuje, prečo

Akú mieru ochrany potrebujú jednotlivé fototypy?

Fototypy 1 a 2 sa opaľujú veľmi zle, do červena a veľmi často sa potom ošúpu. Potrebujú sa chrániť aj mechanicky – klobúk, šiltovka, slnečné okuliare a mali by zostať v tieni. Fototypy 3 a vyššie sa opaľujú pomerne dobre, ich koža sčervená len pri väčších dávkach žiarenia, obozretnosť je ale na mieste aj tu.

Je bežné, že ľudia sa opaľujú dlhé hodiny na prudkom slnku? Zrejme ide o extrém, ktorého následky sa môžu ukázať až v budúcnosti. Má teda koža pamäť?

Koža je náš najväčší orgán a jeho funkcia je chrániť nás. Zároveň ju radíme medzi tzv. pamäťové orgány. Pamätá si spálenia kože a aj tie z detského veku. Som rada, že časy toho extrémneho opaľovania už skončili. Dnes je trendom len ľahké opálenie, ktoré pokožke dodá glow – rozjasnenie a hovoríme o pokožke, ktorá je „sunkissed“, pobozkaná slnkom. Nadmerná slnečná expozícia spôsobuje vysušovanie a starnutie pokožky. V extrémnych prípadoch (dlhodobý a častý pobyt na slnku) zhrubne vrchná časť kože – epidermis. Je to vlastne obranný mechanizmus kože, aby zastavil ďalšie možné poškodzovanie kože. Takto sa dnes už, našťastie, neopaľuje takmer nikto, vidieť to však na mužoch, ktorí pracujú fyzicky vonku aj počas obedných hodín, kedy je žiarenie najsilnejšie.

Okrem klobúka, zdržiavania sa v tieni je nevyhnutným predpokladom ochrany pokožky aj opaľovací krém. Existuje veľa druhov opaľovacích krémov. Aké parametre by mali spĺňať a čo by sme si pri nich mali všímať?

Opaľovacie krémy, najmä tie z lekárne, sú prísne sledované, aby uvádzali pravdivé informácie a nedeklarovali niečo, čo nie je možné splniť. Žiadny krém neposkytuje 100 % ochranu pred slnkom. Prípravky slnečnej ochrany by mali byť širokospektrálne, mali by poskytovať ochranu pred UVA aj UVB žiarením. Výška SPF prezrádza účinnú ochranu. Čím vyššie číslo, tým lepšia ochrana kože. Krémy ďalej delíme podľa toho, aké filtre používajú. Poznáme minerálne a organické filtre. Tie minerálne obsahujú častice, ktoré sa do kože nedostanú a vytvárajú akýsi štít. Ten odráža žiarenie od kože. Vhodné sú aj pre malé deti od šiestich mesiacov a ľudí s veľmi citlivou kožou. Krémy s minerálnymi filtrami fungujú hneď po nanesení. Organické filtre prenikajú do dermis a tam odfiltrujú žiarenie. Preto potrebujú asi 15 minút, kým začnú fungovať. Natierame sa teda skôr, ako ideme na slnko. Ďalšie pridané látky v opaľovacích prípravkoch (termálna voda, antioxidanty, vitamíny, výťažky z morských rias a podobne) slúžia na ochranu kožných buniek a zmierňujú tzv. oxidačný stres.

Čo je SPF faktor opaľovacích krémov a ako ich máme správne používať? Na túto, ale aj ďalšie otázky odpovie Veronika Blahová v druhej časti rozhovoru o opaľovaní počas letnej sezóny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #opaľovanie #ochrana pred slnkom #SPF #UV žiarenie #slnečné žiarenie #ochranný faktor #opaľovací krém #UVA #UVB

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...