Priberáte aj z vody? Možno máte málo vitamínu D

Vitamín D je v súčasnosti skloňovaný ako jeden z pilierov pomoci pri zvládaní COVID-19. Jeho nedostatok však neznamená len menšiu odolnosť na ochorenia, ale napríklad aj neustály nárast váhy a ďalšie nepríjemné symptómy. Možno skutočne veľa nejete, iba máte nízku hladinu vitamínu D.

20.07.2021 07:00
žena, slnko, opaľovanie, vitamín D, déčko, šťastie Foto:
Dostatočné množstvo vitamínu D môžte získať aj zo slnečného žiarenia.
debata

Vitamín D a obezita

Skúmanie súvislosti medzi vitamínom D a váhou je stále len v začiatkoch. Výživová poradkyňa Morgyn Clair však hovorí, že síce neexistuje dôkaz, že vitamín D prispieva k chudnutiu, ale existuje súvislosť medzi nízkou hladinou vitamínu D a obezitou.

Vitamín D je rozpustný v tukoch. Preto obézni ľudia môžu vyžadovať viac vitamínu D na dosiahnutie rovnakých hladín, ako ľudia s normálnou hmotnosťou.

Morgyn Clair dodáva, že vyššia dávka vitamínu D neznamená, že schudnete, ale adekvátny stav vitamínu D podporuje celkové zdravie, ktoré zahŕňa aj zdravé udržanie hmotnosti.

Objem tuku poklesol

Počas štúdie, v ktorej ženy s nadváhou zvýšili počas 12 týždňov príjem vitamínu D, u nich prišlo k poklesu telesného tuku. Štúdia rovnako ukazuje, že vitamín D môže potlačiť ukladanie tukových buniek v tele a dokonca chrániť pred obezitou.

Vitamín A, jedlo, zdravá strava Čítajte aj Hrozí z nedostatku vitamínu A priberanie?

Nie je to len o priberaní

Nedostatok vitamínu D sa neodrazí len na váhe, ale na celkovom zdraví človeka. Nedostatočná hladina znamená zvýšenie únavy, príznaky depresie, nevysvetliteľné bolesti kostí a svalov, plus vypadávanie vlasov, lámavosť kostí aj zmenu farby zubov. Pri týchto príznakoch je preto vhodné nechať si zmerať hladiny vitamínu D v krvi, čo zvládnu aj bežní obvodní lekári.

Ako zvýšiť hladiny vitamínu D?

Bežnou praxou sú doplnky výživy. No ide to aj inak. Aby ste získali dostatočné množstvo vitamínu D zo slnečného žiarenia, budete potrebovať 15 – 30 minút pobytu na slnku a vystaviť mu najmenej 25% pokožky. Vitamín D môžete prijímať aj zo stravy. Dobrou voľbou sú tuniak, treska, makrela a losos, rovnako ako mliečne výrobky. Udržiavanie si zdravia a váhy preto nemusí byť až tak zložité.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #chudnutie #obezita #nadváha #zdravé stravovanie #priberanie #vitamín D

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...