Chcete prežiť leto v zdraví? Dávajte si pozor na tieto signály tela

Bez ohľadu na to, či máte radi leto, vysoké teploty sú pre organizmus ťažkou skúškou. Aj preto je počas leta najviac kolapsov a húkanie sanitky sa stáva každodennou kulisou. Telo však vysiela signály problémov v predstihu. Len je potrebné ich poznať a predísť ďalším komplikáciám.

19.07.2021 06:00
žena, voda, pitie, flasa Foto:
Jemnú dehydratáciu človek zažíva pri strate 5 % vody.
debata

Zapáchajúci dych

Dych je veľmi dobrým indikátorom, či je naše telo v kondícii, alebo mu hrozí napríklad kolaps z dehydratácie. Ak počas leta vnímate zapáchajúci dych, nebodaj nepríjemnú chuť, ide o jeden z prvých signálov, že vaše telo potrebuje vodu a chládok. Je to prvý stupeň nedostatku vody, pri ktorom sa znižuje tvorba slín. Výsledkom je množenie baktérií, nepríjemná chuť a zápach. Je nutné doplniť tekutiny.

Bolesť hlavy

V lete ju nikdy neignorujte, pretože mozog je veľmi citlivý na stratu vody. Jemnú dehydratáciu človek zažíva pri strate 5 % vody, ale mozog vysiela signály už v prípade, že je pokles len o 2 %. Bez vody sa začína zmršťovať. To vyvoláva únavu, malátnosť, neschopnosť rýchlo a racionálne myslieť. Pri zmene objemu sa menia tlaky v hlave a môže prísť dokonca migréna.

piný režim - návaly tepla - horúčavy Čítajte aj Pitný režim v lete? Vyhnite sa ľadovým nápojom. Lekárka vysvetľuje, prečo

Elasticita pokožky

Skvelý test, ako je na tom vaše telo s vodou. Na chrbte ruky zovrite pokožku prstami druhej ruky tak, akoby ste sa chceli uštipnúť. Pokožku zdvihnite a pustite. Ak sa okamžite vráti a vyrovná, máte dostatok vody. Ak je návrat pomalý, nebodaj ostane stáť, sadnite si a pite vodu. Inak môžete odpadnúť z nedostatku tekutín.

Ako často chodíte na toaletu?

Aj v lete by to malo byť minimálne štyrikrát počas dňa. Ak je to menej, máte problém. Po zistení, že ste viac ako štyri hodiny neboli na toalete, ide o jasný signál tela, že máte nedostatok vody. Určite sa napite, aby vaše telo nemuselo za pár minút prijímať tekutiny z infúzie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #kolaps #dehydratácia #migréna #bolesť hlavy #vysoké teploty #kolaps z tepla

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...