5 tipov, ako si na počkanie zvýšiť pocit šťastia v živote

Nezáleží na tom, či je pondelok ráno, alebo sobota večer. V každom čase dokážete svoj pocit šťastia zvýšiť správnym prístupom k životu. Veda našla dokonca aktivity, ktorým ak venujete pár minút, tak vám pocit šťastia výrazne navýšia. Poďte si ich vyskúšať na vlastnej koži. Jediné čo sa môže stať je, že budete naozaj šťastnejší.

15.07.2021 12:00
dievča, čokoláda, maškrtenie, radosť Foto:
Kvalitná čokoláda je ako instantný recept na šťastnejšie chvíle.
debata

Za všetkým hľadajte endorfíny

Hormonálna sústava je značne komplikovaná, no aj bez medicínskeho vzdelania sa dá vysvetliť jednoduchá súvislosť medzi endorfínmi a šťastím. Čim viac vám ich v krvi bude kolovať, tým šťastnejší život budete žiť. Ideálnym spôsobom, ako ich získať, je vytvoriť si ich. Ich tvorbu stimulujú špecifické činnosti, ktorým sa oplatí povenovať.

Fyzické cvičenie

Možno sa vám nebude chcieť, budete hľadať výhovorky, ale začnite. Cvičenie v strednej intenzite podľa výskumov dokáže veľmi intenzívne stimulovať nárast endorfínov. A to vtedy, ak sa vykonáva nepretržite minimálne 30 minút. Zvýšený pulz a dýchanie automaticky aktivujú tvorbu endorfínov. Preto je mnoho ľudí na cvičení až závislých. Šťastnejší však budete už po 30 minútach aktivity.

Meditácia

Výskum z roku 2011 priniesol zaujímavé zistenie. Meditácia, ktorej dĺžka je minimálne 15 minút, citeľne zvýši pocit šťastia a to prakticky okamžite. Aký typ meditácie je najvhodnejší? Stačí si iba pohodlne sadnúť a sústrediť sa na dych. Pokojný, plynulý dych. Všetky myšlienky nechajte mimo vašej hlavy. Už takto krátky čas vyplaví endorfíny, ktoré vám dobijú baterky šťastia.

šport, športovanie, pohyb, beh Čítajte aj Chcete žiť dlhšie? 5 jednoduchých činností vám pridá roky života

Vyskúšajte vône

Esenciálne oleje v aromalampe alebo difuzéri nielen pekne voňajú, ale majú aj pozitívne účinky na pocit šťastia. Veda vyfiltrovala tie, ktoré vám zmenia deň na šťastnejší. Sú to rozmarín, citrusové vône ako pomaranč, grapefruit, bergamot, ylang ylang a kadidlo. Určite sa oplatí ich mať tam, kde sa chcete cítiť šťastnejšie ako doteraz.

Kúsok čiernej čokolády

Kvôli čokoláde s obsahom kakaa nad 70 % nemusíte mať výčitky, že ste sa prehrešili proti línii. Práve naopak. Ak si dáte pár kociek, tak sa na vašej línii prakticky nepodpíšu. Na druhej strane má čokoláda mnoho antioxidantov, ktoré podporia zdravie vášho tela. Pritom stimuluje aj tvorbu endorfínov. Preto je kvalitná čokoláda ako instantný recept na šťastnejšie chvíle. Vyskúšajte.

Teplý kúpeľ

Predstavuje skvelú alternatívu, ako si dopriať zníženie stresu po celom dni. A kde klesá stresový kortizol, majú šancu vzrásť endorfíny, základ šťastia. Okrem toho v horúcej vani si môžete dopriať aj meditáciu a spojiť ju s príjemnou arómou esenciálnych olejov. Preto je tento spôsob prípravy šťastia tak účinný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #pohyb #tréning #relax #meditácia #aromaterapia #endorfíny #esenciálne oleje

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...