Revolúcia v diéte, ktorá pomôže schudnúť?

Menej sacharidov, viac bielkovín. A úspech v podobe štíhlej postavy je zaručený. Aj takto nás presviedčajú mnohí špecialisti na výživu o diéte, ktorá sa sústreďuje na znižovanie kalorického príjmu. Vedci však prichádzajú s novým zistením a varujú, že nie zo všetkých proteínov sa chudne.

14.07.2021 12:00
chudnutie, kilogramy, diéta Foto:
Chudnutie sa nedarí?
debata (1)

Každý o nej počul

A veľa ľudí ju už aj vyskúšalo. Diéta, ktorá mení postavy k lepšiemu má vraj v súčasnosti trhliny. Pracovala so zaujímavou myšlienkou, pri ktorej sa v jedálnom lístku obmedzoval príjem sacharidových jedál ako sú napríklad pečivo, ryža, zemiaky a naopak sa doň pridávali potraviny s vysokým množstvom bielkovín. Najviac sa tomuto štýlu stravovania podobá takzvaná keto diéta. Tím odborníkov, ktorí sa desaťročia zaoberá ľudskými hormónmi a metabolizmom sa teraz snaží prepísať „učebnice“ zdravej výživy.

Vyznať sa v diétach je ťažké

Lekár z University of Wisconsin-Madison Dr. Dudley Lamming sa venuje endokrinológii, vede o fungovaní hormonálnej sústavy. Okrem toho sa špecializuje na diabetes a látkovú výmenu. V najnovšom výskume prichádza so správami, v ktorých presviedča, že chudnutiu prospeje menšia, nie väčšia konzumácia bielkovín. „Diéty s vysokým obsahom troch aminokyselín s rozvetveným reťazcom, BCAA aminokyseliny, sú spojené s cukrovkou, obezitou a inými metabolickými poruchami,“ presviedča na portáli eatthis.com.

Niečo o aminokyselinách

BCAA tvoria aminokyseliny s názvom izoleucín, leucín a valín a sú veľmi dobre známe medzi všetkými športovcami. Ich hlavnou úlohou je ochrana svalovej hmoty pri náročnom tréningu. Aminokyseliny sú pritom základné zložky bielkovín, ktoré sa modernejšie označujú názvom proteíny. Spomínané tri látky si ľudské telo nedokáže vyrobiť, a tak ich musíme prijímať zo stravy alebo prostredníctvom výživových doplnkov.

Žeby pokus storočia?

Doktor Lamming sa podujal na zvláštny experiment. Našťastie, vyskúšal ho na laboratórnych myšiach, ktoré počas prvých dvoch týždňov vykrmoval typickou „západnou“ stravou bohatou na cukry a tuky. Po tom ako pribrali zopár gramov a z pohľadu ich „myšacej“ perspektívy sa stali obézne, začal spomínaný lekár s ďalším pokusom. Myšiam obmedzil v strave prvú BCAA aminokyselinu izoleucín. Lamming vysvetľuje, že na jeho počudovanie myši začali konzumovať viac potravy, ale zároveň strácali aj na hmotnosti.

Vitamín A, jedlo, zdravá strava Čítajte aj Hrozí z nedostatku vitamínu A priberanie?

Keď sa „nakopne“ látková výmena

Dôvod chudnutia je podľa neho potrebné hľadať v zrýchlení metabolizmu, ku ktorému došlo práve po tomto pokuse. Pokusné zvieratá boli zároveň štíhlejšie a vykazovali lepšie hladiny cukru v krvi čo je zásadné pri kontrole cukrovky 2. typu. Izoleucín sa nachádza najmä v mäse, ale aj vo vajíčkach, syroch, orechoch a semenách rastlín. Problém je v tom, že pri nízkosacharidovej diéte sa odporúča konzumovať spomínané potraviny vo väčšom množstve. Známy endokrinológ však tvrdí, že obmedzením týchto jedál schudneme omnoho rýchlejšie.

Nie všetko treba obmedzovať

Pozrime sa aj na ďalšie zložky BCAA aminokyselín. Napríklad obmedzovanie valínu už nemalo taký efekt ako v prípade predchádzajúcej zlúčeniny. Valín sa pritom nachádza v potravinách ako sú hrášok, špargľa, huby, batáty či arašidy. Vypúšťanie leucínu zo stravovacieho plánu pôsobilo rozpačito. Jednoducho povedané, metabolizmus ovplyvňoval rôzne. Vedci sa napokon zhodli na tom, že znižovanie príjmu poslednej spomínanej aminokyseliny, ktorá sa nachádza v mliečnych výrobkoch, sóji a ďalších strukovinách, nemá vplyv na chudnutie.

Na čo si dať pozor?

Dr. Lamming verí, že ľudia na základe tohto výskumu prehodnotia svoje stravovacie návyky. Jeho kľúčovou radou je, aby sme v rámci akejkoľvek diéty nepreháňali s konzumáciou bielkovín. Najmä takých proteínov, ktoré sa nachádzajú v mäse, vajíčkach či syroch. Netreba zabúdať, že spomínané jedlá sú bohaté aj na živočíšne tuky, ktoré môžu samy o sebe spôsobovať neželané zmeny na hmotnosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #diabetes #zdravé stravovanie #zdravý životný štýl #metabolizmus #bielkovinová diéta #keto diéta

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...