Hrozí z nedostatku vitamínu A priberanie?

Pomáha skvalitniť pokožku a zlepšuje videnie. Vitamín s prvým poradovým písmenom v abecede však dokáže omnoho viac. Vedci sa však zamýšľajú nad tým, či jeho nízke hladiny v ľudskom tele dokážu skomplikovať chudnutie.

12.07.2021 11:00
Vitamín A, jedlo, zdravá strava Foto:
Skôr než siahnete po výživových doplnkoch, porozmýšľajte nad tým, ktoré potraviny sa pýšia obsahom kvalitných mikroživín.
debata

Na čo prišli?

Podľa výskumu zverejneného v časopise Journal of the American College of Nutrition existuje vzťah medzi tým koľko vážime a tým koľko vitamínov a minerálov prijímame prostredníctvom stravy alebo výživových doplnkov. Najnovšie zistenia potvrdzujú vplyv vitamínu A na priberanie. Ak ho máme nedostatok, naberáme rýchlejšie na hmotnosti. Vedci vykonali zaujímavý výskum na vzorke viac ako 18-tisíc Američanov a venovali sa mu až sedem rokov. Obézni dospelí ľudia mali v porovnaní so štíhlejšími rovesníkmi o 5 – 12 % nižší príjem cenných mikroživín. V porovnaní s ľuďmi s nízkou hmotnosťou mali obézni ľudia menej vitamínu A, C a minerálnej látky horčík. Preukázalo sa, že s chudnutím môže súvisieť aj príjem vitamínu E, D a minerálu vápnik.

Dôvodom je výber stravy

Pátranie po otázke, prečo sa ľudia s vyššou hmotnosťou stávajú obeťou nedostatku vitamínov sa skončilo úspešne. Títo jedinci mali podľa vedcov problém s konzumáciou zdravých jedál. Namiesto toho viac maškrtia na sladkostiach, slaných a vyprážaných pochúťkach. Tieto fakty sa týkali najmä ľudí s Body Mass Indexom nad hranicou 30, ale aj pri morbídnej obezite, ktorá začína na hodnote BMI 40. Autori štúdie sa však zamýšľali aj nad inými príčinami priberania z chýbajúceho príjmu mikroživín. Vitamín A podľa nich súvisí s reguláciou tukových buniek a hormónov, ktoré súvisia s udržiavaním zdravej telesnej hmotnosti. Podobne aj vitamín D zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní fyzickej kondície a štíhlej línie. Hospodári totiž hormónom zvaným leptín. Ide o látku, ktorá riadi pocit hladu, ale aj to koľko tuku sa uloží v ľudskom tele.

soľ, chlieb Čítajte aj Čo sa stane s vaším telom, keď začnete menej soliť? Určite sa to oplatí

Týka sa to aj vás?

Pokiaľ sa zamýšľate nad tým, či patríte do skupiny s nízkym príjmom vitamínu A, zbystrite pozornosť. Viaceré analýzy potvrdzujú, že až 40 % dospelých ľudí bez ohľadu na ich hmotnosť nekonzumuje dostatočné množstvo základných mikroživín, a to vitamínov A, C, E a D. Rovnako majú málo vápnika a horčíka. Netreba zabúdať, že leto je výborným obdobím pre príjem všetkých spomínaných látok.

Netreba hneď utekať do lekárne, najmä v lete

Skôr než siahnete po výživových doplnkoch, porozmýšľajte nad tým, ktoré potraviny sa pýšia obsahom kvalitných mikroživín. Vitamín A získame konzumáciou brokolice, papriky, vodného melóna, ale aj marhúľ. Jednoducho povedané oranžovo a červeno zafarbené ovocie a zelenina obsahujú beta-karotén, ktorý sa v ľudskom tele mení na vitamín A. Vitamín C získavame z rôznych druhov ovocia a zeleniny. Éčko, známe ako elixír mladosti, sa nachádza v hojnom množstve v rastlinných olejoch, semenách rastlín a orechoch. S vitamínom D si v lete nemusíme robiť starosti. Ide totiž o látku, ktorú si telo dokáže vyrobiť samo, a to vďaka slnečnému žiareniu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #chudnutie #vitamíny #zdravé stravovanie #vitamín A #mikroživiny

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...