Ako dokáže pobyt pri vode vyliečiť ženskú dušu i telo

Stres, únava a starosti doma či v práci. S príchodom leta je čas siahnuť po najlepšom lieku týchto ťažkostí. Podľa vedcov sa nežnejšia polovička ľudstva dokáže rýchlo uzdraviť z viacerých problémov práve v tomto ročnom období. Prečo je to tak?

11.07.2021 09:00
príroda, les Foto:
Podľa výskumu má z prírody najviac liečivé účinky práve voda.
debata

Život v klientke nie je prirodzený, chce to ventil

„Prirodzeným protijedom proti stresu je pobyt v prírode,“ vysvetľuje liečivé účinky prírody na ľudskú psychiku odborník z univerzity v Oregone Richard Taylor. Podľa jeho výskumu sa úroveň stresu znižuje vďaka tomu až o 60 %. Ako tvrdí, ľudia sa vyvíjali tisíce rokov a ich fyziológia nie je navrhnutá na život medzi štyrmi stenami. „Časom sme si postavili príbytky, v ktorých sme začali bývať a skrývať sa viac dovnútra. Aj z tohto dôvodu začala u nás rásť úroveň stresu,“ vysvetľuje.

Liečbu „prírodou“ využívajú aj lekári

Aj ďalšie štúdie, ktoré sa uskutočnili za ostatné dve desaťročia potvrdili, že voda, zelené plochy a slnečné svetlo poskytujú viacero zdravotných benefitov pre ľudské telo i dušu. Zvlášť prospešné sú pre ženy, ktoré sú náchylné na ochorenia ako sú depresie, úzkosti a choroby spôsobené stresom. Netreba sa čudovať, že liečbu svetlom či terapiu vodou využívajú vo svojej praxi aj viacerí odborníci na duševné zdravie.

Srdce ocení výlet k vode

Nedávny výskum, ktorý sa zameral na vplyv vody na človeka dospel k záveru, že pobyt pri jazerách, riekach, ale najmä pri mori má priaznivý účinok na duševné zdravie. V jednej štúdii sa výlety do prírody spájali aj so znižovaním srdcového rytmu. Aktuálny britský výskum potvrdil, že intenzita stresu a riziko kardiovaskulárnych chorôb sa znížili až o 40 % u ľudí s nízkymi príjmami, ktorí relaxovali pri vode v porovnaní s ľuďmi na rovnakej sociálnej úrovni zatvorenými v bytoch v mestách.

Stav pokojnej mysle nie je mýtus

Wallace Nichols, autor knihy Blue Mind vysvetľuje, že hľadanie vody bolo bežnou súčasťou našich predkov. Ukázalo sa, že plávanie má podľa neho na súčasnú populáciu podobný vplyv ako meditácia. Názov jeho knihy korešponduje zo stavom mysle, ktorí vedátori bežne používajú na označenie pokojného stavu vyvolaného vodou. Podľa Nicholsa je duševnú rovnováhu potrebné hľadať najmä pri vodných plochách, stojacich či tečúcich zdrojoch vody. V prípade, keď je horšie počasie sa máme viac kurírovať vo vlastnej kúpeľni alebo sa inšpirovať fotografiami a videami napríklad plávajúcich delfínov.

žena, smútok, vdova, trúchlenie Čítajte aj Prečo sú ženy náchylnejšie na choroby viac než muži?

Pomôžu aj odvážnejšie vodné športy

Skvelým liekom proti stresu, ktorý funguje najmä u ženskej populácie je nielen pasívne vysedávanie pri vode, ale aj absolvovanie rôznych vzrušujúcich športov vrátane raftingu či jazde na lyžiach. Prvú spomínanú aktivitu označuje Jennifer Stellar z univerzity v Toronte ako silný impulz pre duševné zdravie žien, ktoré zostáva dlhodobo zachované po dlhú dobu. Výskum, ktorý manažovala kanadská odborníčka dokonca potvrdil, že vojenskí veteráni, ktorí sa vydali na rafting zažili silný úžas z divokej vody, ktorý napokon u nich navodil vyššiu úroveň pohody aj počas ďalších siedmich dní.

Relax potvrdený vedou

Jennifer Stellar vysvetľuje, že príroda upokojuje ľudskú dušu najmä vďaka jej monotónnemu pôsobeniu. Tvary stromov, ich pohyby, vietor, šum lístia či hukot vody sa opakujú v podobnom rytme a navodzujú pocit relaxu a meditácie. Tieto vzorce sú takzvané „fraktáty“ a pôsobia ako prírodné antidepresívum. Vedci túto teóriu podporili aj špeciálnym výskumom. Ľuďom, ktorí si užívali spomínané vzorce v prírode merali EEG. Takzvané alfa vlny vrcholili v čelnej oblasti mozgu a beta vlny na temene hlavy, čo znamená, že pobyt v prírode nielen regeneruje, ale pôsobí aj relaxačne na človeka.

More alebo jazero? Každá voľba má prínosy

Podľa výskumu má z prírody najviac liečivé účinky práve voda. Štúdia nerozlišuje či ide o morské alebo sladké zdroje tejto tekutiny. Prírodné rezervácie, jazerá, kúpaliská či vodné toky v horách sú ideálne pri znižovaní stresu. Výlet k moru prináša okrem pozitívnych účinkov na ľudské zdravie aj celú škálu iných zdravotných výhod, ktoré spočívajú v zlepšení dýchania, uvoľnení svalov a liečbe pokožky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #oddych #stres #meditácia #duševné zdravie #pobyt vonku

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...