Jedlo si užijete inak
Soľ stimuluje chuťové poháriky a čím viac solíte, tým viac máte pocit, že bežné jedlá sú menej slané. Ak začnete soliť menej, vaše telo sa prispôsobí a po čase si budete opäť užívať omnoho viac chutí, ako len slanú.
Znížte riziko cukrovky
Najviac soli prijmeme priemyslene spracovanými jedlami, údeninami, balenou stravou vo fastfoodoch a podobne. Ukázalo sa, že práve vysoký podiel slaných polotovarov zvyšuje riziko vzniku cukrovky. Ak túto stravu prestanete vyhľadávať, máte vyššiu pravdepodobnosť ostať bez diabetu.
Zlepšíte si pamäť
Schopnosť myslieť a vytvárať si spomienky súvisí so zdravím mozgu. Pričom vysoký tlak spôsobeným nadmerným solením môže ovplyvniť prietok krvi do mozgu a znížiť jeho funkcie. Menej soli tak znamená, viac triezveho úsudku.
Čítajte aj Čo sa stane s vaším telom, keď schudnete štyri kilá. Naozaj sa to oplatíMenej bolestí hlavy
Ak vás často bolieva hlava, skúste menej soliť. Ide o lacné rýchle a zdravé riešenie. Jedlá s vysokým obsahom soli totiž môžu skutočne priamo po konzumácii vyvolať bolesti hlavy. Na vine je rozšírenie krvných ciev, čo je vlastne najčastejšie hlavný vinník bolestí. Ak budete menej soliť, ani hlava vás nebude tak často bolieť.
Pevnejšie kosti
Stravovanie s vysokým obsahom sodíka môže viesť k oslabeniu kostí kvôli strate vápnika. Soľ totiž dokáže odbúravať tento prvok z kostí a stávajú sa tak krehkejšími.
Znížte riziko rakoviny žalúdka
Za rakovinou žalúdka často stojí Helicobacter pylori. Asi už tušíte, že baktérii sa výborne darí práve v slanom prostredí. Čím viac si posolíte jedlo, tým lepšie podmienky pre život jej dávate. Znížte obsah soli a znížite aj riziko, že spôsobí problémy.