Čo sa stane s vaším telom, keď začnete menej soliť? Určite sa to oplatí

Soľ dodáva jedlám chuť a dovoľuje nám vychutnávať si úplne iné potešenie na jazyku, ako v prípade, že chýba. Na druhej strane treba so soľou narábať opatrne. Ak začnete používať soľničku menej často, telo sa vám odmení. Dôvodov na zníženie solenia je naozaj viac ako dosť.

10.07.2021 13:00
soľ, chlieb Foto:
Najviac soli prijmeme priemyslene spracovanými jedlami, údeninami, balenou stravou vo fastfoodoch.
debata

Jedlo si užijete inak

Soľ stimuluje chuťové poháriky a čím viac solíte, tým viac máte pocit, že bežné jedlá sú menej slané. Ak začnete soliť menej, vaše telo sa prispôsobí a po čase si budete opäť užívať omnoho viac chutí, ako len slanú.

Znížte riziko cukrovky

Najviac soli prijmeme priemyslene spracovanými jedlami, údeninami, balenou stravou vo fastfoodoch a podobne. Ukázalo sa, že práve vysoký podiel slaných polotovarov zvyšuje riziko vzniku cukrovky. Ak túto stravu prestanete vyhľadávať, máte vyššiu pravdepodobnosť ostať bez diabetu.

Zlepšíte si pamäť

Schopnosť myslieť a vytvárať si spomienky súvisí so zdravím mozgu. Pričom vysoký tlak spôsobeným nadmerným solením môže ovplyvniť prietok krvi do mozgu a znížiť jeho funkcie. Menej soli tak znamená, viac triezveho úsudku.

chudnutie, kilogramy, diéta Čítajte aj Čo sa stane s vaším telom, keď schudnete štyri kilá. Naozaj sa to oplatí

Menej bolestí hlavy

Ak vás často bolieva hlava, skúste menej soliť. Ide o lacné rýchle a zdravé riešenie. Jedlá s vysokým obsahom soli totiž môžu skutočne priamo po konzumácii vyvolať bolesti hlavy. Na vine je rozšírenie krvných ciev, čo je vlastne najčastejšie hlavný vinník bolestí. Ak budete menej soliť, ani hlava vás nebude tak často bolieť.

Pevnejšie kosti

Stravovanie s vysokým obsahom sodíka môže viesť k oslabeniu kostí kvôli strate vápnika. Soľ totiž dokáže odbúravať tento prvok z kostí a stávajú sa tak krehkejšími.

Znížte riziko rakoviny žalúdka

Za rakovinou žalúdka často stojí Helicobacter pylori. Asi už tušíte, že baktérii sa výborne darí práve v slanom prostredí. Čím viac si posolíte jedlo, tým lepšie podmienky pre život jej dávate. Znížte obsah soli a znížite aj riziko, že spôsobí problémy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pamäť #cukrovka #kosti #bolesť hlavy #soľ #Helicobacter pylori #solenie

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...