Ako sa osviežiť počas leta aj bez klímy? Tipy, ktoré určite zužitkujete

Horúce dni sú tu a nie všade nájdete luxus klimatizácie. Preto sa určite hodí spoznať možnosti prežitia letných dní bez sedenia v prievane a chladenia. Osvojte si ich a už sa nikdy nebudete báť, ako prežijete deň v miestnosti, kde práve neexistuje možnosť nastaviť si teplotu.

09.07.2021 13:00
leto, telo, úsmev, pláž, klobúk, slnko Foto:
Klobúk vytvára na hlave tieň.
debata

Využite telesnú teplotu

Skvelou terapiou na prežitie letných dní je popíjanie teplých nápojov. Je to prax odpozeraná z tých najhorúcejších končín sveta. Práve tu pijú čaj a nápoje, ktoré majú teplotu ľudského tela, teda približne 37 stupňov Celzia. Príliš horúce váš organizmus zahreje a ten musí nájsť energiu na ochladenie nápoja a spotíte sa. Rovnako však pôsobí aj ľadový nápoj. Telo ho musí v organizme zohriať. Na to spotrebuje energiu, takže sa ešte viac zapotíte. Nápoje telesnej teploty vás osviežia najviac a dodá potrebné tekutiny.

Ochladzujte si nohy

Staré porekadlo hovorí, že od nôh človek najrýchlejšie nachladne. Avšak cez leto nachladnutie nehrozí, akurát príjemné osvieženie. Dajte si dole ponožky prípadne môžete mať nohy aj v lavóre s vodou. Vďaka tomu sa totiž zníži teplota krvi v nohách, no tá postupuje do organizmu nahor a preto ochladí celé telo. Je to veľmi vhodná a účinná možnosť ochladzovania.

jarná únava, žena, spánok, príroda, lúka Čítajte aj Trpíte únavou, ospalosťou, podráždenosťou? Môže za tým byť nedostatok tekutín

Zbavte sa obtiahnutých šiat

Obtiahnuté šortky a priliehavé tričká, to rozhodne nie je oblečenie na horúce dni. V lete platí zásada, že čím voľnejšie, tým lepšie. Voľnejšie oblečenie dokáže v porovnaní s obtiahnutým vytvárať okolo tela jemný vánok, ktorý odvádza teplo. Preto sa prakticky osviežujete každým pohybom.

Použite klobúk

Aj keď sa môže zdať, že počas horúceho dňa je každý kúsok oblečenia navyše, o klobúku to neplatí. Rovnako ani o svetlých čiapkach a šiltovkách. Vytvárajú na hlave tieň. Ten je v porovnaní s priamo pražiacim slnkom na vaše vlasy omnoho príjemnejší. Mnoho čiapok a klobúkov má už pritom integrovaný systém odvetrávania a preto vám bude s pokrývkou hlavy omnoho sviežejšie ako bez nej. Samozrejme čím viac slnka, tým viac čiapku oceníte.

Správna sprcha

Nezačínajte však rozhorúčení ľadovou sprchou. Pretože v takom prípade uzatvoríte povrchové cievy a tie teplo z jadra neodvádzajú okoliu. Teplo tak uzatvoríte v sebe. Začnite preto teplou sprchou, ktorú postupne ochladzujete. Vtedy príde k zníženiu teploty vo vašom jadre a pritom zažijete aj príjemne osvieženie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ochladenie #horúčavy #tipy na ochladenie sa #oteplenie #horúci nápoj #letné osvieženie

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...