Držte sa vedy! Tu je čas, kedy káva účinkuje na naše telo najlepšie

Kedy ráno pijete kávu? Hneď, ako otvoríte oči? Podľa nových štúdií by ste s jej popíjaním mali rozhodne počkať. Tu je vysvetlenie, prečo.

07.07.2021 14:30
žena, káva, kaviareň Foto:
Kedy si doprajete počas dňa kávu?
debata

Steven Miller, neurovedec z „University of Health Sciences“ v Marylande, prišiel na optimálny čas na rannú kávu. Podľa neho by sme s rannou kávičkou mali počkať do 9:30. Jeho vysvetlenie? V čase medzi ôsmou a deviatou ráno je hladina kortizolu v našej krvi obzvlášť vysoká. Kortizol je stresový hormón, ktorý podporuje telo vo fáze prebudenia a riadi našu bdelosť. Steven Miller preto odporúča vypiť prvú kávu najmenej 1,5 hodiny po prebudení.

Predpokladá, že človek vstáva okolo ôsmej hodiny. Ráno je káva pravdepodobne najúčinnejšia medzi 9.30 a 11.30, keď je hladina kortizolu v krvi nízka – také sú zistenia spomínaného vedca. Tento čas umožňuje telu lepšie spracovať stimulujúci kofeín.

javro, PR článok, reklama, nepoužívať Čítajte viac Ak má káva pomáhať, treba ju vedieť piť

Ak si totiž doprajete kávu v čase, kedy už prirodzený hormón kortizol účinkuje, môžete si vytvoriť odolnosť voči kofeínu. Káva znižuje produkciu kortizolu a tým znižuje vašu energiu. Dôsledok – káva nefunguje tak, ako by mala a telo si vyžaduje ešte viac kofeínu.

Ak však vstanete pred ôsmou hodinou ráno, vaša hladina kortizolu stúpne o čosi skôr. Ak vstanete neskôr, zvýšenie hladiny kortizolu v krvi sa odloží na neskoršie obdobie.

Podľa Millera sa hladina kortizolu prirodzene zvyšuje od 12:00 do 13:00 a od 17:30 do 18:30. Popoludňajšia káva je tak podľa jeho zistení najlepšia okolo 14:00 a 15:00.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #káva #prebudenie

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...