Prečo sme v pondelok ráno nevyspatí? Tu sú najčastejšie dôvody

Je pondelok, ste unavená a máte zlú náladu... Môže za to zlá noc, počas ktorej ste sa prevaľovali z jednej strany na druhú a nevedeli zaspať. Prečo?

28.06.2021 06:00
spánok, bdenie, nespavosť, spánková hygiena Foto:
Spánok nie a nie prísť?
debata

Tu sú najčastejšie dôvody, prečo sa po pondelkovej noci necítime plní energie.

Rytmus je narušený

Mnohí spia cez víkend mimoriadne dlho. Piatok a sobota sú dňami, kedy môžeme zostať dlhšie hore bez obáv, že deficit spánku nedospíme. Nedeľné vyspávanie sa však podpíše pod našu nedeľňajšiu noc – je jasné, že ak spíme celé doobedie, nebude sa nám chcieť odísť do postele o desiatej tak, ako počas týždňa.

Čo s tým: V nedeľu si doprajte pokojné ráno a vyspite sa, ale robte to s rozumom a ak sa neviete dostať z postele, nastavte si budík aj v nedeľu.

alkohol, žena Čítajte viac Sex, spánok aj energiu! To všetko môže zmeniť jeden mesiac bez alkoholu

Telo je oddýchnuté a nepotrebuje relaxovať

Pre mnoho ľudí je nedeľa dňom, kedy netreba robiť nič. Čas trávia pasívnym relaxom pred televízorom, len tak sa potulujú po dome, nevydávajú zo seba žiadnu energiu. Ale jedlom pritom nešetria. To má za následok fakt, že ani večer telo nie je vyčerpané, lebo nemá byť z čoho.

Čo s tým: Nedeľa je skvelým dňom na aktívny relax – výlet na bicykli, plávanie v jazere, dlhá prechádzka…

Neodbytné myšlienky

Ak vám návrat do práce prináša v nedeľu stres, len ťažko sa môžete oddávať sladkému spánku. Kým cez víkend bola práca ďaleko, v nedeľu večer nás myšlienky opantali s nástojčivou intenzitou. Termíny uzávierok sú zrazu veľmi blízko, aj plánovaný rozhovor so šéfom dokáže počas noci zaujať našu hlavu… Pre tých, ktorí nevedia zastaviť myšlienkový kolotoč, je nedeľné zaspávanie zvlášť náročnou misiou.

Čo s tým: Osvojte si účinné spôsoby relaxácie, naučte sa „vypnúť“. Svoje robí aj pracovné prostredie – ak sa v zamestnaní dlhodobo necítite dobre, zvážte, či vám stojí za to v ňom zotrvávať.

Plný žalúdok

Nedeľa je pre mnohých spojená so slávnostnejším obedom, prechádzkou do cukrárne či celodenným maškrtením. Problémom je, ak si žalúdok počas dňa zahltíme potravinami, ktoré sa ťažko trávia – ide najmä o tučné jedlá, ktoré nás v žalúdku dokážu ťažiť celé hodiny. Spánok potom neprichádza.

Čo s tým: Večerajte skôr a počkajte aspoň tri hodiny, než pôjdete do postele. Ale pomôže aj prechádzka pred spaním prípadne nejaká ľahšia fyzická aktivita dva hodiny pred odchodom do postele. A samozrejme, treba si dať pozor na to, čo bude naším posledným jedlom dňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #pondelok #spánkový cyklus

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...