Ako sa zbaviť bolestí zo sedenia?

Práca z domu, sedenie pri počítači a menej pohybu. Obmedzenia pohybu počas pandémie koronavírusu si vybrali svoju daň v podobe boľavého chrbta.

19.06.2021 09:00
bolesť, chrbát Foto:
Najlepším liekom na odstránenie následkov nesprávneho sedenia je dodržiavanie konkrétnych zásad.
debata

Na čo si dať pozor?

Home office, nedostatok fyzickej aktivity, priberanie na váhe boli typické pre uzatvorenie krajiny v spomínanom období. Pribudlo množstvo sedavých zamestnaní a tento trend sa neustále zvyšuje. Najviac si to odnáša chrbát. Bolesti vystreľujú do celého tela a často tak hľadáme útočisko u odborníka. Podľa fyzioterapeutky Kataríny Hanuliakovej z IntimFyzio sú ľudia v súčasnosti doslova usedení zo svojej práce a zo spôsobu každodenného života. „Trendom je sedieť a byť v pohodlí. Problémom však je, že naše telá v rámci evolúcie nie sú (zatiaľ) uspôsobené na dlhodobé sedenie. Máme celkovú depriváciu prirodzeného pohybu. To sa, samozrejme, negatívne odzrkadľuje na našom pohybovom aparáte,“ vysvetľuje pre Pravdu známa fyzioterapeutka. Spomínaný spôsob života sa výrazne podpisuje nielen pod telesné bolesti, ale odzrkadľuje sa aj na psychike a nálade človeka.

K chrbtu sa pridajú aj problémy s dýchaním

K najčastejším problémom s dlhodobým sedením patria bolesti chrbta v driekovej a krčnej chrbtici. Neskôr sa pridávajú bolesti hlavy, preťažené ramená a predlaktia. „Okrem toho pribúdajú aj problémy s dýchaním a trávením. Z tých špecifickejších problémov by som spomenula problémy v oblasti malej panvy, ktoré môžu viesť, respektíve dopomáhajú k vzniku stresovej inkontinencie, funkčnej sterilite alebo k zhoršeniu spermiogramu u mužov,“ upozorňuje.

Aj správne sedenie si vyberá daň

Jednoducho povedané, pre ľudský organizmus nie je zdravé. Tieto ťažkosti môžeme zmierniť napríklad správnym posedom v dobre nadstavenej ergonomickej stoličke. „Dlhodobý sed, najmä ak je patologický, mení naše dýchanie, bránica sa zapája len v obmedzenom rozsahu, znižuje sa vitálna kapacita pľúc, znižuje sa pohyblivosť čriev a vnútorných orgánov, spomaľuje sa trávenie, zhoršuje sa cievny a lymfatický prietok v brušnej dutine a v trieslach. Z pohľadu svalovo-kostrového aparátu máme staticky preťaženú chrbticu, panvu a bedrové kĺby,“ uvádza Hanuliaková. Ako ďalej zdôrazňuje, oslabuje sa aj brušná stena, zadok a stehenné svalstvo. Okrem toho dochádza k skracovaniu svalov lýtka, vnútorných stehien a chrbtové svalstvo sa zo statického preťaženia väčšinou stane nefunkčným.

šport, tréning, senior, seniorky, staršia žena, stará žena, vitalita Čítajte aj Tento šport by mala robiť po prekročení 50-ky každá žena

Koľko hodín denne je zdravé sedieť?

Pozornosť je treba venovať aj počtu hodín denne, ktoré venujeme sedeniu. Najlepším riešením je viac pohybu a menej pasivity počas dňa. Ak si teda odpočítame zo dňa 8 hodín spánku zostane nám 16 hodín na pohyb. „Počas týchto 16 hodín by sme mali v sede stráviť maximálne osem hodín. Vyzerá to optimisticky, ale do sedenia sa započítava aj cestovanie autom a MHD, sedenie v kantíne počas obeda, čítanie knižky alebo pozeranie televízie,“ upozorňuje Hanuliaková. Podľa nej ľudia často očakávajú od fyzioterapeuta zázraky na počkanie. „U klientov, ktorí prichádzajú k fyzioterapeutovi až keď majú chronické bolesti chrbta na základe komfortného životného štýlu sa zázraky na počkanie urobiť nedajú. Je to o dlhodobej a správne vedenej terapii, pri ktorej musí klient aktívne pracovať a postupne meniť svoje zle zaužívané stereotypy,“ prízvukuje.

Čo pomáha pri sedení?

Najlepším liekom na odstránenie následkov nesprávneho sedenia je dodržiavanie konkrétnych zásad. „Dôležité je riadiť sa pravidlom trikrát 90, teda mať kolená, panvu a lakte v 90 stupňovom uhle. Zásada je taktiež sedieť rovno, nehrbiť sa, neprekladať si nohu cez nohu, ale mať ich pevne opreté o zem,“ hovorí pre Pravdu riaditeľka spoločnosti Modesk Kateřina Zaydlarová. Pomôcť môže aj pravidelné vstávanie so stoličky a krátky pohyb minimálne každých 30 minút. Podľa riaditeľky spomínanej spoločnosti je v rámci prevencie bolesti chrbta pri sedení potrebné používať ergonomické zdravotné stoličky s dynamickým alebo balančným sedením, ktoré sú navrhnuté tak, aby posilňovali svaly hlbokého stabilizačného systému a pomáhali k zdravému sedeniu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť chrbta #nesprávne sedenie #sedavá práca #sedenie pri počítači #nedostatok pohybu

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...