Skvelé! Túto zmenu čakajte, ak začnete vstávať o hodinu skôr ako zvyčajne

Ako ráno reagujete, keď vám zazvoní budík? Vypínate ho a doprajete si ešte zopár minút leňošenia?

18.06.2021 13:00
spálňa, spánok, nespavosť, vstávanie, budík Foto:
Vstanete alebo nie?
debata

Podľa novej štúdie, ktorá sa venuje práve spánku, by ste si radšej mali nastaviť budík tak, aby vám zazvonil ešte o čosi skôr, nie až na poslednú chvíľu. Podpíše sa to pod vašu psychiku a to dosť výrazne.

V súvislosti so vstávaním sa ľudia delia na dve skupiny – tí, čo vstávajú skoro a tí, ktorí sa z postele nevedia dostať. Zatiaľ, čo prvá skupina zvyčajne nemá so vstávaním až taký problém, začína svoj deň viac uvoľnene aj pohodovejšie. Tí, čo vstávajú neskoro, zvyčajne bojujú o každú minútu ráno a s opustením postele váhajú čo najdlhšie.

Nový výskum vedcov z „University of Colorado“ z tamojšieho inštitútu „Broad Institute of MIT“ upozorňuje, že aktívna zmena našich návykov pri rannom vstávaní môže pomôcť predchádzať depresiám a vytvárať v nás lepšiu náladu a psychickú rovnováhu. A to je skvelé zistenie najmä v tomto období, kedy sa téma duševného zdravia dostáva aj v súvislosti s pandémiou čoraz viac do pozornosti.

šport, tréning, senior, seniorky, staršia žena, stará žena, vitalita Čítajte viac Tento šport by mala robiť po prekročení 50-ky každá žena

Pre štúdiu boli vyhodnotené a analyzované genetické údaje spojené so spánkom viac ako 840 000 anonymných ľudí so zisteniami, že na získanie pozitívnych účinkov na zdravie by mala stačiť iba minimálna úprava spánkového rytmu.

Doktor Iyas Daghals, vedúci štúdie, vysvetľuje, že návrat k skoršiemu vstávaniu (namiesto 7:00 o 6:00) a zároveň o hodinu skoršiemu odchodu do postele, môže znížiť vznik depresie až o 23 percent. Ešte neuveriteľnejšie znie ďalší údaj – ak dôjde k dvojhodinovej zmene rytmu, podľa súčasných poznatkov by sa riziko depresie malo dokonca znížiť o takmer 40 percent.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #vstávanie #budík

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...