V ktorom veku sú ľudia najšťastnejší? Veda poskytuje zaujímavý pohľad

Fakt, že mnohí spomíname na detstvo ako na najšťastnejšie obdobie nášho života, pramení viac z toho, že náš mozog si zvykne pamätať len to dobré a na zlé zabúda. Veda má totiž s ohľadom na šťastie na zreteli omnoho iný vek.

12.06.2021 10:00
home office, žena, práca, raňajky, radosť Foto:
Zamerajte sa v živote na slobodu, kvalitné vzťahy a zdravie.
debata (1)

Na detstvo zabudnite

Ak si dá niekto ruku na srdce a s úprimnosťou povie, či by sa chcel vrátiť do detstva, asi by to už neriskoval. Zistenia psychológov vyvracajú tézu, že deti a mládež prežívajú najkrajšie životné obdobie. Kto si spomenie na neustále skúšky, nudné hodiny, bifľovanie, neustále zákazy a obmedzenia, vie, o čom je detstvo. Málokto z dospelých by si naozaj dal repete.

36 je to správne číslo

Clare Mehta je docentka psychológie na Emmanuel College a mapovala pocity šťastia v rôznych vekových kategóriách. Výsledok? Najšťastnejší sa ukazujú ľudia vo veku 36 rokov. Dôvodom je, že sú dostatočne zrelý, skúsení, samostatní aj zabezpečení. Zároveň majú ešte ďaleko k vekovej hranici, kedy sa začínajú kopiť zdravotné problémy.

Na šťastie majú vplyv zlomy

Chyby z mladíckej nerozvážnosti môžeme robiť nielen v puberte. No ako hovorí Clare Mehta po veku 36 rokov si ľudia uvedomujú, kde spravili chybu. Zbavujú sa nefunkčných vzťahov, objavujú viac, čo ich v živote napĺňa. V tomto veku je už najviac ľudí v stabilnom vzťahu, alebo po rozvode a rozlúčke s tým nefunkčným, vymenili prácu, ktorá ich nebaví, začínajú viac realizovať svoje sny a túžby. Preto sú šťastnejší.

šťastie Čítajte aj Štyri princípy, ako získať v živote viac slobody a šťastia

Pocit šťastia sa nemusí končiť

Pocit šťastia sa ani po štyridsiatke nemusí okresať. Práve naopak. Clare Mehta, však upozorňuje, že na to musí mať človek zdravý organizmus. Za silnejší koniec v tomto prípade ťahajú športovo založení ľudia. Najviac totiž vo vyššom veku pocit šťastia ohrozujú práve zdravotné problémy. Ak máte prácu, ktorá vás baví, zdravé vzťahy a priateľov, dostatok samostatnosti, tak po štyridsiatke sa pocit šťastia dokáže neustále zvyšovať. Rovnako aj pocit životného naplnenia. Avšak ochorenie dokáže veľmi rýchlo pocit šťastia zmazať.

Zabudnite na detstvo

Clare Mehta, upozorňuje že ak chcete byť šťastný, zabudnite na to, že ste boli najšťastnejší v detstve. Práve naopak. Zamerajte sa v živote na slobodu, kvalitné vzťahy a zdravie viac ako na peniaze, naháňanie sa za materiálnymi vecami a stresujúcu prácu. Vtedy pochopíte, že detstvo a mladosť boli len prípravkou na to, aby ste si skutočné šťastie zabezpečili vo vyššom veku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #šťastie #zivot #detstvo #tridsiatka #zlom #tridsiatnici

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...