Hlávkový šalát je zdravý zázrak plný benefitov: Jedzte ho denne a stane sa...

Hlávkový šalát by nemal počas jari a leta chýbať v jedálničku. Pre vysoký obsah zdraviu prospešných látok pomáha pri trávení, posilňuje imunitný systém či zlepšuje videnie. Upozorňuje na to Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava hlavné mesto.

11.06.2021 15:00
Hlávkový šalát je potravina s množstvom... Foto:
Hlávkový šalát je potravina s množstvom benefitov.
debata

Čo obsahuje:

  • šaláte sa ukrýva množstvo vitamínov, ako B1, B2, B6, B9, C, E, K a hodnotný je aj pre obsah železa, vápnika, sodíka, zinku, selénu, horčíka a draslíka. Jeho priaznivé účinky sa prejavia aj vďaka obsahu vlákniny

Kde pomáha:

Konzumácia šalátu môže pomôcť pri tráviacich ťažkostiach, posilňuje imunitný systém, odstraňuje únavu, podporuje okysličenie buniek či zabezpečuje lepšie zužitkovanie bielkovín v organizme. Šalát tiež posilňuje nervy a pre nízky obsah kalórií pomôže aj pri redukcii hmotnosti.

Najdôležitejšie látky v šaláte:

  1. Radí sa k nim nepochybne vitamín C a betakarotén. Ich zásluhou sa zlepšuje ochrana ciev a prietok krvi, čo prispieva k zníženiu rizika infarktu.
  2. Aj draslík prítomný v hlávkovom šaláte znižuje krvný tlak.
  3. Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny majú priaznivý vplyv na zvyšovanie hladiny HDL cholesterolu („dobrého cholesterolu“) a zároveň na zníženie hladiny LDL („zlého cholesterolu“).
  4. Antioxidanty, ktoré obsahuje hlávkový šalát, zabraňujú vzniku zápalových procesov. Dobré je vedieť, že čím je šalát tmavší, tým viac antioxidantov obsahuje.

Vedeli ste tiež, že…

  • hlávkový šalát pomáha aj pri nespavosti pre obsah látky s názvom lactucarium, ktorá má relaxačné a spánok vyvolávajúce účinky.
  • druh antioxidantu menom zeaxantín zlepšuje videnie a bráni vekom podmienenej makulárnej degenerácii. V kombinácii s luteínom, ktorý je v šaláte tiež prítomný, znižuje vznik sivého zákalu,
  • zelená zelenina znižuje riziko vzniku diabetu 2. typu. Dôvodom je nízky glykemický index, ktorý nespôsobí vysoký nárast hladiny cukru v krvi. Podľa RÚVZ je odporúčaný najmä rímsky šalát, pretože obsahuje viac esenciálnych mikroživín.
Video
Ochutnajte Caesar šalát tak, ako ho pripravuje šéfkuchár Peter Varga, ktorého kuchárske umenie ochutnali aj viaceré zahraničné celebrity.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #imunita #trávenie #benefity #hlávkový šalát

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...