Čo obsahuje:
- V šaláte sa ukrýva množstvo vitamínov, ako B1, B2, B6, B9, C, E, K a hodnotný je aj pre obsah železa, vápnika, sodíka, zinku, selénu, horčíka a draslíka. Jeho priaznivé účinky sa prejavia aj vďaka obsahu vlákniny
Kde pomáha:
Konzumácia šalátu môže pomôcť pri tráviacich ťažkostiach, posilňuje imunitný systém, odstraňuje únavu, podporuje okysličenie buniek či zabezpečuje lepšie zužitkovanie bielkovín v organizme. Šalát tiež posilňuje nervy a pre nízky obsah kalórií pomôže aj pri redukcii hmotnosti.
Najdôležitejšie látky v šaláte:
- Radí sa k nim nepochybne vitamín C a betakarotén. Ich zásluhou sa zlepšuje ochrana ciev a prietok krvi, čo prispieva k zníženiu rizika infarktu.
- Aj draslík prítomný v hlávkovom šaláte znižuje krvný tlak.
- Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny majú priaznivý vplyv na zvyšovanie hladiny HDL cholesterolu („dobrého cholesterolu“) a zároveň na zníženie hladiny LDL („zlého cholesterolu“).
- Antioxidanty, ktoré obsahuje hlávkový šalát, zabraňujú vzniku zápalových procesov. Dobré je vedieť, že čím je šalát tmavší, tým viac antioxidantov obsahuje.
Vedeli ste tiež, že…
- hlávkový šalát pomáha aj pri nespavosti pre obsah látky s názvom lactucarium, ktorá má relaxačné a spánok vyvolávajúce účinky.
- druh antioxidantu menom zeaxantín zlepšuje videnie a bráni vekom podmienenej makulárnej degenerácii. V kombinácii s luteínom, ktorý je v šaláte tiež prítomný, znižuje vznik sivého zákalu,
- zelená zelenina znižuje riziko vzniku diabetu 2. typu. Dôvodom je nízky glykemický index, ktorý nespôsobí vysoký nárast hladiny cukru v krvi. Podľa RÚVZ je odporúčaný najmä rímsky šalát, pretože obsahuje viac esenciálnych mikroživín.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Caesar šalát podľa Petra Vargu na Varecha.sk