Odborníčka radí, ako si poradiť s akné v dospelosti

Pokiaľ si často pochutnávate na rýchlom občerstvení, bielom pečive a popri tom si doprajete aj cigaretu, zbystrite pozornosť. Strava, nesprávny životný štýl, ale aj stres dokážu narobiť pokožke tváre viaceré problémy. Jedným z nich je najčastejšie kožné ochorenie zvané akné. O jeho vzniku, prevencii a liečbe hovorí viac v rozhovore pre Pravdu MUDr. Marianna Kovácsová zo spoločnosti MEDISKIN.

05.06.2021 10:00
žena, krásna žena, pleť, pokožka, staroslitivoť Foto:
Je potrebné používať aj opaľovací krém s ochranným faktorom.
debata

Ako definujeme akné a prečo sa vyskytuje aj u dospelých žien?

Akné je multifaktorové zápalové ochorenie mazových žliaz a vlasových folikulov, je najčastejším kožným ochorením. Nie je iba problémom dospievajúcich, môžeme ho mať v každom veku. Akné u pacientov nad 25 rokov nazývame akné dospelých (acne adultorum). Podľa rôznych prieskumov postihuje až 40% žien vo veku 25 – 45 rokov. Mazové žľazy majú hormonálne receptory, prostredníctvom ktorých môžu pohlavné hormóny (predovšetkým testosterón) zväčšovať mazové žľazy a stimulovať ich produkciu k nadmernej tvorbe kožného mazu. Mužské pohlavné hormóny sa však v menšom množstve nachádzajú aj u žien. U niektorých žien môže byť na tieto hormóny prítomná zvýšená citlivosť receptorov na povrchu mazových žliaz.

Ktoré faktory považujeme za spúšťače vzniku akné v dospelosti?

Najčastejšie ide o pokračovanie adolescentného akné, ale nie je nezvyčajný ani výskyt prvých prejavov až v dospelosti. Vždy by sme mali pozerať na to, či existuje spúšťací faktor. Niekedy nájdeme aj triviálne dôvody vzniku akné, napr. použitie nesprávneho, komedogenného makeupu alebo iného kozmetického prípravku, čo znamená, že prípravok obsahuje určité zložky, ktoré majú tendenciu upchávať póry. Je potrebné vylúčiť prítomnosť chronického zápalu v tele, môže ísť o zubné fokusy, zápal podnebných mandlí, gynekologické fokusy.

Ako súvisí s hormónmi žien?

Akné u dospelých žien môže byť jedným z príznakov hormonálnej poruchy, napr. PCOS – syndróm polycystyckých vaječníkov, pri ktorom ho obvykle sprevádzajú aj ďalšie príznaky: zvýšené ochlpenie hornej pery, obezita, mužský typ vypadávania vlasov. Ďalšími možnými příčinami, ktoré treba vylúčiť sú napr. ochorenia štítnej žľazy a poruchy glukózovej tolerancie. Častou príčinou akné v tridsiatke môže byť tehotenstvo, hlavne na začiatku tehotenstva v dôsledku hormonálnych zmien sa akné môže zhoršiť, u niektorých naopak možeme vidieť aj zlepšenie. Veľa žien okolo tridsiatky prestáva užívať hormonálnu antikoncepciu, ktorá dovtedy udržiavala ich pokožku pod kontrolou. V takom prípade určite odporúčame vyšetriť hladinu pohlavných hormónov v krvi.

Zhoršuje sa akné pred alebo počas menštruácie?

Väčšina dospelých žien zaznamenáva zreteľný nárast akné v dňoch bezprostredne predchádzajúcich menštruačnému krvácaniu a počas krvácania. Estrogén je dominantným hormónom v prvej polovici cyklu a progesterón v druhej polovici. Hladina oboch hormónov drasticky klesá tesne pred menštruáciou a počas nej. Hladiny testosterónu zostávajú konštantné počas celého menštruačného cyklu, takže pri menštruačnom krvácaní nadobúdajú relatívnu prevahu. V druhej polovici cyklu progesterón stimuluje produkciu kožného mazu.

Ako sa dotýka žien po menopauze?

Po menopauze sa znižuje hladina estrogénu a do popredia sa dostáva androgénna prevaha. Za prvých 5 rokov môže produkcia kolagénu klesnúť až o 30 %, dôsledkom toho môžeme zaznamenať radikálne zmeny v kvalite pokožky.

Ktoré časti tváre, resp. iné časti tela najviac postihuje akné?

Lokalizácia prejavov sa mierne líši od akné v puberte, v dospelosti sa vyrážky nachádzajú skôr v dolnej polovici tváre, najmä okolo úst, sánky, brady, krku. Môžu byť bolestivé, červené, zapálené, pretrvávajú dlhšie a zanechávajú pozápalové hyperpigmentácie.

Existujú predispozície na toto kožné ochorenie?

Dnes je už zrejmé, že pri akné sa uplatňuje genetická predispozícia, hormonálne vplyvy, bakteriové osídlenie kože. K faktorom ovplyvňujúcich priebeh, trvanie a závažnosť akné patrí strava, lieky, vonkajšie vplyvy, klíma, psychosociálne faktory a životný štýl. Spúšťačom môže byť aj liečba kortikosteroidmi či onkologická terapia.

žena, strach, obavy, nedôvera, mladá žena Čítajte aj Techniky, ktoré dokážu znížiť stres za pár sekúnd

Je pravdou, že akné má v dospelosti ľahší priebeh ako v puberte?

Zvyčajne áno, ale závažnosť akné ovplyvňujú aj vyššie uvedené faktory. Akné v dospelosti má väčšinou miernejší priebeh.

Aké sú najčastejšie metódy liečby akné?

Správne čistenie pokožky je pri liečbe problémov s poruchou tvorby kožného mazu najdôležitejšie. Je dôležité, aby vybraný produkt nebol príliš agresívny, ale účinne odstraňoval maz a mikroorganizmy. Na druhej strane nadmerná dezinfekcia a odmasťovanie môžu, paradoxne, viesť k produkcii väčšieho množstva mazu a k iritácii pokožky.

Čo všetko potrebujeme na takéto čistenie pleti?

Na domácu starostlivosť o tvár nevyhnutne potrebujeme dobrý hĺbkový čistiaci gél, vhodný hydratačný krém a aktívnu účinnú látku, ktorú vyberie náš dermatológ. Odporúčame nepenivý, jemný, hĺbkovo čistiaci gél, ktorý nevysušuje a nenarúša prirodzené pH pokožky. Veľmi dôležitá je hydratácia, pretože keď je pokožka dehydratovaná, mazové žľazy produkujú viac mazu, aby ju chránili pred ďalším vysušením. Na deň odporúčame jemný hydratačný krém bez obsahu oleja, o niečo bohatší hydratačný krém na noc.

Prichádzajú prvé silné slnečné lúče, ako súvisí ochrana aknóznej pleti a krému s ochranným faktorom?

Je potrebné používať aj opaľovací krém s ochranným faktorom, ktorý chráni pokožku nielen pred UV žiarením, ale aj pred škodlivým HEV modrým svetlom, pretože pozápalové pigmentové škvrny dôsledkom UV žiarenia sa môžu prehlbovať a zväčšovať. Odporúčame antikomedogénne krémy, aby neupchávali póry. Čo sa týka aktívnych ingrediencií, v prípade že máte citlivú pokožku začnite s jednou účinnou látkou. Najbežnejšie účinné látky používané pri liečbe akné sú kyselina azelaová, retinoidy, kyselina glykolová a salicylová. Retinoidy sú najsilnejšie. Je treba si uvedomiť, že môžu spôsobiť podráždenie pokožky, preto ich najskôr používame každý druhý deň, alebo ich môžeme pufrovať, kedy hydratačný krém nanášame pod účinnú látku, čo môže zabrániť podráždeniu. Ak napriek domácej starostlivosti akné nezmizne, možeme začať lokálnu, celkovú alebo kombinovanú medikamentóznu liečbu.

Ktoré metódy patria k profesionálnym spôsobom liečby akné?

Našťastie, existujú aj účinné a dostupné profesionálne medicínsko-kozmetické ošetrenia, ktoré podporujú domácu alebo dokonca medikamentóznu liečbu, ako napr. mikroihličková radiofrekvencia, intenzívne pulzné svetlo, laserové ošetrenia, lekárske chemické peelingy, Drakula terapia, LED terapia.

Čo pomáha v rámci prevencie vzniku akné a ktoré potraviny, resp. látky dokážu negatívne ovplyvňovať toto ochorenie?

Vyhýbajte sa stresovým situáciám! Stres zvyšuje tvorbu kortizolu, produkciu androgénnych hormónov a neuropeptidov, ktoré ovplyvňujú funkciu mazových žliaz. Zbavte sa fajčenia! Nikotín zvyšuje produkciu kožného mazu a znižuje produkciu vitamínu E. V súčasnosti je už jednoznačne dokázaná súvislosť medzi stravovaním a tvorbou akné. Spotreba určitých potravín môže zhoršiť prejavy akné, napríklad konzumácia mlieka. Mlieko obsahuje inzulínový rastový faktor (ILGF-1), ktorý zvyšuje produkciu kožného mazu, okrem toho obsahuje aj stopy prekurzora androgénneho hormónu.

Ktoré výživové doplnky sa hodia na liečbu akné?

Z výživových doplnkov odporúčame užívať zinok, ktorého účinnosť bola preukázaná v mnohých klinických štúdiách. Vyvarujte sa nadmernej konzumácii potravín s vysokým glykemickým indexom (biele pečivo, zemiaky, sladké nápoje, fast food). Namiesto toho jedzte čerstvú zeleninu, ovocie, chudé mäso a veľa rýb. Pokožku príliš nedráždite, návštevu dermatológa neodkladajte. Pamätajte si, že ide o celoživotné ochorenie pokožky, ktoré sa nedá vyliečiť žiadnym krémom. Cieľom je dosiahnuť trvalé bezpríznakové obdobie a dodržiavať správny životný štýl, pri ktorom sa vyskytujú iba veľmi zriedkavé a krátkodobé periódy so zhoršením akné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #strava #akné #stres #pleť #tvár #dermatológia

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...