Nebezpečenstvo skryté v tráve! Viete, ako sa brániť proti kliešťom? Čítajte

Už niekoľko týždňov tomu čelíme opäť. Výskyt kliešťov v prírode je v tomto období výrazný a po ich prisatí sa na kožu môže človek vážne ochorieť. Viete, ako postupovať, ak ste kliešťom neunikli?

29.05.2021 06:00
leto, príroda, turistika, kliešte Foto:
Pri výlete do prírody je dobré myslieť na nebezpečné kliešte. Po návrate je nutná kontrola.
debata
  1. Miesto prisatia kliešťom je nutné najprv dezinfikovať.
  2. Kliešťa vytiahnite pinzetou. Dávajte pozor, aby ste ho nerozmliaždili a nedostali sa do styku s obsahom jeho čriev.
  3. Opätovne dezinfikujte miesto prisatia.
  4. Nezanedbajte svoj stav a pozorujte sa. Ak sa v krátkom čase objavia príznaky podobne chrípke alebo miesto po vytiahnutí kliešťa zostane začervenané, treba sa obrátiť na lekára.

Kliešte prenášajú rôzne ochorenia, najčastejšie ide o lymskú boreliózu a kliešťovú encefalitídu. Kliešťová encefalitída je akútne horúčkovité ochorenie, ktoré postihuje centrálny nervový systém. Inkubačný čas s typickým dvojfázovým priebehom trvá najčastejšie sedem až 14 dní. „Kliešťová encefalitída sa môže preniesť aj alimentárnou cestou kozím, kravským či ovčím mliekom, ktoré nebolo dostatočne tepelne upravené. Ochorenie sa však neprenáša z človeka na človeka,“ vysvetľuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Proti kliešťovej encefalitíde sa môžete brániť očkovaním.

Pri ochrane pomôže chémia aj odev

Vyskúšať to môžete s aplikáciou repelentov, pričom ich nanášajte nielen na telo, ale ak je to možné, napríklad aj na okraje oblečenia či obuv. Hoci sa kliešte zachytávajú sa na trávach a koncoch listov prízemných rastlín, kríkov a potom sa prichytia na telo alebo na odev, samotný odev môže byť dobrou bariérou. Pri výletoch do prírody dbajte na zatvorenú obuv. Ideálne sú dlhé nohavice a ponožky, v horúcom počasí a pri nosení krátkych nohavíc a krátkych rukávov, je dobré zostať aspoň pri klasických vyšších ponožkách, na látke si tiež kliešťa všimnete rýchlejšie. Nezabudnite sa však dôkladne prezrieť po návrate domov.

Kliešte s obľubou mieria do zákolenných jamôk, medzi stehná, pod prsníky alebo do podpazušných jamôk – tieto oblasti na tele kontrolujte o to dôkladnejšie, no nezabúdajte, že prezrieť treba celé telo. Menej dostupné miesta by mal skontrolovať partner, rodičia by mali kontrolovať deti. Ak patríte k mužom s výraznejším a tmavším ochlpením na nohách alebo na hrudi, prítomnosť kliešťa vám môže uniknúť. V tom prípade sa po návrate z prírody nechajte dôkladne skontrolovať partnerke alebo partnerovi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kliešť #ochrana #postup

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...