Ste ranné vtáča či skôr nočná sova? Ako zlepšiť váš spánok, radí odborník

Dôležitým aspektom nášho zdravia, fyzického aj toho duševného, je dostatok spánku. Schopnosť dobre sa vyspať je jednou z najdôležitejších v našom každodennom fungovaní. Existuje nejaký všeobecný recept, ako na to?

25.05.2021 14:59
spánok - modrá spálňa - modré steny - oddych Foto:
Spánok je veľmi dôležitý, ale ak ste typ sovy, neutekajte do postele už za svetla.
debata

Podľa Karla Rollinsa, spánkového experta, ktorého cituje portál TheDozyOwl.co.uk, je dôležité počúvať svoje vlastné telo. Na otázku, či existuje nejaký konkrétny spánkový cyklus, od ktorého by sme sa nemali odchýliť, odpovedá jasne – „áno, náš vlastný a ten je pre nás aj najdôležitejší“.

Takmer všetci ľudia dodržiavame 24-hodinový cyklus spánku/bdenia. Počas tohto 24-hodinového obdobia sme bdelí, aktívni, spíme a potom sme opäť bdelí. Skutočné načasovanie sa však líši od človeka k človeku, pretože v tomto prípade sa riadime našou genetikou. Podľa Rollinsa ide o takzvaný spánkový chronotyp, pričom on rozlišuje dva hlavné – ranné vtáčatá a nočné sovy.

Už z pomenovaní je asi celkom jasné, o aký typ ide. Kým ranné vtáča chodí spávať prirodzene skôr a následne sa aj skôr budí, sovy sú ich opakom. Dokážu zostať dlho do noci hore a naopak ráno si radšej prispia. Podľa Rollinsa väčšina ľudí spadá práve do týchto dvoch kategórií, pričom, samozrejme, môžu sa objavovať aj variácie – či už prirodzené, alebo ovplyvnené okolnosťami nášho každodenného života.

Spánok je však dôležitý pre oba typy. „Keď sa dobre vyspíme, cítime sa dobre,“ zdôrazňuje Rollins. Pri dobrom nočnom spánku je úroveň stresu nízka, produktivita počas dňa vysoká (alebo vyššia) a zároveň máme lepšiu náladu, prístup k každodennému náporu povinností. Ako však docieliť, aby náš spánok bol čo najlepší?

2019 Čítajte viac Ako si neublížiť po návrate do fitka? Osobný tréner radí, na čo musíte dať pozor

Podľa odborníka to nie je až taká veda. Stačí nasledovať pár jednoduchých rád.

  1. Nenúťte sa zostávať dlho do noci hore, ak ste typ ranného vtáčaťa. A rovnako neutekajte do postele o deviatej večer, ak viete, že ste skôr nočná sova. Ak akceptujete svoj spánkový typ a genetickú preddispozíciu na spánok a budete sa ich držať, budete pozorovať pokles stresu a nárast vitality a energie. (Je dobré, ak môžete aj prácu či povinnosti v rodine nastaviť tak, aby ste mohli dodržiavať svoj spánkový cyklus)
  2. Minimálne hodinu pred spaním vypnite všetku techniku, vrátane mobilných telefónov. Ide o to, aby ste vytvorili čo najtmavšie spánkové prostredie, pre mozog je to jasný signál na spánok a štart produkcie hormónu melatonínu.
  3. Zostaňte hydratovaní. Nebojte sa napiť aj pred spaním, hoci aj s predstavou toho, že vás v noci preberie pocit potreby ísť na WC. Hydratovaný organizmus spí lepšie (kvalitnejšie). Reč je však o vode či nesladenom čaji s upokojujúcimi účinkami, vyhnite sa sladeným nápojom.

Nazýva sa to náš „chronotyp“. Existujú dva hlavné typy: Ranné mačiatka alebo Nočné sovy. Škovránky prirodzene chodia spať a vstávajú skoro a Sovy sú opakom. Väčšina ľudí spadá do jednej z týchto dvoch kategórií. Táto harfa späť do doby, keď sme boli lovcami / zberačmi obydlí v jaskyniach. Aby sme zabezpečili, že budeme v našom úsilí úspešní (a aby sme zvýšili našu bezpečnosť), boli tu skutočne dve zmeny, ráno a večer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #noc #režim #spánok #cyklus #ráno

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...