Škody po celodennom sedení napraví trik 3 minút! O čo presne ide?

O tom, ako celodenné sedavé zamestnanie škodí zdraviu azda nikto nepochybuje.

24.05.2021 06:00
žena, sedenie, chrbát, bolesť, počítač Foto:
Celodenné sedenie prináša mnoho problémov.
debata

S takýmto nastavením pracovného dňa sú spojené mnohé problémy – nielen bolesti ramien a chrbta, ale dlhšie sedenie môže viesť k priberaniu a dokonca k zvýšeniu rizika vzniku cukrovky. Podľa novej štúdie publikovanej v „British Journal of Sports Medicine“ však môže jednoduchý „trik 3 minút“ pomôcť vyrovnať škody na zdraví spôsobené dlhým sedením.

špagety, cestoviny Čítajte viac Už ste jedli letné pesto? Nie? Takto ho namiešate, so špagetami chutí neskutočne

Počas štyroch rokov tím vedcov z „Glasgow Caledonian University“ vyhodnotil šesť zdravotných štúdií, ktoré obsahovali údaje od viac ako 130 000 dospelých ľudí z USA, Veľkej Británie a Švédska. Zamerali sa tiež na rôzne cvičenia a ďalšie každodenné činnosti – od poctivého tréningu až po sedenie na gauči, aby zistili, aké opatrenia je možné prijať na minimalizáciu rizika predčasného úmrtia v súvislosti so sedavým spôsobom života.

Prekvapivý výsledok

Výskum zistil, že 30 minút cvičenia denne znížilo pravdepodobnosť predčasného úmrtia u tých, ktorí sedia menej ako sedem hodín, až o 80 percent. Ale pozor! To neplatí pre ľudí, ktorí sedia za počítačom 11 až 12 hodín denne.

Trik 3 minút

Podľa štúdie je vhodné denne cvičiť – je ale potrebné dodržiavať pravidlo 3 minút. O čo ide? Za každú hodinu sedenia si intenzívne odcvičte 3 minúty. Slovo intenzívne je však veľmi dôležité – vďaka tomuto pravidlu znížite riziko predčasného úmrtia o 30 percent. Ideálny je napríklad HIIT tréning (vysoko intenzívny intervalový tréning). Znamená to, že ak sedíte 8 hodín, váš HIIT tréning by mal trvať 8×3 – čiže 24 minút.

plank, žena, tréning, cvičenie, postava Čítajte viac Nie nudný, ale zázračný! Plank môžete obmieňať na mnoho spôsobov - pozrite si videá a trénujte

Opäť je tu jedno ALE. Tí, ktorí neholdujú intenzívnym druhom cvičenia, musia počítať s iným prepočtom. Aj v tomto prípade však vedci vypočítali presné číslo. Pri ľahšej fyzickej aktivite, ako je napríklad rýchla chôdza, platí – za každú hodinu sedenia 12 minút aktivity.

svalová horúčka, fitnescentrum Čítajte viac Dokázané: HIIT je ten najefektívnejší tréning

Profesor Sebastien Chastin z Glasgow Caledonian University uviedol: „Náš nový vzorec zistil, že tri minúty intenzívneho cvičenia za hodinu sedenia zabezpečia rovnováhu a pomôžu vám žiť dlhší a zdravší život,“ píše sa na stránke univerzity glasgowtimes.co.uk. „Zvyšné hodiny dňa by ste sa mali pohybovať čo najviac a následne sa dobre vyspať.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrbát #sedenie #bolesti

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...