Popíjate víno a hovoríte si, že v malom množstve prospieva zdraviu? Nová štúdia vás schladí

Aj veľmi mierne pitie alkoholu je škodlivé pre mozog, tvrdia britskí vedci.

28.05.2021 13:00
víno, ženy, kamarátky, oslava, žena, alkohol Foto:
Na pohárik dobrého vína nepoviete nie?
debata

Konzumácia alkoholu v akomkoľvek množstve je škodlivá pre ľudský mozog, hustotu šedej hmoty negatívne ovplyvňuje aj veľmi striedme popíjanie. V novej štúdii to zistili vedci z britskej Oxfordskej univerzity. Tí skúmali dáta o zdravotnom stave pri skupine 25 000 ľudí a skeny mozgu z magnetickej rezonancie. Podľa nich je alkohol pre zdravie mozgu neblahý a je pre neho oveľa rizikovejším faktorom ako fajčenie alebo nadváha, informoval denník The Guardian.

špagety, cestoviny Čítajte viac Už ste jedli letné pesto? Nie? Takto ho namiešate, so špagetami chutí neskutočne

„Neexistuje žiadna hranica, za ktorú už by bolo pitie škodlivé, škodí akékoľvek množstvo alkoholu. A ovplyvňuje to v zásade celý mozog, nielen niektoré jeho časti, ako sa tvrdilo predtým,“ uviedla šéfka výskumného tímu Anya Topiwala. Podľa nej sa neukázalo, že by niektorý druh alkoholu pôsobil v menšom množstve blahodárne a to ani v prípade vína, ktorému niektorí odborníci stále prisudzujú pozitívny vplyv na zdravie.

Fettuccine, cestoviny, bazalka, špagety Čítajte viac Túto lahodnú omáčku na cestoviny musíte vyskúšať! Všetko hoďte do jedného hrnca, potom zapečte

Vedci pri skupine viac ako 25 000 účastníkov štúdie zaznamenávali informácie o veku, pohlaví, zdravotnom stave, vzdelaní, o deklarovanom množstve vypitého alkoholu a skúmali veľkosť a zdravie mozgu a výsledky testov pamäte. Podľa nich možno vysledovať priamu úmeru medzi množstvom vypitého alkoholu a menšou hustotou šedej hmoty. Alkohol podľa nich môže vysvetliť asi 0,8 percenta zmien v objeme šedej hmoty, čo sa javí ako veľmi malá hodnota. Topiwala však upozornila, že to je oveľa vyššie číslo ako u ostatných rizikových faktorov. Alkohol je až štyrikrát rizikovejšie ako fajčenie alebo nadváha.

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #mozog #popíjanie

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...