Čo sa stane s vaším telom po týždni či po mesiaci bez cukru? Čakajte hotové...

Cukor je bežnou súčasťou mnohých potravín, ktoré denne prijímame. Samozrejme, že sacharidy ako zdroj energie sú pre telo dôležité, ale ak ide o bežný cukor (rafinovaný cukor) v sladkostiach, upravených polotovaroch či sladených nápojoch, veľa úžitku nám neprináša.

18.05.2021 06:00
sladkosti, tuk, cukor, obezita Foto:
Zbohom cukru a vitajte skvelé zmeny na tele aj na duši!
debata (17)

Väčšina odborníkov na výživu a zdravé stravovanie sa jasne zhodne na tom, že rafinovaný (umelý) cukor prináša telu viac negatív ako benefitov. Pri vysokom príjme cukru nám stúpa hladina inzulínu v krvi, čo môže spôsobovať zápalové procesy v celom tele a prejavovať sa viacerými negatívami – od problémoch s pokožkou po tie s trávením či priberaním.

Naopak, ak sa odhodláte (na pomerne neľahkú úlohu) vzdať sa cukru, prípadne ho v čo najväčšej možnej miere z jedálnička vyradiť, budete prekvapení, ako rýchlo sa dočkáte zmien. Pocitových aj vizuálnych.

Ako píše britský Daily Mail, už po prvom týždni bez cukru vidieť na tele jasné výsledky. V tele prebieha menej zápalových procesov a koža pôsobí na pohľad jasnejšie a zdravšie. Ak ste trpeli opuchmi, či už v tvári alebo na tele, po týždni bez cukru ustúpia. Výsledkom sú aj jasnejšie zreničky.

chlieb Čítajte viac Čo stojí za rýchlym priberaním na váhe?

Po zhruba mesiaci by ste mali vidieť už signifikantné zmeny na tele – prvá sa týka úbytku hmotnosti. Mentálne sa cítite koncentrovanejší a jasnejšie uvažujete, po mesiaci bez cukru by ste už nemali zažívať ani neodolateľnú chuť na sladké.

Zhruba polroka bez cukru sa podľa Daily Mail prejavuje na viacerých úrovniach. Ľudia so sklonom ku kardiovaskulárnym ochoreniam či s nábehom na cukrovku zaznamenajú zlepšenie svojho stavu, línia je štíhlejšia a do tváre pôsobíte mladšie.

Zhruba po roku bez príjmov cukru v podobe sladkostí, sladených nápojov či cukru obsiahnutého v upravených polotovaroch sa výraznejšie zníži riziko infarktu či kardiovaskulárnych chorôb. Pleť pôsobí mladšie a zdravšie a je na pohľad pevnejšia aj jasnejšia.

Samozrejme, cukor zo stravy vylúčiť úplne nemožno a ani by sme to nemali robiť. Je však múdre voliť zdroje prírodného cukru v ovocí, zelenine, semenách či mliečnych výrobkoch.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Telo #zmena #redukcia #cukor

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...