Vône, ktoré vám pomôžu lepšie zaspať

S dlhšími dňami sa spája aj viac svetla v spálni, čo pre mnohých ľudí znamená skoršie budenie a horšie zaspávanie. Tento nedostatok vám pomôžu vykompenzovať rolety, ale svoju úlohu môže efektívne zohrať aj upokojenie zmyslov pomocou vôní. Vyskúšajte tie najlepšie na sladké sny.

07.05.2021 15:00
spánok postel, spanie Foto:
Kvalitný spánok je potrebný na regeneráciu organizmu a mozgu slúži aj na vytriedenie spomienok.
debata

Levanduľa

O tejto vôni na lepší spánok vie azda každý. Ak ide o aromaterapiu, levanduľa je osvedčenou voľbou. Uvoľňuje stres a napätie. Zároveň automaticky pomáha prehlbovať dych, čoho výsledkom je rýchlejšie prepnutie mozgu do snovej hladiny. Levanduľa však nie je jedinou vôňou, ktorú môžete použiť na vyvolávanie príjemných snov.

Ruža

Táto vôňa je skvelá hlavne pre tých, ktorí sa potrebujú dobre vyspať a súčasne sa učia napríklad na skúšky. Výskumy ukazujú, že vôňa ruží je prirodzene relaxačná a uvoľňuje stres. Zaujímavým zistením však rovnako je, že podporuje regeneráciu kognitívnych schopností. To znamená, že sa začnete lepšie učiť. Skúste ružovú vodu aplikovať pred spaním a vedomosti sa lepšie utvrdia a zlepší sa aj efektivita učenia.

spánok postel, spanie Čítajte aj Čo spraví s telom nedostatok spánku? Problém je už jedna noc

Kadidlo

Najznámejšia a jedna z najdrahších vôní. Kvalitné kadidlo z Ománu bolo kedysi vyvažované zlatom a obchodníci dobre vedeli prečo. Pomáha totiž ľuďom navodiť stav až blaženého uvoľnenia. Zbavíte sa stresu, upokojíte sa, dokonca táto vôňa vyvoláva aj zmiernenie bolestí. Pôsobí proti úzkosti a rozlietanej mysli. Aj to je dôvod, prečo sa s vôňou kadidla tak dobre zaspáva.

Vôňa milovaného partnera

Štúdia publikovaná vo vedeckom magazíne Psychological Science potvrdila, že ak máme pri sebe v noci vôňu nášho milovaného partnera, jednoducho sa lepšie vyspíme. Dokonca príjemná vôňa partnera zaberala na nočný spánok o dve percentá lepšie ako melatonín. Môže to byť vôňa jeho parfumu, ale základom je podvedomá vôňa partnerovho tela. To znamená, že ak odchádzate napríklad na pár dní z domu, pokojne si vezmite partnerove tričko alebo pyžamo. V posteli s ním sa vám bude spať lepšie. Hovoríme samozrejme o jeho prirodzenej vôni, nie prepotenom zápachu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vône #zaspávanie #upokojenie #vôňa partnera #kvalitný spánok

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...